Spawane mechanicznie: szkic, profil, biblioteka projektów

Witam wszystkich, jestem na szkoleniu kotlarskim i zaczynam zaczynać pracę z solidworks 2019. Mam kilka pytań.

Obecnie projektuję kilka mebli i chciałbym skorzystać z bibliotek profili.

- Jeśli chodzi o rurkę kwadratową lub prostokątną, mam wrażenie, że liście są zgodne z zasadą: promień wewnętrzny=grubość i promień zewnętrzny=2 grubość. Czy możesz potwierdzić? czy też różni dostawcy mają cechy szczególne?

- Udało mi się stworzyć profile z moich szkiców. zapisując je jako funkcję lib. Działa idealnie

- Natknąłem się na samouczek, który poszedł dalej, tworząc biblioteki projektowe. W rzeczywistości, aby móc ustawić moje szkice, a tym samym móc mieć całą rodzinę utworów w mojej bibliotece. A to nie działa. Myślę, że zapomniałem o pewnej subtelności. Jestem w wersji studenckiej.

- Dziękuję wszystkim za opinie, kontynuuję badania po swojej stronie, ale teraz utknąłem.

1 polubienie

Jeśli chodzi o wewnętrzny promień rur, tak ogólnie jest to regułą. (potwierdził mi to dostawca stali)

Z drugiej strony nie zawsze jest to prawdą, od czasu do czasu ulegało pewnym zmianom. Ale ogólnie rzecz biorąc, to wszystko.

Dla rur tak możliwość wykonania rury konfigurowalnej w postaci rodziny części z kilku wersji soliworks (2016 z pamięci), oto przykład dla rury kwadratowej. Do przetestowania.

tube_carre-configurable.sldlfp
2 polubienia

Witam

Tak, istnieje możliwość utworzenia rodziny części w bibliotekach projektów.  Zobacz samouczek poniżej.

https://youtu.be/LWxaynRpd6A

W przypadku profili do spawania mechanicznego możliwe jest również utworzenie rodziny części. W załączeniu znajduje się bardzo szczegółowy samouczek. 

https://www.logiciel-cao.com/blog/entries/view/slug/solidworks-profile-de-construction-soudee

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Witam, dziękuję obojgu za rady. Wszystko działa po mojej stronie.

Właściwie myślałem, że posiadając katalog profili, mogę wybrać profil o danym wymiarze, mieszankę części konfigurowalnych i rodziny części.

Stworzyłem więc konfigurowalne profile, aby móc je modyfikować w dogodnym dla siebie czasie oraz bardzo konkretne części w bibliotece, aby szybko wykorzystać je w spawanych mechanicznie. Nie mam nic przeciwko temu

Czy możesz zamknąć pytanie, jeśli rozwiązałeś swój problem?

Cdlt powiedział:

1 polubienie