Najlepszy sposób na uzyskanie symetrii złożenia

Cze wszystkim

Szukam najlepszego sposobu na uzyskanie symetrii złożenia.

Moje zespoły mają około 100 do 250 elementów.

Próbowałem zrobić symetrię w głównym złożeniu, ale także utworzyć nowy zespół, zaimportować do niego mój zespół, a następnie wykonać symetrię tego złożenia.

Ale w obu przypadkach otrzymuję wynik z ogromną ilością ograniczeń, które są łamane.

Czy masz metodę, w której wynik jest bardziej rozstrzygający?

Witam;
Powiedziałbym, że wszystko zależy od tego, co chcesz zrobić ze swoją " symetrią ":

1. Choćby ze względów wizualnych

W tym przypadku proponuję utworzyć część z oryginalnego złożenia, przekonwertować ją do Parasolid, a następnie zaimportować z powrotem do Solidworks. Następnie utwórz nowy zespół, wstaw tę część, a następnie osiągnij symetrię.
(W ten sposób nie musisz się martwić o ograniczenia, ale żadna aktualizacja nie jest możliwa).

1. Jeśli chcesz zachować swoje ograniczenia

Metoda, której używasz (Symetria w nowym złożeniu) wydaje mi się najbardziej odpowiednia, ale pozostaje zdefiniowanie rodzaju wiązań, które pękają i dlaczego?
Wyobrażam sobie, że są to głównie " zaawansowane " ograniczenia lub " wolne " elementy...

Pozdrowienia.

5 polubień

Jeśli jakiekolwiek wiązania zostaną przerwane, zakładam, że w zespole znajdują się podzespoły, które mają być symetryczne?

2 polubienia

Dziękuję @Maclane i @Le_Bidule,

Nie chodzi tylko o efekty wizualne, muszę być w stanie zrobić eksplodujące ujęcia i zrobić ujęcia każdego elementu. Symetria musi być edytowalna z poziomu zespołu bazowego.

I odpowiadając na @Le_Bidule, tak, montaż ma podzespoły.

Czyli to po części z tego powodu ograniczenia są łamane?

1 polubienie

A także dlatego, że SW zawsze miał duże trudności z uzyskaniem symetrii zespołów.
Za jeden kawałek, nie martw się. Ale mieszanie bardzo często kończy się katastrofą.
Ze swojej strony wolę sam symetryzować moje zespoły w konfiguracji stworzonej ręcznie...
Tworzę podzespół symetryczny, wybierając symetryczną wersję części i dodając przerwane wiązania podczas tej zmiany, a następnie wracam do zespołu głównego.
Nie jest to oczywiście praktyczne, ale często najbardziej wydajne w porównaniu z symetrycznym montażem stworzonym przez SW i zupełnie bezużytecznym.

Edycja: dla małych podzespołów czasami pozwalam sobie pozwolić SW to zrobić, a następnie skorygować wiązania i jeśli symetria jest zgniła, przerabiam to sam.
I nawet zasada wraca mi do montażu grios wykonanego za pomocą mano.

3 polubienia

Takie jest moje zdanie. I zgadzam się z @sbadenis.

4 polubienia

Ja @Le_Bidule i @sbadenis©

… Łapiemy się więc na tym, że cały czas je przerabiamy. I w końcu tracimy mniej czasu niż próbując je poprawić.

3 polubienia

Witam

Nie ze wszystkimi mi się to podoba.
I chciałbym dodać, w zależności od przypadku użycia, projekt ze szkicem szkieletu i często bardziej praktyczny w obsłudze.

Powodzenia

Dodam jeszcze, że czasami trzeba stworzyć symetryczną wersję komponentu, a czasami po prostu trzeba go obrócić (co zresztą SW oferuje), nie wspominając o komercyjnych komponentach, które nie są ani symetryczne, ani symetryczne i dlatego wymagają odpowiednich części.

Tak, Solidworks w najnowszych wersjach ogólnie udaje się symetryzować wszystkie komponenty części (z prawdziwą symetrią lub komponentem o zmienionym położeniu, skutecznie @stefbeno ), z drugiej strony, jeśli zawiera złożenia, a nawet pod złożeniem lub +... W tym miejscu sprawa bardzo się komplikuje i wracam do swojej drugiej pozycji!