Ten sam BOM dla 2 konfiguracji

Witam

Często spotykam się z następującym problemem:

Mam montaż z kilkoma konfiguracjami. Na tym samym rysunku pokazuję 2 konfiguracje, ale tylko jeden BOM. Problem polega na tym, że nagle mój numer artykułu w moich bąbelkach jest ważny dla jednej konfiguracji, ale nie dla drugiej.

Na tym zrzucie ekranu (również na PC) widzimy, że na eksplodującym talerzu pojawiają się bąbelki, które w ogóle nie odpowiadają wskazaniom kompletnego stołu, który jest w innej konfiguracji. Czy to możliwe, że bąbelki rozstrzelonej konfiguracji są zgodne z tymi obok?

Dziękuję

capture.jpg

Nie sądzę, żeby było mi przykro ;-(

ponieważ masz 2 konfiguracje, więc 2 części, więc 2 części ref

a bąbelki są umieszczane w pierwszej części rysunku po utworzeniu nomenklatury

, a zestawienie materiałów jest dołączone do części wstawionej u góry

Od Ciebie zależy, czy zrobisz 2 arkusze

1 z bazą konfiguracyjną

A 2 ze zmodyfikowaną konfiguracją

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Konfiguracja łoża musi być powiązana z nomenklaturą. Nadaj własność i połącz konfigurację z BOM.

Poziomy odniesienia będą takie same

Pozdrowienia

Sandrine powiedział:

lier_nomenclature.jpg
6 polubień

Witaj Ogrim,

Czasami mam do czynienia z tym samym problemem co ty.

Nie znalazłem jeszcze rozwiązania (poza zerwaniem linków i ręcznym wymuszeniem liczby bąbelków)

Pozostaję uważny na odpowiedzi:)

1 polubienie

@SB-38190  dziękuję bardzo, to jest dokładnie to, czego szukałem!! =D

Zasługuje na duże kciuki w górę^^

Zaskoczyło mnie również to, że Solidworks nie pozwala na tego rodzaju manipulacje

capture.jpg
2 polubienia

dobra robota  @ SB-38190

Uczymy się każdego dnia

Wydawało mi się, że taka sama liczba funkcji jest potrzebna w częściach pochodnych i części podstawowej

aby to działało

dzięki +1000

@+ ;-)

Problem może wystąpić nawet wtedy, gdy widoki są w tej samej konfiguracji.

Musisz zaznaczyć ten znacznik wyboru dla każdego widoku, aby mieć pewność, że odnośniki zawsze są zgodne z nomenklaturą.

Kiedyś to pole było sprawdzane bezpośrednio, jeśli wstawiłeś widok po utworzeniu nomenklatury, ale w SW2016 już tak nie jest.

2 polubienia

Witam

Możesz skojarzyć swoją konfigurację z nomenklaturą, aby bąbelki "podążały" za sobą.
Aby to zrobić, klikasz prawym przyciskiem myszy na widok, w którym bąbelki nie są zgodne.>właściwość, a na dole okna w bąbelkach aktywujesz ikonę i wybierasz nomencjęlaure. Ogólnie rzecz biorąc, jest tylko jeden.

Tak więc twoje bąbelki są zgodne z twoim BOM.

Witam

Jestem w takiej samej sytuacji jak @Thom@s.

Na moim MEP wyświetlam 2 widoki z 2 różnych konfiguracji montażu. Chcąc użyć pojedynczego zestawienia komponentów do rejestracji identycznych części 2 widoków, pomyślałem, że mogę połączyć drugi widok z zestawieniem komponentów (zaznaczając pole "połącz tekst dymku z określoną tabelą" we właściwościach widoku rysunku (patrz procedura @SB-38190 lub @stephane.wey na przykład)).

Wydaje się jednak niemożliwe, aby SLDWKS połączył widok innej konfiguracji 2 z nomenklaturą konfiguracji 1 na tej samej płaszczyźnie.

Mają zastosowanie 2 opcje:

- Ręcznie wymuś tekst dymku w widoku 2.

- Zrób taki sam widok konfiguracji 1, pokaż (zhakuj) konfigurację 2, ukrywając komponenty / ciała, a w tym przypadku połączenie listy materiałów powinno zadziałać. Uważam, że w tym kolejnym przypadku trochę szkoda, że nie mogę skorzystać z konfiguracji, generuje to ryzyko błędu w planie).

Może ktoś z Was ma rozwiązanie, na które czekamy z Thom@s.

Powodzenia w 3D i rysowaniu.

Możliwe jest wyświetlanie ilości kilku konfiguracji w zestawieniu komponentów (jest to jedna kolumna na konfigurację).

Nie mam pod ręką oprogramowania do zrobienia zrzutu ekranu, z pamięci jest to 3 blok menedżera funkcji nomenklatury, zwykle nie jest rozwijany, dlatego go nam brakuje.