Ta sama część używana w wielu zespołach

Witam
Chcę stworzyć część, która będzie używana w kilku zespołach, z drugiej strony, jeśli muszę ją zmodyfikować w trakcie życia, w jaki sposób mogę zostać powiadomiony, że jest ona używana w innych zespołach, a zwłaszcza w których?
Aby wyjaśnić trochę więcej:
Szukam sposobu solidworks lub PDM (bez konieczności jego używania), w którym gdy modyfikuję tę część, po pierwsze mam alert, że jest to część używana w kilku złożeniach, a po drugie, jestem informowany o złożeniach, których dotyczy ta modyfikacja części.
Dziękuję za pomoc.
Cdt
Fred

Cześć Fred,

Wydaje mi się, że jest to naprawdę ambitny sposób korzystania z Solidworks i/lub jakiegokolwiek innego oprogramowania CAD... zwłaszcza jeśli nie chcesz używać przypadku użycia PDM. (Swoją drogą, z ciekawości: dlaczego?)

Może ze zmodyfikowanym makrem, które pozwala "odblokować funkcje", a następnie sprawdzić bazę danych, aby ostrzec Cię o przypadkach użycia.
Widzę jednak 2, a nawet 3 ograniczenia:

1. Musisz pomyśleć o zablokowaniu funkcji na każdym modelu 3d, gdy projekt jest gotowy
  2. Wydaje mi się, że konfiguracja jest nieco kłopotliwa
  3. (lub nie)... Czy jest to technicznie możliwe?

W przeciwnym razie istnieje "WhereUsed" myCADtools, który wydaje się działać dobrze. Ale nie wydaje mi się, żeby to było to, czego szukasz

Tak więc jestem za moją osobistą kulturą :face_with_monocle:

2 polubienia

Witam, będąc użytkownikiem PDM nie znam rozwiązania, które pozwoliłoby osiągnąć Twoje cele (może bardziej doświadczony administrator znajdzie Ci rozwiązanie). Może bilet na infolinię, aby zapytać, czy jest to wykonalne.
Następnie w PDM w zakładce "używane w" można bardzo szybko zobaczyć dane zespoły.
A jeśli masz ERP w swojej firmie, być może możesz mieć te informacje bezpośrednio i służyć jako lista kontrolna, aby nie zapomnieć o niektórych.

Witam

Wszystko zależy od tego, czy Twój utwór pochodzi z biblioteki, czy z paczki i ruszaj w drogę.
W 1. przypadku wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na nazwę i wskazać, gdzie została użyta (bez sprawdzania poprawności zmiany nazwy)
Jeśli jest to 2. przypadek, część z najnowszą aktualizacją nie zostanie odzwierciedlona w innych projektach / zespołach, aw tym przypadku to od Ciebie zależy, czy modyfikacje powinny być stosowane, czy nie; (po prostu projekt z 2018 r. jest bardzo dobry, ponieważ jest na przykład po dniu z poprawkami specyficznymi dla każdego projektu)
Z zasady wolę używać termy projektu niż montażu, opierając się na zasadzie, że w projekcie może być kilka zespołów, no ok, możemy też mówić o podzespole. :smiling_face:

1 polubienie

Moim zdaniem nie ma wiarygodnego sposobu (innego niż PDM), aby stwierdzić, gdzie moneta jest używana i gdzie.
Whereused dla mnie może załatwić sprawę na niskiej podstawie, ale jeśli jest zbyt ważny, z pewnością zacznie się opóźniać. (za to, że bardzo szybko przetestowałem, szybko o tym zapomniałem)
Ze względu na okoliczności, moim zdaniem, musimy zatem postępować w przeciwnym kierunku.
Jeśli rozpoczynasz od projektu, który już się rozpoczął, ustaw projekt jako tylko do odczytu (części i zespoły), aby nie modyfikować części, która już się rozpoczęła.
Jeśli moneta zostanie zmodyfikowana, indeks lub nowa moneta z niej z opcją save-under.
W razie potrzeby, ponieważ mamy makroindeks z oryginalnym kawałkiem określonego koloru (ciemnozielonym dla nas) i opisem zastąpionym przez i nowym indeksem.
Dzięki temu po otwarciu starego zestawu (do kopiowania lub innego):
1- Aby mieć go takim, jakim był w momencie uruchomienia.
2- Aby bardzo szybko zwizualizować wszystkie zespoły lub części zindeksowane (w kolorze ciemnozielonym) i zastąpić je nową wersją, jeśli zostaną skopiowane.
Bez PDM jest to jedyna metoda, jaką znaleźliśmy, aby mieć zespół taki, jaki był i wizualizować części, które mają zostać zmodernizowane.
Jest dość prosty do wdrożenia, ale wymaga pewnego rygoru.

2 polubienia

Witam
Natywnie nie ma takiego alertu w Solidworks PDM ani Solidworks.
Na platformie 3DExperience żartowniś, ale myślę, że to to samo.
Jedynym sposobem jest użycie funkcji "przypadku użycia" w celu zidentyfikowania, kogo to dotyczy.
Są też makra wykorzystujące zdarzenia oprogramowania i funkcje PDM do tworzenia tego alertu, ale wydaje mi się to znacznie bardziej skomplikowane niż tworzenie prostego przypadku użycia.
W przeciwnym razie inna możliwość, zarządzaj w Excelu za pomocą makra, które odpytuje przypadki użycia za pośrednictwem PDM.

1 polubienie

Witam @fred

Osobiście nie rozumiem, dlaczego nie chcesz używać przypadków użycia PDM.
Jest to dokładnie zrobione, aby umożliwić radzenie sobie z tego rodzaju problemem.

Jedynym ograniczeniem natywnego narzędzia przypadków użycia w PDM jest to, że nie może niczego znaleźć, gdy przypadek użycia znajduje się w zestawie wirtualnym.
Złożyliśmy specjalną prośbę w generatorze raportów, aby znaleźć przypadki użycia w wirtualnych zespołach (Uwaga: niestety nie był w 100% niezawodny w wersji 2015, ponieważ EPDM czasami popełnia błędy w niektórych wirtualnych podzespołach: nie biorą ich pod uwagę. W nowszej wersji nie wiem, czy EPDM nadal robi tego rodzaju niedopatrzenie)

1 polubienie