Menu rozwijane w oknie Właściwości pliku

Cze wszystkim

Czy na rysunku, we właściwościach pliku, można mieć predefiniowane wartości w menu rozwijanym kolumny "Wartość tekstowa/Wyrażenie"?

Moim celem jest wypełnienie pola "Zweryfikowane przez" w tabelce rysunkowej ciągiem "Smith" lub "Durant" za pomocą menu rozwijanego w kolumnie "Text Value/Expression" (Wartość tekstowa/wyrażenie).

Oszczędziłoby mi to konieczności wpisywania imienia i nazwiska osoby, która sprawdza za każdym razem.

Z góry dziękuję za twoje oświecenie

Alex

2 polubienia

Możesz to zrobić w pomieszczeniach z inteligentnymi właściwościami, ale nigdy nie próbowałem na rysunku.

3 polubienia

Witam!!

Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem , aby szybko ustawić właściwości pliku, jest skorzystanie z edytora formularzy właściwości!!

Klikając na mały domek w menu po prawej stronie ekranu, powinieneś mieć bezpośredni link do tego modułu dostępny nawet w wersji Standard Solidworks. Pozwala zdefiniować formularz właściwości, którym możesz zarządzać według własnego uznania, do Twojej dyspozycji jest wiele narzędzi, listy rozwijane, pola wyboru i wiele innych. Na tych listach rozwijanych można wstępnie zdefiniować wartości według własnego uznania.

Najlepsze jest to, że możesz wyciągnąć swój formularz dla dowolnego pliku i możesz połączyć wartości z adnotacjami swoich rysunków lub z właściwościami pliku!!

Jest dość łatwy w użyciu i bardzo intuicyjny!

Oto zrzut ekranu z przykładowym formularzem w fazie tworzenia!

Pozdrowienia

Joss

editeur_de_formulaire_de_propriete.png
5 polubień

Cześć @ alexandre

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/editeur-de-formulaire-solidworks (w języku angielskim)

powinieneś znaleźć odpowiedni but dla siebie ;-))

@+................

2 polubienia

Lubimy Joss.

Musisz raz wejść w grę edytora formularzy, a potem to się toczy.

Jedyną rzeczą, która nadal sprawia mi problemy, jest brak przejrzystości ikony, aby wiedzieć, czy właściwość jest powiązana z konfiguracją, czy jest ogólna.

1 polubienie

@ Stefan

W edytorze formularzy jest on połączony z Twoją konfiguracją za pomocą nazwy, którą mu nadasz

i który z + to możesz zamówić pola, aby sprawdzić kupon na zakup lub produkt itp.... które są datowane w samochodzie

@+........

Tak, jak @gt22 mówi, jest to związane z nazwą twoich nieruchomości, na początku jest to nieco skomplikowane, musisz się wyczuć, zwracając szczególną uwagę na nazwy, które nadajesz swoim nieruchomościom, ale kiedy już to zrozumiesz, jest to naprawdę łatwe i praktyczne!

Cdt

Joss

1 polubienie

Cze wszystkim

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, przetestuję ten edytor i będę Cię informować na bieżąco, jeśli uda mi się to zrobić!

Do zobaczenia

Alex

1 polubienie

Witam wszystkich,

Edytor formularzy właściwości jest naprawdę elastycznym narzędziem, które dostosowuje się do potrzeb każdego.

Przejrzysty, kompletny samouczek: http://www.leguide3d.com/video/le-formulaire-de-propri-t-s-solidworks

Miłego weekendu.

2 polubienia

@GT22 mówiłem o 2 ikonach, które zakreśliłem na załączonym zrzucie ekranu.

Ikony te określają, czy właściwość utworzona za pomocą formularza pojawi się w zakładce "dostosuj" czy w zakładce "specyficzna dla konfiguracji".

Wiedząc, że właściwość o tej samej nazwie może pojawić się jednocześnie w tych 2 zakładkach, ale karta "specyficzna dla konfiguracji" ma pierwszeństwo przed drugą.

editeur_prop_mod.jpg
2 polubienia

@Stephano

+1