Czy na rysunku, we właściwościach pliku, można mieć predefiniowane wartości w menu rozwijanym kolumny "Wartość tekstowa/Wyrażenie"?
Moim celem jest wypełnienie pola "Zweryfikowane przez" w tabelce rysunkowej ciągiem "Smith" lub "Durant" za pomocą menu rozwijanego w kolumnie "Text Value/Expression" (Wartość tekstowa/wyrażenie).
Oszczędziłoby mi to konieczności wpisywania imienia i nazwiska osoby, która sprawdza za każdym razem.
Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem , aby szybko ustawić właściwości pliku, jest skorzystanie z edytora formularzy właściwości!!
Klikając na mały domek w menu po prawej stronie ekranu, powinieneś mieć bezpośredni link do tego modułu dostępny nawet w wersji Standard Solidworks. Pozwala zdefiniować formularz właściwości, którym możesz zarządzać według własnego uznania, do Twojej dyspozycji jest wiele narzędzi, listy rozwijane, pola wyboru i wiele innych. Na tych listach rozwijanych można wstępnie zdefiniować wartości według własnego uznania.
Najlepsze jest to, że możesz wyciągnąć swój formularz dla dowolnego pliku i możesz połączyć wartości z adnotacjami swoich rysunków lub z właściwościami pliku!!
Jest dość łatwy w użyciu i bardzo intuicyjny!
Oto zrzut ekranu z przykładowym formularzem w fazie tworzenia!
Musisz raz wejść w grę edytora formularzy, a potem to się toczy.
Jedyną rzeczą, która nadal sprawia mi problemy, jest brak przejrzystości ikony, aby wiedzieć, czy właściwość jest powiązana z konfiguracją, czy jest ogólna.
Tak, jak @gt22 mówi, jest to związane z nazwą twoich nieruchomości, na początku jest to nieco skomplikowane, musisz się wyczuć, zwracając szczególną uwagę na nazwy, które nadajesz swoim nieruchomościom, ale kiedy już to zrozumiesz, jest to naprawdę łatwe i praktyczne!
@GT22 mówiłem o 2 ikonach, które zakreśliłem na załączonym zrzucie ekranu.
Ikony te określają, czy właściwość utworzona za pomocą formularza pojawi się w zakładce "dostosuj" czy w zakładce "specyficzna dla konfiguracji".
Wiedząc, że właściwość o tej samej nazwie może pojawić się jednocześnie w tych 2 zakładkach, ale karta "specyficzna dla konfiguracji" ma pierwszeństwo przed drugą.