Komunikat o błędzie podczas zamykania solidworks 2020 SP4

Bonjur,

Od czasu zainstalowania wersji 2020 SP4 w systemie Windows 10 na bieżąco, podczas zamykania pojawia się poniższy komunikat:

"Błąd

Obecnie system operacyjny nie jest skonfigurowany do uruchamiania tej aplikacji."

Jedynym sposobem na zamknięcie tego okna jest skorzystanie z menedżera zadań.

Czy tylko nas to dotyczy?

Czy masz pomysł na rozwiązanie?

Z góry dziękuję

Witam

Nie jest wykluczone, że pochodzi z najnowszej aktualizacji win10.

Miałem podobny przypadek pod SW2019 i teraz poszedłem do rejestru, aby zmienić plik Temp na SW. (ścieżka zmieniłaby się podczas Zmiany)

Na wszelki wypadek załączam wydruk z rejestru.

Zasadniczo ma to na celu zastąpienie długiej domyślnej ścieżki folderu SW / journal, którą zastępujemy ścieżką, którą zwykle mają wszystkie komputery, tj. C:\temp

Od tego czasu nie ma już problemów

journal_folders_08-09-2020.png
3 polubienia

Dziękuję za szybką odpowiedź, dziś po południu robię test

Witam

Problem rozwiązany

Powyższy test nie był rozstrzygający w naszym przypadku, ale problem został rozwiązany poprzez aktualizację pakietu Office (365 około 2009 roku).

Miłego dnia

Witam

Tak żebym zrozumiał!  STP

Jaki jest związek między pack-office a Solidworks, szczególnie że wskazujesz (365 około 2009 roku)

365 byłoby bardziej jak 360, a około 2009 roku byłby 2019 ;-) ;-)

Jak więc pack-office gra na zamknięciu SW, wiedząc, że wymiana odbywa się zasadniczo tylko w dół  (SW do Worda dla automatycznych raportów, może VBA. Excel do przepływów nadrzędnych i następczych).

Pytanie nie jest niewinne, ponieważ widzieliśmy wiele problemów związanych ze starymi wersjami od W7 do W10 i jeśli tak samo jest w przypadku pakietu biurowego, byłoby interesujące (dla wszystkich naszych kolegów) poznanie tajników tych konfiguracji)

Pozdrowienia

Witam

Nie widzę związku między pakietem Office Pack a tym problemem z zamknięciem Solidworks, ale faktem jest, że po tej aktualizacji problemy z zamknięciem Solidworks nie pojawiły się ponownie.

Konfiguracja naszego oprogramowania:

Solidworks 2020 z dodatkiem 4

Windows 10 w wersji 2004

Pakiet Office 365 w wersji 2009.

Miłego dnia

Xavier

Mam ten sam problem... Dziękuję, zaktualizuję pakiet Office!

Widziałem kogoś w Internecie, kto miał ten sam komunikat o błędzie z MetalCad

Solidworks używa plików Excela (tabela gięcia itp.), być może źródło problemu.

1 polubienie

Uwaga: Do tej pory korzystanie z Office 365 nie było oficjalnie wspierane przez oprogramowanie (co jest całkiem logiczne, ponieważ Microsoft ciągle aktualizuje ten pakiet, a użytkownik nie jest w stanie nic zrobić). Więc w zasadzie działa, ale może ulec awarii z dnia na dzień po automatycznej aktualizacji.

W pewnym momencie mieliśmy SW2014 i Office 365 i najwyraźniej te dwa urządzenia w ogóle się nie lubiły (częste awarie, gdy tylko otwierana jest rodzina pokoi).

Preferuj instalację autonomicznego oficjalnie obsługiwanego przez solidworks, takiego jak Office 2019 w SW2020

Witam

Miałem ten sam problem (cytowany w tytule) i rozwiązałem go dzięki Fuz3d...

Dziękuję

Lou