Aby postawić się w realnych warunkach użytkowania czołgu. Przyłożyłem siłę (zmienna siła ρ.g.h) i wymuszone przemieszczenie (podpora płaszczyzny pod zbiornikiem), kiedyś naprawiałem tę powierzchnię zamiast używać podpory płaskiej, ale nie jest to do końca identyczne z rzeczywistością, ponieważ zbiornik nie jest wpuszczony, Po prostu umieszcza się go na płycie.
Komunikat o błędzie załączony poniżej.
erreeur.png
Witam
W rzeczywistości myślę, że twój czołg ma jeszcze 2 stopnie swobody w translacji i może się poruszać. Ponieważ twoja siatka nie ma symetrii obrotu, twoje ciśnienie indukuje składową translacyjną.
Jeśli twój zbiornik jest symetryczny, radzę zasiać tylko jedną czwartą zbiornika i zastosować warunki symetrii (zablokuj normalną translację i 2 uzupełniające się obroty dla elementów powłoki lub zablokuj normalną translację dla elementów objętości )
Dzięki temu nie będziesz już musiał zadawać sobie pytań, aby unieruchomić swoją konstrukcję
Cdlt powiedział:
1 polubienie
Witam
O ile dobrze zrozumiałem, obawiam się, że symulacja niewiele mówi o rzeczywistej deformacji zbiornika (który zawiera albo ciecz, albo jest pod ciśnieniem gazu, albo własnego ciężaru, jeśli jest pusty)
To po prostu pokaże deformację na dnie zbiornika okucia pod własnym ciężarem własnym.
Zbiornik jest zwykle umieszczony na nóżkach, a ponadto ma metalowe dno wytłoczone na każdym końcu
Nie wiem, co Acombier o tym sądzi poza swoimi bardzo istotnymi informacjami, o których nie ma nic do powiedzenia ;-)
Pozdrowienia
Dziękuję za odpowiedź Acombier, czołg nie jest idealnie symetryczny na poziomie kopuły (ze względu na właz), ale próbowałem tej samej symulacji, używając tylko 1/4 zbiornika i wirtualnej ściany zamiast podłogi, wydaje się, że działa i zbiornik jest unieruchomiony. Problem polega na tym, że w ten sposób zaniedbuję obecność włazu na jednej z 4 części kubka, co nie jest do końca poprawne.
Odpowiadając Zozo, czołg nie zawsze jest umieszczony na nogach, a ten czołg nie jest wykonany ze stali, jest PE i umieszczony bezpośrednio na płycie.
ico.png
1 polubienie
Ha! W porządku!! Bardzo interesujące
To brak szprychy na dole naraził mnie na błąd :-)
Dla twojej symulacji, jeśli zbiornik jest pusty, nie bardzo widzę, co właz mógłby zmienić, ponieważ jest to bardziej miejsce wzmocnienia niż osłabienia kopuły.
Pozdrowienia