Pomiar grubości na przekroju

Witam

na części o złożonej powierzchni (wygładzenie), chciałbym uzyskać najmniejszą grubość na zdefiniowanym przekroju bez przechodzenia przez szkic (śledzenie styczne itp.) czy istnieje narzędzie, które pozwala na to w 3D? Pracujesz nad cięciem?

Dziękuję

Witam 

Czy masz zdjęcie lub kawałek, aby uzyskać pomysł?

Witam

Z narzędziem Miarka to nie działa?

Witam

Czy wypróbowałeś   narzędzie "analiza grubości"

Niech Moc będzie z wami.

Edycja: po wykonaniu analizy możesz umieścić kursor myszy na kolorowych obszarach i zobaczysz tam grubość.

ep.jpg
6 polubień

Najlepiej, jeśli dobrze zrozumiałem,  to wypełnić część traktowaną

przez powierzchnię

więc będziesz miał pełne ciało

a potem wykonujesz funkcję kadłuba i będziesz miał pożądaną grubość

Następnie od Ciebie zależy, czy wytniesz resztę płótna, które zatyka Twoją sekcję od czasu funkcji powłoki 

@+ ;-)

Jeśli rozwiązanie Obi-Wana nie zadziała, możliwe jest wyodrębnienie 2 krzywych przecięcia i być może zmierzenie odległości między nimi.

1 polubienie

Witam

Tak, jest to możliwe w przypadku krzywych przecięcia, ale płaszczyzna szkicu musi przecinać powierzchnie o najmniejszej grubości zdefiniowanego przekroju. Musisz więc znaleźć sposób na stworzenie referencji do swojego planu w dokładnie tym miejscu.

Przepraszam za opóźnienie, ale skończyło się na tym, że pracowałem nad sekcją.

Przeszedłem przez narzędzie do analizy, ale potrzebowałem pomiarów w określonych miejscach, więc skończyło się na wyciskaniu mojej części na poziomie pożądanego przekroju, aby móc pracować w szkicu na powierzchni, rozwiązałem swój problem i wyszedłem z pomiarami, których oczekiwałem.

Dziękuję Wam wszystkim

3 polubienia