Zmierz całkowitą powierzchnię zanurzonej objętości w kontakcie z płynem

Witam 

Mam 3D korpusu objętościowego, na którym przeprowadziliśmy kilka operacji wiercenia. 

Ten stalowy korpus będzie używany pod wodą (całkowicie zanurzony), Polecenie "zmierz" nie pozwala na wybranie całego ciała. 

Czy w Solidworks jest polecenie, które pozwoli mi zmierzyć całkowitą powierzchnię bloku stykającego się z wodą (łącznie z wierceniem)?

Dziękuję

Dobry wieczór

Nie ma konkretnego narzędzia, ponieważ musisz pracować przez odejmowanie, ale z drugiej strony istnieje kilka metod, które wykorzystują narzędzia solidworks

Podoba mi się następująca metoda: https://www.youtube.com/watch?v=5oi67kHEDjc   Ale w Tyoube są też inni

Pozdrowienia

4 polubienia

Witaj @m.jallali,

Połączone makro przecina ściany bryły objętościowej i akumuluje zewnętrzne powierzchnie tego obiektu.
Obliczana jest również powierzchnia wszelkich zamkniętych wnęk.
Dokument części musi być otwarty w SolidWorks, a powierzchnia ciała do przetworzenia musi być wybrana.

Generowany jest również korpus powierzchniowy stanowiący zewnętrzną powłokę ciała.

Makro zostało przetestowane tylko na części o stosunkowo prostych kształtach. Do walidacji na bardziej złożonych częściach.

Pozdrowienia.

surfaceextpiece.swp powiedział:
4 polubienia

Witam

Narzędzie Własność bryłowa robi to bardzo dobrze.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie