Metoda pracy SW: złożona część spawana mechanicznie

Witam

moje biuro projektowe ma powtarzający się problem z SolidWorks: części, a w szczególności związane z nimi rysunki, są niezwykle ciężkie w obsłudze. Rozumiem przez to, że prosta zmiana może zająć 4 godziny, podczas gdy normalnie wystarczy 5 minut.

Problem tkwi w metodzie pracy. Modelujemy zespoły spawane mechanicznie w jeden ". PRT" zawierający ponad 100 funkcji (patrz załącznik). Kończymy z gigantycznymi ujęciami (7 dobrze wypełnionych stron A0), które rzucają wszystkie komputery na kolana.

Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób zamodelowałbyś i narysował równoważną konstrukcję spawaną mechanicznie (zrobić zespół? część? jak zmniejszyć ciężar rysunków?)

Z poważaniem.

exemple_de_piece_chaudronne.jpg

Witam

Myślę, że zależy to również od Twojej sieci. Pracujemy zarówno z podzespołami w montażu głównym, jak i częściami, a w przypadku MEPów jest tak samo. MEP nie jest w trakcie montażu, a następnie ogólny plan z akcesoriami...

Witaj S.guillaume

Skłaniałbym się również ku sieci: ponieważ między nami twój kawałek może być duży, ale nie jest zbyt duży ani bardzo skomplikowany dla SW.

Czy możesz nam podać rozmiar pliku swojego przykładu?

Z drugiej strony, wykonanie wszystkich rysunków MEP w jednym formacie A0 lub kilku AO musi oznaczać więcej ograniczeń niż korzyści dla fabryki.

Widzę, jak wycinają nożyczkami tę część planu, która ich interesuje, nie wspominając o tym, że do zasilania cięć laserowych i plazmowych; Oxycoupe Musi być sportowy.

Z pewnością lepiej byłoby pracować z wieloma częściami, następnie z podzbiorami, a następnie z meta-zbiorem.

Jeśli weźmiesz za przykład własną produkcję, wiesz, że producenci kotłów (pieszczotliwie nazywani chaudracs) zawsze używają najmniejszego kawałka przed jakimkolwiek montażem.

Rozsądnie byłoby zacząć od podzespołów, które są wykonywane naturalnie przez producentów kotłów, ponieważ z tego czy innego powodu odpowiadają one logice produkcyjnej związanej z ograniczeniami spawania i obsługi oraz montażu do przykręcania i nitowania.

Ogólnie rzecz biorąc, podzespoły odpowiadają logice produkcji lub podwykonawstwa, gdy niektóre części są kupowane lub produkowane zewnętrznie.

Na przykład nie można spawać włazu rewizyjnego, dopóki sam korpus główny nie zostanie wykonany itp.

Myślę, że jeśli @OBI WAN przez to przejdzie, to na pewno da Ci ciekawą opinię.

Z drugiej strony, jeśli wychodzisz, jak to prawdopodobnie robi większość firm, od indywidualnych planów, oznacza to, że musisz rygorystycznie zarządzać tymi planami (wersjami itp.) i na pewno na dłuższą metę będziesz musiał korzystać z PLM lub innego oprogramowania.

Ale pytanie, które zadajesz na temat powolności komputera, może prowadzić do głębokiej zmiany kulturowej i można sobie z nim poradzić, ponieważ zarządzanie zmianą nie może być improwizowane, jest bardzo uciążliwe, nawet jeśli oszczędza czas później.
Z pewnością możemy Ci w tym pomóc.

Pozdrowienia

EDIt: Miałem skreślony nick OBI WAN

2 polubienia

Trochę jak inne dla nas, część blaszana = pilnik i plan, potem montaż spawany mechanicznie, potem kolejny montaż ze wszystkim co jest montowane przez przykręcenie, obudowę lub inne bez spawania.

2 polubienia

Rozmiar PRT:  7MB (nie ma zbyt wielu zmartwień po tej stronie)

Rozmiar DRW: 30MB 

Właśnie zrobiłem test: skopiowałem parę PRT/DRW na mój dysk twardy. Brak zauważalnej poprawy wydajności. Każda regeneracja w DRW trwa od 2 do 5 minut. Myślę, że wynika to z faktu, że solidworks ponownie generuje wszystkie widoki 7 stron A0.

Uważam też, że część powinna być podzielona na mnogość części i podzespołów. (Kotlarze skarżą się, że plan jest zbyt skomplikowany i nieprzyjemny w użyciu.)

Moi poprzednicy uważali za stosowne rozważyć, że każdy zestaw spawanych części musi być modelowany jako pojedyncza część, z jednym planem. Podobno z EPDM jest łatwiej zarządzać....  

1 polubienie

Przykładowa sztuka nie wydaje mi się wyjątkowo złożona.
Skłaniałbym się albo ku problemom z dostępem do plików (sieć), albo, a nawet zwłaszcza, ku odnośnikom zewnętrznym, które wymagają aktualizacji (klasyczny przypadek: odstępy między otworami). Ponieważ w tym przypadku łatwo jest przejść do pamięci, nie zdając sobie sprawy z całej maszyny...

@Zozo_mp: multifolio dla tego rodzaju części niekoniecznie jest wartością odstającą, jeśli ma prawidłową strukturę: jedna płyta do spawania, jedna do obróbki skrawaniem, jedna do wiercenia (na przykład). Miałem klienta, który wykonywał indywidualne widoki korpusów do spawania (czyli powiedzmy cięcia tlenowego).

W każdym razie modyfikacja nie zajmuje 4 godzin.

3 polubienia

@stefbeno

Bardzo interesująca jest twoja uwaga na temat multifoliot, a zwłaszcza dobra ścieżka, którą dajesz dla zewnętrznych odniesień i  odstępów między otworami.

@ S.Guillaume

Bardzo dobry odruch, że wyjąłem wszystko z sieci, aby wykonać test na odizolowanej maszynie.

Jestem zaskoczony, że możemy powiedzieć, że jest łatwiej dla EPDM, ponieważ kiedy widzę bardzo, bardzo duże zespoły w aeronautyce, nie kładzie to EPDM na kolana.

EPDM to indeksowana baza danych (DBMS), która daje bardzo, bardzo szybki dostęp nawet do 3 lub 3 milionów elementów.

Z drugiej strony, SW basic zarządza plikami płaskimi mniej lub bardziej indeksowanymi zgodnie z ustawieniami i nie jest wewnętrznie skonstruowany do obsługi wieloczęściowej, więc siłą rzeczy jest względnie powolny w porównaniu z DBMS.

Pozdrowienia

Nie widziałem przesłania S. Guillaume'a na temat testu "poza siecią".

Czas od 2 do 5 minut (daleko nam do początkowych 4 godzin) dla 7 desek nie wydaje mi się nienormalny: dla klienta, który produkuje sprzęt offshore, modelujemy znacznie bardziej skomplikowane części (pod względem liczby korpusów) w trybie spawanym mechanicznie, ale przy mniejszej liczbie płytek, jesteśmy na tym samym rzędzie wielkości. Dla tego klienta używamy EPDM, ale jeśli poprawi to czas dostępu, nie widzę, w jaki sposób EPDM mógłby poprawić czas regeneracji.

W przypadku tego rodzaju części wpływ ma również sposób modelowania: jeśli używasz funkcji "do następnej powierzchni", obliczenia trwają dłużej niż "jednooki".

2 polubienia

Te 4 godziny to lekka przesada, ale nie aż tak daleka od prawdy. Poniżej typowy proces, gdy pracuję nad tego rodzaju częścią (lub montażem)

1. Niektóre edycje 3D ==> 15 minut
  2. Otwarcie 2D ==> 10 minut
  3. Widok dodawania i widok przekroju ==> 10 minut
  4. Modyfikacja istniejącego widoku przekroju => 20 minut z powodu awarii oprogramowania
  5. Ocena ==> 10 minut
  6. Regeneracja/kopia zapasowa ==> 10 minut
  7. Błąd, widoki zniknęły, więc regeneracja/ zapisz==> 10 minut
  8. Błąd reprezentacji gwintu, więc regeneracja/kopia zapasowa ==> 10 minut
  9. to nie zadziałało, restartuję => 2 min
  10. Otwarcie 2D => 10 minut
  11. Regeneracja, kopia zapasowa => 10 minut
  12. Archiwizacja ==>5 minuty
  13. Później w ciągu dnia, cholera, zapomniałem 3 otworów, więc otwarcie 2D ==>10 minut
  14. Ect...

Czasami idzie dobrze. Ale gdy tylko pojawią się błędy (na rysunku zawierającym +- 80 widoków, jest to bardzo częste), zajmuje to dużo czasu. Ponieważ każda operacja jest powolna. A jeśli szef kuchni zapyta, ile czasu zajmuje dokonanie zmiany, odpowiedź brzmi: 4 godziny.  ^^

Zwracam uwagę na funkcję otworu nieprzelotowego.

Witaj Guillaume,

Często zdarza mi się również mieć do czynienia z dużymi mechanicznie spawanymi częściami, które mogą być rozłożone na dziesiątki A0.

Po długim czasie prób i błędów, strategia, którą teraz systematycznie stosuję, polega na tym, że w jednym pliku drw znajduje się tylko jedno folio. Zazwyczaj jeden lub więcej DRW dla natężeń przepływu (płyty, rozłożone arkusze itp.) a następnie plik do każdego lutowanego zestawu .

1 polubienie