Umieść 2 boki w jednej

Witajcie przyjaciele,

Mam szybkie pytanie.

Pracuję w rurach. W efekcie mam dużo rurek do zdobycia.

Często wygląda to tak podobnie, że aby zrobić szczegółowe ujęcia, kopiuję i wklejam plan, a następnie zmieniam odniesienia i poprawiam to, co poszło jak orzech (to sprawia, że myślę, że już prawie czas na aperitif!!).

Ale przy kopiowaniu i wklejaniu często daję się nabrać na wymiar Ø rurki i jej grubość.

Na załączonym obrazku widać, jak wymiaruję rurę (Ø219,1x20), część Ø219,1 jest wymiarem i ręcznie dodaję w wymiarze przyrostek x20, aby wskazać grubość.

Moje pytanie: czy istnieje rozwiązanie, aby połączyć x20 z grubością rurki?

Z góry dziękuję

2_cote_en_1.png
1 polubienie

Witaj Frédéric,

Oto temat, który może pomóc:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/ajouter-une-formule-dans-la-cotation

lub ten:

http://www.lynkoa.com/forum/cao/indique-les-dimensions-d-un-tube-carre-dans-une-annotation-sw

Możesz utworzyć obok niego notatkę, wprowadzając na przykład właściwość niestandardową "Średnica rury"

2 polubienia

Witam

Dlaczego nie umieścić oceny w formie oceny, pozwól, że wyjaśnię. Zwymiaruj średnicę, oceń grubość, umieść notatkę na średnicy i kliknij wymiar Ø x grubość.

Niech moc będzie z wami.

cotation.jpg
2 polubienia

Wydaje mi się, że w pomyśle na @Bart i @OBI WAN możemy nawet stworzyć niestandardową właściwość w pomieszczeniu, która faktycznie może zawierać 2 wymiary

=> Utwórz właściwość niestandardową, a następnie w polu tekstowym kliknij wymiar średnicy, dodaj "x" i kliknij wymiar grubości.

Właściwość tę można następnie przywołać w notatce w instalatorze

Witam

Dla wyjaśnienia, notatka nie jest kopią i wklejeniem boków, to są wymiary. Więc jeśli zmienię 3D, wymiary (uwaga) są następujące. Nie ma więc ryzyka, że zapomnisz zmienić wartość.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jedyny problem polega na tym, że przeglądanie notatek (już to robię dla szczegółowych widoków końców rurek) nie jest zbyt praktyczne, aby łatwo i szybko ustawić informacje.

Chciałbym umieścić tę informację bezpośrednio w ocenie. Wydaje się jednak, że nie jest to jeszcze możliwe.