Spłaszczanie rurki

Hej pęknięcia!

Utknąłem na małym problemie, trochę poszperałem w innych tematach, ale nie znalazłem tego, czego szukałem (lub przegapiłem post ..)
Dział metod prosi mnie o spłaszczenie wygiętej rurki w celu stworzenia szablonu, próbowałem kilku rzeczy, w tym gięcia, które jest najbliższe temu, czego szukam, ale bez osiągnięcia czystego wyniku... Mógłbym ręcznie obliczyć promień dla tej prostej części, ale w przyszłości mogę mieć bardziej skomplikowane.

Jeśli ktoś z Was ma pomysł, jestem za tym!

test_deplie.sldprt

Witam @ Klo

Jeśli chcesz szybkich odpowiedzi, obrazy są + wymowne 

Nie wszyscy mamy ten sam dziennik lub tę samą wersję

lub opublikuj neutralny plik kroku Parasolid 

w + jak rozumiem:

Nie chcesz leżeć płasko, ale wyprostować się, ponieważ próbowałeś z narzędziem do gięcia

@+ ;-)

Witam

Dla Twojej informacji, jaki jest cel rozłożonego, całkowita długość całkowitego lub częściowego rozłożenia lub rozłożenia, aby mieć wymiary w momencie produkcji?

EDIT: Ahh Myślę, że rozwiązałem twój problem, aktywując funkcję flex. (zignoruj moje pytanie ^^)

Z góry dziękuję

Dobra robota!

Dołączam do niego w oczyszczalni ścieków ;) Położyłem .sldprt, pozostawiając test zginania, który zrobiłem, ale gdzie wszystko nie było rozstrzygające

To, o co proszą mnie metody, to rzeczywiście rozłożenie uchwytu pod kątem 90°.

test_deplie. Krok

@FUZ3D

Przyznam, że nie znam szczegółów. Wyobrażam sobie, że jest to do produkcji, całkowitą długość można uzyskać za pomocą narzędzia do mierzenia.

Znalazłem hack, który może zadziałać w tym przypadku.

Polega na utworzeniu płaskiego szkicu, który jest następnie ograniczony równaniami.

Rysuję więc teoretyczną pętlę płasko o promieniu 5mm z 2 liniami od zagięcia.

Te 2 linie to suma łuku (14,9mm) + jego wydłużenia (7,5mm)

Następnie odetnij część, która idzie do góry i zastąp ją skanem płaskiej części.

Pozwoliło mi to więc nauczyć się wymiarować łuk okręgu którego oto link.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Video_Dimensioning_Arc_Length.htm

Nadal jest problem z przejściem do nowej części, ale nie ma czasu, aby zagłębiać się w to. ;)

Obraz jest dostępny jako załącznik, jeśli nie jest czytelny

tube_1.png
1 polubienie

No cóż, w końcu nie mogłem się powstrzymać od tego łącznika.

- Zaznacz opcję "Wyrównaj z powierzchniami czołowymi"

Nadal jest to przybliżone, ale jesteśmy coraz bliżej.

tube_2.png
1 polubienie

Witam

Spójrz na mój samouczek, powinien spełniać Twoje potrzeby.

5 polubień

Do wykonania szablonu z płaskim układem radzę zacząć od załączonej części blaszanej, będzie znacznie lepiej.

test_deplie_ac_cobra.sldprt
3 polubienia

Witam

Poświęciłem trochę czasu na testy. W moim przypadku najlepiej sprawdza się @FUZ3D hack. Proste i skuteczne, brawo!

@ ac cobra 427, świetny samouczek, może mi służyć ponownie! Problem w tej technice polega na tym, że wymaga ona całkowitego przemodelowania, przez usługę, która niekoniecznie jest najwygodniejsza w CAD... A dzięki nieco specjalnemu kształtowi po złożeniu powstaje przesunięcie o 90°...

Dziękuję Wam wszystkim!