Spłaszczanie części sferycznej

Witam

Próbuję spłaszczyć kawałek blachy narysowany w kuli, bez względu na to jak bardzo szukam, nie mogę znaleźć odpowiedniego rozwiązania... W rzeczywistości nie mogę nawet przekonwertować tej części na blachę

Mam wrażenie, że powinniśmy wykorzystać powierzchnię, ale potem... To już nie jest moja domena

Masz napiwek?

Dziękuję za pomoc

tablica.sldprt

Witaj Ahmed

Dziękuję za odpowiedź, próbowałem pobrać utwór ze strony i udaje mi się go otworzyć, czy to zaskakujące?

Właściwie znalazłem to w pomocy solidworkds, http://help.solidworks.com/2018/French/SolidWorks/sldworks/c_flatten_surface.htm

Z tym, że z tego co rozumiem jest dostępny tylko w wersji premium, a ja oczywiście jestem na wersji pro :)

Co myślisz?

Tak zgadza się

z pochlebną powierzchnią 

lub płaska powierzchnia

ale jak mówisz

Potrzebujesz wersji premium

@+

Witam

Twój pionek pochodzi z części kuli i nie można jej rozłożyć, ponieważ jest wygięta w obu kierunkach.  

Rzeczywiście, w wersji pro jestem całkowicie zablokowany... :(

W przeciwnym razie możesz spróbować za pomocą stemplowania, które również może zadziałać.

Chodzi o to, aby następnie wykonać narzędzie do kształtowania w CNC, biorąc pod uwagę krzywiznę, myślę, że nie jest to bardzo trudne, ale wolałbym wcześniej wykonać laserowe cięcie blachy aluminiowej o grubości 0,5 mm!

Zamierzam spojrzeć na narzędzie do stemplowania, już rzuciłem okiem, ale bez większej nadziei!

Dziękuję za odpowiedzi

Witam, w końcu znalazłem charytatywną duszę z wersją premium, funkcja jest teraz dostępna w mojej wersji pro dla tego pliku...

dziękuję za pomoc

1 polubienie