W ramach planu montażu chciałbym, aby spoiny były wyświetlane na czerwono (obie widziane od góry na zdjęciu). Spoiny to 2 korpusy tego samego elementu.
Niestety w widoku izometrycznym jestem zmuszony ustawić cały mój zespół w stylu wyświetlania: "Zatrzymaj w trybie cieniowanego obrazu", aby uniknąć zobaczenia spoiny za moją spawaną częścią (widok z dołu na rysunku 1).
Uwaga: spoina tylna jest częściowo widoczna w widoku izometrycznym, więc nie chcę jej ukrywać.
Czy masz rozwiązanie, które zapobiegnie temu, aby moje części były inne niż moje kolorowe spawy?
Witaj vmüller, Tylko pytanie, aby odpowiedzieć na twoje pytanie, rzeczywiście nie napotkałem tego problemu. Ale aby zaradzić temu problemowi, dlaczego po prostu nie pozostawisz go zacienionego? … Informuj mnie na bieżąco, powodzenia. Właśnie spróbowałem, dla mnie też nie działa z SW2022 SP4. @+. AR.
Witaj vmuler, Więc teraz, naprawdę nie mogę tego zrozumieć, patrzę na to w przyszłym tygodniu, przepraszam. LUB przerób dwuczęściowy szew spawalniczy i schowaj ten, którego nie chcesz, to wszystko, co widzę.
Na rysunku tylko tryb cieniowany, z krawędziami lub bez, może zarządzać widocznymi lub ukrytymi częściami części lub zespołu oraz wyświetlać kolor powierzchni. Pozostałe tryby uwzględniają tylko krawędzie korpusów...
Jednym z możliwych sposobów na wydobycie czerwonego koloru spoin jest sprawienie, aby kolor innych ciał " zniknął ", poprzez maksymalne wykorzystanie ich właściwości świetlnych:
w wyglądzie pomieszczeń, zakładka Iluminacja, wartość natężenia światła zwiększona do 100 W/m2/sr;
w menedżerze wyświetlania złożenia , wartość światła otoczenia wzrosła do 1.
Obiekty potraktowane w ten sposób są wyświetlane w kolorze białym, tylko spoiny są pokazane w kolorze czerwonym.
Ponieważ reprezentacje są w rzeczywistości rzutami modelu 3D, może być przydatne do poprawy jakości reprezentacji: Narzędzia, Opcje, karta Właściwości dokumentu, menu Jakość obrazu, suwak Rozdzielczość cieniowanego obrazu itp. Pozdrowienia.