Kolorowanie części wielobryłowej w 2D bez użycia cieniowanego stylu obrazu

Witam

W ramach planu montażu chciałbym, aby spoiny były wyświetlane na czerwono (obie widziane od góry na zdjęciu). Spoiny to 2 korpusy tego samego elementu.

Niestety w widoku izometrycznym jestem zmuszony ustawić cały mój zespół w stylu wyświetlania: "Zatrzymaj w trybie cieniowanego obrazu", aby uniknąć zobaczenia spoiny za moją spawaną częścią (widok z dołu na rysunku 1).

Uwaga: spoina tylna jest częściowo widoczna w widoku izometrycznym, więc nie chcę jej ukrywać.

Czy masz rozwiązanie, które zapobiegnie temu, aby moje części były inne niż moje kolorowe spawy?

Obraz:

1 polubienie

Witaj vmüller,
Tylko pytanie, aby odpowiedzieć na twoje pytanie, rzeczywiście nie napotkałem tego problemu. Ale aby zaradzić temu problemowi, dlaczego po prostu nie pozostawisz go zacienionego?
… Informuj mnie na bieżąco, powodzenia.
Właśnie spróbowałem, dla mnie też nie działa z SW2022 SP4.
@+.
AR.

Ponieważ nie mogę odtworzyć twojego problemu, kilka pytań:

1. Jak wykonane są wasze spawy?
  2. Jak nakładasz kolor?
1 polubienie

Witam

Nie chcę więc zostawiać go zacienionego, ponieważ uważam, że wizualnie przeciąża to plan i że w przypadku, gdy eksponuję, jest to mały pokój.

Obecnie jestem na SW2020.

VMÜLLER

1. Spawy to przeciągnięcie

2. Kolory są dodawane dzięki stanowi wyświetlania

Witam @vmuller

Czy możesz opublikować swój podzbiór (część i MEP), na który patrzę?

Pozdrowienia

1 polubienie

haaa, ale to nie jest wieloczęściowa część obudowy, to standardowy montaż! :slight_smile:

Oto pliki.

lynkoa coin - Pokoloruj monetę z wieloma bryłami w 2D bez użycia stylu obrazu ombré-.zip (908.5 KB)

Witaj vmuler,
Więc teraz, naprawdę nie mogę tego zrozumieć, patrzę na to w przyszłym tygodniu, przepraszam.
LUB przerób dwuczęściowy szew spawalniczy i schowaj ten, którego nie chcesz, to wszystko, co widzę.

Powodzenia.
@+.
AR.

Witaj A.R

Nie mogę więc ukryć jednego z dwóch, ponieważ chcę zobaczyć widoczną część spoiny w moim widoku izometrycznym.

Dziękuję
Klasa A+

Witaj @vmuller ,

Na rysunku tylko tryb cieniowany, z krawędziami lub bez, może zarządzać widocznymi lub ukrytymi częściami części lub zespołu oraz wyświetlać kolor powierzchni. Pozostałe tryby uwzględniają tylko krawędzie korpusów...

Jednym z możliwych sposobów na wydobycie czerwonego koloru spoin jest sprawienie, aby kolor innych ciał " zniknął ", poprzez maksymalne wykorzystanie ich właściwości świetlnych:

• w wyglądzie pomieszczeń, zakładka Iluminacja, wartość natężenia światła zwiększona do 100 W/m2/sr;
  • w menedżerze wyświetlania złożenia , wartość światła otoczenia wzrosła do 1.

Obiekty potraktowane w ten sposób są wyświetlane w kolorze białym, tylko spoiny są pokazane w kolorze czerwonym.

Na rysunku spawy wyróżniają się kolorem, zwłaszcza jeśli tło samo w sobie jest białe.

Ponieważ reprezentacje są w rzeczywistości rzutami modelu 3D, może być przydatne do poprawy jakości reprezentacji: Narzędzia, Opcje, karta Właściwości dokumentu, menu Jakość obrazu, suwak Rozdzielczość cieniowanego obrazu itp.
Pozdrowienia.

2 polubienia

błąd! (Chciałem powiedzieć coś głupiego)

Dziękuję bardzo, to jest rozwiązanie, którego szukałem

I jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc