Cze wszystkim
Oto mój pb:
Chciałbym nadać mojemu tekstowi kształt geometryczny. Oznacza to, że napisz słowo TEKST, ale w kształcie trapezu. (Załączam przykładowy formularz tekstowy, który chcę wykonać)
Czy jest to możliwe?
Z góry dziękuję.
unnamed.png
Witam
Możesz zaimportować swój obraz do Solidworks i przerysować na nim, ale poza tym nie sądzę, aby było to możliwe, przynajmniej nie w 2016 roku. Do zobaczenia z kolegami, którzy mają wyższe wersje.
1 polubienie
Bawiąc się geometrią, jak rzut na pochyłą płaszczyznę, powinieneś być w stanie osiągnąć coś ładnego, zaczynając od standardowego tekstu.
3 polubienia
Witam @gmarion93
Potwierdzam propozycję @ac cobra427 nie da się tego zrobić inaczej.
Solidworks jest szczególnie ubogi we wszystkim, co jest tekstem (jest to minimum sumy, a nawet wtedy).
Jeśli jednak Twój obraz jest koniecznie wysokiej jakości, istnieje narzędzie SW, które pozwala na przycinanie. Spójrz tutaj, jest to bardzo dobrze wyjaśnione. Uważaj, aby od początku umieścić odpowiedni rozmiar, upraszcza to resztę.
Pozdrowienia
Dziękuję wam wszystkim. Zamierzam więc przerysować za pomocą "szkicu obrazu".
Cóż, jest praca, ale powinna być wykonalna.
Witam
W przeciwnym razie wystarczy zmodyfikować tekst za pomocą oprogramowania do rysowania wektorowego i wyeksportować zmodyfikowaną geometrię w formacie dxf.
Możesz więc po prostu zaimportować dxf swojego tekstu do solidworks, aby zrobić, co chcesz.
Załączam plik pdf, aby pokazać Ci trochę kroków. Użyłem "Inkscape", który jest oprogramowaniem do rysowania wektorowego o otwartym kodzie źródłowym i dlatego może eksportować w formacie dxf. (https://inkscape.org/fr/)
Szybko znalazłem też samouczek na YouTube, który wyjaśnia, jak edytować tekst, aby nadać mu pożądany kształt: (https://www.youtube.com/watch?v=ibDxlvgJQ_k) Część wyjaśniająca do edycji tekstu znajduje się między 0:50 a 2:35.
Pozdrowienia
Gauthik powiedział:
texte_en_trapeze.pdf
3 polubienia
@Gauthik67 Doskonałe dzięki.
Czy będziesz w stanie zaoszczędzić dużo czasu ze swoim rozwiązaniem ;)
Cdt
Greg
2 polubienia