Minimalna ilość materiału na obrzeżach gwintowania

Cze wszystkim

Desperacko szukam informacji technicznych, ale bez powodzenia. Czy ktoś ma jakieś zalecenia lub liczydło na temat minimalnej odległości między osią gwintownika a krawędzią gwintowanej części? Jeśli to możliwe, w zależności od obrabianych materiałów, w tym przypadku żeliwo GS 500-7.

Dzięki za pomoc, Hugo

capture.jpg

Witam

Czy szukałeś, a nawet konsultowałeś się z producentem lub  sprzedawcą kranów?

Cdt

Fred

Witaj Fred,

Konsultowałem się z różnymi dokumentami dotyczącymi materiału, narzędziami do gwintowania, specjalistycznymi stronami na temat obróbki skrawaniem, ale nic.

Cdt, Hugo

Jest to bardziej problem wytrzymałości materiałów niż produkcji.

Uczono mnie, że odległość między a ścianą jest równa średnicy otworu.
To jest podstawa, żeby pójść dalej, myślę, że musisz przejść przez obliczenia, jeśli masz jakieś szczególne ograniczenia.

4 polubienia

Myślę, że liczy się przede wszystkim odległość między dolną częścią siatki a krawędzią elementu.

Zależy to od wielu parametrów, takich jak stopień utrwalenia pożądany w zależności od wysiłku.

Jeśli ma przytrzymać element, który nie ma szczególnej siły rozciągającej, możesz przejść do 1 mm między dolną częścią nici a krawędzią kawałka. Sachnat, że zależy to od liczby, które przytrzymują część. Jeśli jest to korona z 12, to nie to samo, co pojedyncza śruba na krawędzi.

Nie możemy podać precyzyjnych zasad, dlatego nie ma dokumentacji na ten temat.

Po tym doświadczenie mówi, że w niektórych przypadkach możesz podjąć takie lub inne ryzyko.

Myślę, że rozsądnie jest trzymać się zalecenia Stefbeno i przejść przez symulację PEF, zwłaszcza w przypadku żeliwa.

Opublikuj swój artykuł, co da nam bardziej precyzyjny pomysł.

Pozdrowienia

1 polubienie

Jest to ramię żeliwne, które jest mocno obciążone ciężarem sprzętu, który podtrzymuje. Ramię jest mocowane na jednym z jego końców za pomocą 4 lub 6, ale odległość między osią otworów a krawędzią części jest bardzo mała.

Model 3D został obliczony, ale nic nie gwarantuje mi dobrej sztywności części na obrzeżach kranów (to tylko symulacja).

mnie osobiście jeśli to żeliwo

proporcjonalnie do rodzaju pomieszczenia w zasięgu wzroku

wiedząc w +, że zamierzasz obciążyć ramię, ile nie wiemy

Wątpię w skuteczność twoich fiksacji

Jeśli jest to odlewnia, dlaczego nie zoptymalizować grubości po prawej stronie gwintowników?

i przesuń krany nieco na zewnątrz

Jaka jest ocena twojej połówki skorupy (średnica i grubość ścianki)

@+

1 polubienie

FYI:

- Ramię ma długość 3,10 m / Wysokość podstawy gwintowanej 275 mm / Promień zewnętrzny: 90 mm / Grubość ścianki: 20 mm

Optymalizacja jest nadal możliwa, ale ograniczenia i wymagania klientów dotyczące ilości części są poważne. W przeciwnym razie, oczywiście, miałbym inny rozmiar ramienia.

Cdt, Hugo

Ile masz zapięcia?

Cztery, jeśli dobrze przeczytałem , ale przede wszystkim jakiej średnicy są krany.

ponieważ głębokość wynosi 20 mm, oznaczałoby to, że twoje mają od 10 do 12 Ø, ale podaj nam dokładny   wymiar :-)

To głównie dwa otwory u góry są naprężone w naprężeniu, pozostałe są tylko ściskane przy niewielkim ścinaniu, wiedząc, że nigdy nie pracują przy ścinaniu.

Pozdrowienia

Obecnie 4 łączniki, możliwość zwiększenia do 6 jest bardzo brana pod uwagę, aby zmniejszyć naprężenia na kotwiących.

Wiercenie 18 mm i gwintowanie na głębokość 15 mm.

Dla twojej informacji, na najbardziej obciążonych jest około 28 kN przyczepności --> Zmusza mnie to do przejścia na M12 z 4 punktami mocowania i możliwością zejścia do M8 z 6 punktami. Ale moja obawa pozostaje bez odpowiedzi, jaki mini materiał powinien mieć na obrzeżu gwintownika do żeliwa GS 500-7.

Cdt

Zwiększ grubość ściany do 24

i wykonaj otwory gwintowane M8 x 6

będziesz miał średnicę grubości z każdej strony

ale nie tak wielkie żeliwo

Może helikopterami?

@+

Jak powiedział GT22, nie jest dobrze stukać w żeliwo, zwłaszcza do pracy nad rozrywaniem.

Czy masz możliwość wykonania gładkich otworów w żeliwie i wykonania "wkładek nakrętek" ze stali? Te klocki to po prostu kawałek stalowej blachy z 2 gwintowanymi otworami.

Jeśli chodzi o kwestię rzeczywistego minimum materii, to biorąc pod uwagę pańskie ograniczenia, uważam, że nie ma prawie żadnych obliczeń, które mogłyby to stwierdzić.

3 polubienia

Dobry wieczór Hugo

Zwykle, jeśli twoja symulacja zostanie wykonana poprawnie, to znaczy z odpowiednimi złączami, wskazującymi, że jest podsłuchiwany, powie, czy mieścisz się w granicach, czy nie.

To powiedziawszy: powrót do podstaw

Śruba Ø 12 o jakości 8,8 z pociągnięciem w osi wynosi 1.980 kg lub 19.800 N lub 19,8 kN, oczywiście bardziej w jakości 10.9 lub 12.9.

Pamiętaj, że gwint ma średnicę 1,5 raza  większą, więc jeśli jest to M12, jest to co najmniej 18 mm aktywnej części gwintowanej.

Więc albo powiesz 28 KN dla najbardziej obciążonych (które ??? i ile ??? dwóch górnych, jak sądzę), czy jest to wartość dla dwóch czy jednej.

Ponieważ wydaje się, że jest to obciążenie na końcu ramienia, będziesz mieć ruchy w kierunku promieniowym. Co oznacza po stronie promieniowej. Więc jeśli bierzesz ładunki tylko w pionie, będzie to marchew, zwłaszcza, że żeliwo nie jest znane ze swojej elastyczności. Twoje zbyt blisko krawędzi są głównie naprężone promieniowo i mam nadzieję, że nie przy ścinaniu.

Zamiast kranów: możesz je zastąpić, podkładkami,. Tam przynajmniej będziesz mieć pewność co do ograniczeń wchłanialności.

Nieufnie podchodzę do żeliwa, jak do zarazy i poborców podatkowych, bo najmniejsza wada w odlewie, słoma czy pęcherzyk powietrza jest jego bąkiem.

Biorąc pod uwagę wysiłek, nie bawiłbym się będąc bliżej krawędzi niż promień krążka dostosowany do twojego dołka. Nie mówisz o krążku.

Skąd pochodzą Wasze części żeliwne, to Wasza firma je produkuje?

Do wszystkiego"

2 polubienia

Rzeczywiście, symulacja potwierdza lub nie siły w gwintach, co zostało wykonane. Ale na przykład, mogę umieścić gwintownik M8 zamiast M10 obecnie w modelu, a wynik jest w porządku w odniesieniu do ograniczeń i przemieszczeń - > tylko analizy mówią mi, że M10 to za mało.

Wracając do twojego pisania Zozo: w żeliwie GS (500-7) w tym przypadku jestem w CL 6.8 na poziomie, powyżej jest bezużyteczny, a w każdym razie bardziej krytyczna jest granica sprężystości żeliwa.

Bez ścinania, tylko przyczepność.

Ramię owija się wokół rurki, a po przeciwnej stronie ramienia mam skorupę, która ma laminowane otwory na (projekt klienta): niemniej jednak propozycja laminowanych otworów na 2 częściach jest interesująca!

Twoje podejście, aby powiedzieć, że mini będzie promieniem szerokiej podkładki płaskiej, jest dobrym pierwszym podejściem: sprawdzam.

Obróbka żeliwa nie stanowi problemu, u mojego dostawcy jest nawet kontrolowana i powtarzalna w sposób zrównoważony. Ramię nie jest produkowane we własnym zakresie, ale u jednego z naszych podwykonawców.