Witaj @tous,
Utknąłem na szkicu pochodnym, którego nie mogę zrobić symetrii o0 ,
Jeśli masz jakieś wskazówki, z góry dziękuję,
Witaj @tous,
Utknąłem na szkicu pochodnym, którego nie mogę zrobić symetrii o0 ,
Jeśli masz jakieś wskazówki, z góry dziękuję,
Witam
W jakiej wersji korzystasz i czy możesz udostępnić swój plik?
Dziękujemy za powrót @ac Cobra
Jest rok 2018 i w załączeniu znajduje się obiekt testowy.
Z mojej strony ta funkcja nie działa poprawnie w tym przypadku; Jeśli wybierzesz szkic w szkicu, a następnie przeciągniesz go i upuść, będzie on działał świetnie.
Z mojej strony ta funkcja nie działa w tym przypadku; Jeśli wybierzesz szkic w szkicu, a następnie przeciągniesz go i upuść, będzie on działał świetnie.
Witam
U mnie też to nie działa. Rozwiązanie cobra to kopiuj wklej, ale bez linku. Szkice są niezależne.
Lynk ma rację co do mnie.
W tym przypadku użyłbym bloku.
Tak, to jest powód, dla którego zdecydowałem się na ten typ szkicu i dziękuję za bloki, ale niestety nie pasowało mi to w tym przypadku, ponieważ mój podstawowy szkic jest powiązany z relacjami zewnętrznymi, które zostaną usunięte, gdy tylko blok zostanie utworzony,
Witam
Ścieżka do zbadania, z dość zaskakującym zachowaniem...
- Utwórz nowy szkic na powierzchni szkicu pochodnego.
- Przekonwertuj wszystkie elementy szkicu pochodnego na ten nowy szkic.
- Utwórz oś i wykonaj symetrię przekształconych elementów. Możliwe Pb na tym etapie: linie konstrukcyjne nie są uwzględniane w symetrii.
- Wyczyść przekonwertowane elementy. Co ciekawe, relacje symetrii, które są względne w stosunku do punktów, są zachowane pomimo usunięcia początkowych jednostek.
- Wyjdź ze szkicu.
Można zauważyć, że modyfikacja oryginalnego szkicu jest odzwierciedlona w szkicu pochodnym (normalnym), ale także w szkicu symetrycznym.
Właściwość jest zachowywana nawet po zapisaniu i ponownym załadowaniu monety.
Zmiana linii konstrukcyjnej na linię ciągłą i odwrotnie jest możliwa w szkicu pochodnym i w szkicu symetrycznym bez utraty połączeń.
Pozdrowienia.
Inne rozwiązanie
Stwórz plan, który pokrywa się z twarzą
Zastosować manipy wstawiania szkicu pochodnej, ale na płaszczyźnie, a nie na powierzchni.
Następnie odwróć normalną płaszczyzny.
M.blt powiedział:
Myślę, że proponowane rozwiązanie ma zasadniczy problem, jakim jest ustawienie szkicu, które wydaje mi się niepraktyczne,
Ból
Podoba mi się rozwiązanie, proste i skuteczne
Cze wszystkim
Dziękuję za to odkrycie (do tej pory nigdy nie korzystałem ze szkicu pochodnego).
Prostym i logicznym rozwiązaniem jest ograniczenie szkicu pochodnego po umieszczeniu go na powierzchni.
Osobiście zablokowałem środek okręgu i umieściłem równoległość między linią prostą a krawędzią sześcianu (więc szkic pochodny jest całkowicie, ponieważ jego geometria jest określona przez szkic podstawowy, a jego położenie przez moje 2 wiązania).
CQFD (Język do spraw walki z piłką)
Uwaga: Jestem w 2020 roku (więc może to mieć wpływ, jeśli w V2018 pojawi się błąd, który uniemożliwia nałożenie ograniczeń)