Wyczerpująca aktualizacja równań złożenie+części

Witam, w modelowaniu, jak zapewnić wyczerpującą aktualizację równań dla zespołu i jego części?
obecnie mogę je aktualizować metodą " prób i błędów ", otwierając i zamykając części oraz okna zarządzania równaniami;
Dziękuję

Witam
Jaki rodzaj równania? Związane z montażem lub pozycjonowaniem, wierceniem, ściemnianiem części, ...
Jeśli chcesz dokonać aktualizacji, oznacza to, że dane zostały zmienione.
Jeden (ctrl + q) Cię nie satysfakcjonuje?

1 polubienie

Tak jak @Le_Bidule, zamierzałem odpowiedzieć na magiczne CTRL + Q

Witam
Mój problem dotyczy równań odnoszących się do powiązań między zespołem a częściami,
przykład:

• Wymiar części sterowany parametrem równania wprowadzonym w menedżerze równań zespołu (i na odwrót), wynik równania w zespole z wymiaru części.

Naciśnięcie ctrl Q lub B nie powoduje ponownego wygenerowania wszystkich równań w układzie.

Pracuję z konfiguracjami dla: równań, złożeń i części.
Cały mój projekt znajduje się w tym samym katalogu.

Uwaga: Niektóre alerty o potencjalnych odwołaniach cyklicznych (kolor beżowy), które nie uniemożliwiają a priori operacji.

pojawia się problem ze zmianą nazwy: nazwy zawarte w formułach parametrów na poziomie menedżera równań nie następują po nazwach plików, których nazwy zostały zmienione (nawet w przypadku korzystania ze zmiany nazwy w SolidWorks).

Być może istnieje inny sposób pracy z modelem niż z równaniami, gdy projekt jest wielopoziomowym złożeniem podzespołów i konfiguracji?
Dziękuję

czy nie masz identycznych nazw parametrów, które mogłyby sprawić, że Solidworks nie wiedziałby, gdzie wskazać?

Tak, identyczne nazwy, ale w różnych częściach i zespołach, takich jak:
" R łokieć na zewnątrz " lub " R łokieć do środka "
Ale w tym przypadku, gdy są używane, mają swój własny sufiks:
" R kolanko wyjściowe "=" R kolanko wyjściowe "@Ass-wymiennik-02.Montaż"

Dziękuję za propozycję

Dla przypomnienia; … Bo to nie tylko CTRL+Q... :grin:

2 polubienia

dziękuję za ten stół, o którym zapomniałem
Ale po szybkim teście:
Zmieniłem wartość parametru znajdującego się w walnym zgromadzeniu

Ctrl shift Q i ctrl shift B
i mimo wszystko muszę otworzyć (w kontekście) podzbiór (który jest na czerwono) żeby mój model się zregenerował (mniej więcej) bo mam jeszcze kilka alertów (czerwone/zielone światło))
Uwaga: Te alerty dotyczą czujników
Jednak alarm znajdujący się w pomieszczeniu na końcu drzewa pozostaje niewyjaśniony