Witam
Przychodzę do Ciebie, aby dowiedzieć się 2/3 rzeczy. Ponieważ rzeczywiście solidworks oferuje mi nowszą wersję.
Po pierwsze, czy solidworks 2018 jest lepszy niż 2016?
Czy masz coś przeciwko jego zainstalowaniu?
Czy instalacja jest długa? ponieważ jest przeznaczony do komputera służbowego.
I ostatnie pytanie: Czy stracę moją bibliotekę niestandardową? lub moje automatyczne rysunki i wszelkie inne dane.
Zasadniczo, powinienem to zrobić, czy nie.
Dziękuję bardzo.
Witam, moim zdaniem to ewolucja, a nie rewolucja, z tego co wiem, lepiej poczekać na wersje Sp4 i 5, żeby ograniczyć błędy... w przeciwnym razie instalacja trwa średnio godzinę, myślę, że dlatego, że lepiej jest odinstalować wszystko i zrobić czystą ponowną instalację, a następnie zaktualizować pliki, ale wszystko to jest zrobione dobrze i niewielkie ryzyko utraty danych, które mamy!
3 polubienia
Dobra, dziękuję za odpowiedź, zwrócę na nią uwagę.
Poczekam więc trochę, zanim podejmę ten krok.
Po prostu się zastanawiałem, ponieważ zaproponowano mi zainstalowanie najnowszej wersji.
A ponieważ nigdy nie aktualizowałem, wolałbym poprosić o :).
Oczywiście, jest to coś, w czym lepiej unikać pośpiechu na oślep z ryzykiem, że później tego żałuje :)
Pozdrowienia
Mówisz, że nigdy nie dokonywałeś aktualizacji, czy nadal zainstalowałeś dodatki Service Pack, innymi słowy, czy korzystasz z dodatku SP5? To jest do zrobienia.
Jeśli chodzi o migrację, powiedziałbym, że zależy to od Twojej aktywności. Jeśli zajmujesz się modelowaniem "podstawowym", jeśli nie masz żadnych szczególnych potrzeb (klient, który korzysta z tej konkretnej wersji), powiedziałbym, że nie warto, wiedząc, że Twoja maszyna może mieć problemy. Jeśli korzystasz z określonych funkcji, zapoznaj się z nowościami na lata 2017 i 2018 (https://files.solidworks.com/Supportfiles/Whats_new/2017/french/whatsnew.pdf i https://files.solidworks.com/Supportfiles/Whats_new/2018/french)/whatsnew.pdf)
Jeśli zdecydujesz się to zrobić, ZWYKLE nie stanowi to problemu.
W zależności od liczby maszyn, których to dotyczy, możesz przeprowadzić migrację jednej, zduplikować bazę danych i przeprowadzić test (należy uważać, aby odizolować maszynę testową, po zapisaniu pliku w nowej wersji nie można wrócić)
W mojej poprzedniej firmie zmienialiśmy się co 2 lata, biorąc wersję SP5 (najnowszą), aby uniknąć błędów z 1. pakietów, myślę, że jest to dobry kompromis dla zastosowania, które nie wymaga żadnych najnowszych ewolucji.
Następnie musisz również zadać sobie pytanie o aktualizację plików w bazie danych, ponieważ najlepszą rzeczą do zrobienia jest przełączenie wszystkich plików z powrotem do nowej wersji, aby zoptymalizować czas otwierania i nagrywania. Konsultant Visiativ przyszedł, aby zarządzać tą aktualizacją bazy danych EPDM za pomocą młyna, który wyodrębnia plik, otwiera go i zapisuje w nowej wersji dla każdego z plików SolidWorks. Istnieje narzędzie UpdateVersion w myCADtools, które może to zrobić, ale musi to stanowić problem dla plików zarchiwizowanych w EPDM.
To sprawia, że myślę, że nadal jesteśmy w 2017SP4.1, i tak powinniśmy przejść do SP5...
2 polubienia
Pytanie dodatkowe: kiedy przełączasz się tylko na SP (2017SP4.1 do SP5), na czym polega manipulacja? Po prostu zainstaluj nową wersję pobraną ze strony SolidWorks (bez odinstalowywania lub czegokolwiek innego)? A co z innymi stacjami roboczymi, musisz zaktualizować każdą z nich, czy jest możliwe zainstalowanie na wszystkich w tym samym czasie? Brak szczególnej manipulacji związanej z EPDM?
Zmiana SP:
- jeśli masz czas i nośnik, odinstaluj stary i wykonaj nową instalację bezpośrednio na właściwym SP
- Jeśli nie, zainstaluj załadowaną wersję. Manipulacja do wykonania na każdej stacji z osobna (nie sądzę, aby niuans licencji stałej/pływającej odgrywał rolę na tym poziomie).
Do EPDM nie wiem.
Okey, w porządku.
Cóż, równie dobrze możesz poczekać, aż wersja 2018 będzie stabilna, zanim dokonasz wyraźnej aktualizacji.
Na razie wystarcza mi wersja, którą posiadam.
Korzystam z Solidworks Premium 2016 i właśnie zobaczyłem, że jestem w SP 3.0.
:(
@Antho: SP między EPDM a SW mogą się różnić od wersji 2017. Wcześniej potrzebny był ten sam SP.