Ponieważ znam Catię od dłuższego czasu, nie mogłem znaleźć sposobu na automatyczne skalowanie włazów.
To znaczy, że kiedy tworzę przekrój, a skala kawałka jest zbyt mała, część kreskowania znika i odsłania kontur na sekcji z szerokimi liniami, aby zidentyfikować, że kreskowanie zniknęło. Jestem zobowiązany wziąć je jedną część w większej skali, zanim odłożyłem plan z powrotem do planowanej skali, jest ona bardzo ciężka.
Aby tego uniknąć , przyzwyczaiłem się do definiowania rozmiaru kreskowania na materiale przed utworzeniem CATDrawing.
EDIT : Zapomniałem ci powiedzieć, że możesz zaktualizować kreskowanie z materiału (jest to wygodne).
W przeciwnym razie Ctrl działa , oszczędza ci modyfikowania jeden po drugim.
Innym sposobem, ale którego nie mogę przetestować (u nas jest to zabronione), jest zmiana domyślnego standardu. (kliknij prawym przyciskiem myszy na warstwę lub widoki/Właściwości/Więcej/Standardy
Nie jest to związane z materiałami, w rzeczywistości tego nie stosuję. A więc standardowe wylęganie.
W moim przykładzie sekcja jest w skali 1/20 i muszę przełączyć całe kreskowanie na szerokość 0,1, na przykład, aby zobaczyć, jak się pojawiają. Aby je zmodyfikować, zmieniam sekcję z powrotem na ech 1/1 i modyfikuję tę szerokość (prawie sprawia mi to kolorowanie, tak ciasno w skali 1/1) tak, aby były widoczne w ech.1/20 i wypełniały obszary zakreślone pogrubioną czcionką.
Domyślnie jest to związane ze standardem (ST5) dla mnie nie można go modyfikować.
Ale jeśli zastosujesz materiał i zmienisz " skok " kreskowania w tych właściwościach (Rysunek), wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy tylko jedno z widocznych kreskowań w CATDrawings (Właściwości / Wypełnienie / Resetuj z materiałem części), a zmieni się on we wszystkich twoich sekcjach.
To szybsze niż zmienianie skali i zmienianie wszystkiego po kolei.
Przykro mi, ale jest wręcz przeciwnie, obowiązujący standard jest szerszy niż ten, który chciałbym zastosować. Kiedy robię reset, znajduję std 5, więc niewidoczny pod kątem 1/20°. I nie wszystkie części tego samego materiału następują.
To nie jest normalne, że kreskowanie nie jest zgodne ze współczynnikiem skali.
Domyślny STD5 dla nas faktycznie ustawia PB odwrotnie do ciebie, ponieważ pracujemy nad małymi częściami , a to ustawia PB w widokach w skali 1/1 i mniej w widokach n/1.
Dla Ciebie jest dobry w skali 1/1 i obniż PB, gdy zmniejszysz 1/n.
Zasadniczo jest to ten sam PB, w CATIA kreskowanie nie jest zgodne ze współczynnikiem skali widoków (niestety).
O ile kreskowanie nie zostanie umieszczone ręcznie, reprezentacja kreskowania pozostanie taka sama niezależnie od skali.
W przypadku materiałów, gdy modyfikujesz właściwości materiału w CATPart, nie zmieniasz właściwości tego materiału w bibliotece, dlatego w zespole wszystkie twoje części mogą być wykonane ze stali, ale każda z nich ma inne właściwości rysunkowe.
Jeśli chcesz zastosować zmodyfikowany materiał do kilku części, możesz utworzyć własny katalog.
Miesiąc Po prostu kontynuuję, kopiując / wklejając mój materiał.