Ustawianie (eleganckich) linii pomocniczych w CATIA lub 3DVIA Composer

Witam

Tworząc wykresy kinematyczne sparametryzowane w 3D, chciałbym dodać punkty orientacyjne. na poziomie moich ciał stałych.

W CATIA możesz wyznaczać wzorce. Znaczniki te są bardzo przydatne na przykład do pozycjonowania akcji. Z drugiej strony, pod względem kształtu (estetyki) markery te nie nadają się zbyt dobrze do ilustracji: na przykład nie mają strzałek na końcach i nie możemy (o ile mi wiadomo) zbytnio kontrolować ich wymiaru i kształtu (linia przerywana lub ciągła).

Chciałbym tworzyć "ładne" punkty orientacyjne, które są również łatwe do ustawienia.

Czy masz jakieś pomysły na tworzenie układów współrzędnych do celów ilustracyjnych za pomocą CATIA lub 3DVia Composer?

Korzystanie z kompozytora 3DVIA może być interesującą drogą, ponieważ oprogramowanie ma na celu poprawę renderowania CAD.

Dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Aby być na widoku w ramionach Catii, musisz założyć na nie ładny smoking => ok, wychodzę i zostawiam miejsce ekspertom

3 polubienia

Witam

Czy znasz zoptymalizowane kopie (pod Catia)?

To dla łatwej strony do skonfigurowania.

Zanim będziesz musiał zbudować konfigurowalną geometrię swojego układu współrzędnych w CATPart.

W Composerze znajdują się linie pomocnicze i kształty, których można użyć.

Jaką wersję CATIA posiadasz?

"EDYCJA"

Oto, jak to może wyglądać w ramach CATIA

2 polubienia

Super. Dziękuję Franck za odpowiedź.

Przepraszam za opóźnienie w powrocie, przez ostatnie kilka dni byłem trochę chory.

Pańskie propozycje są bardzo interesujące.

1) Dla tego ze zoptymalizowanymi kopiami.

Tak, znam się na zoptymalizowanych kopiach. Myślę, że to Ty nauczyłeś mnie, jak z niego korzystać w poprzednim poście i dziękuję Ci za to. To rozwiązanie ma tę zaletę, że można je naprawdę dowolnie modyfikować. Z drugiej strony wadą jest to, że mieszamy elementy funkcjonalne (CAD systemu, który ma być modelowany) z elementami tylko dla formy (układy współrzędnych).

Swoją drogą, interesuje mnie konfigurowalna część "punktu orientacyjnego", którą zrobiłeś. Czy mógłbyś mi to przekazać? (przez wiadomość prywatną)

2) W porównaniu do Composera zaletą jest to, że forma i treść są dobrze oddzielone. Z drugiej strony nie jestem pewien, czy przewodniki są edytowalne w Composerze. Muszę przetestować.

Dziękuję za bardzo konstruktywne rady.

Witam.

1) W asemblerze możesz utworzyć "komponent"  , który działa jak CATProduct, ale nie tworzy pliku, i utworzyć instancję znacznika CATPart. W ten sposób oddzielasz opatrunek od systemu. (umieść komponent w NoShow i wyklucz go z BOM).

Załączyłem plik (jest w wersji V5-6 R2014).

2) w obszarze Skomponuj jego modyfikowalne wymiary, pozycje, orientacje.

x-y-z-axes.catpart
1 polubienie

Wideo 1 Budowa struktury układu współrzędnych

repere-3d.mp4
1 polubienie

Wideo 2 Budowa osi obrotu i pierwotnej sfery

repere-3d-2.mp4
1 polubienie

Wideo 3 KONIEC budowy

repere-3d-3.mp4
1 polubienie

Wideo 4 Zoptymalizowane kopie

repere-3d-4-copies-optimises.mp4
1 polubienie

Małe pytanie dotyczące filmu 3.

Zakładam, że do szkicu strzałki użyłeś makiet, które stworzyłeś dla osi i które nazwałeś X-3D, Y-3D i Z-3D. Pozwala to na kontrolowanie wymiarów 3D przez szkielet.

Z drugiej strony, czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób oparłeś się na tych osiach X-3D, Y-3D i Z-3D (w tym przypadku osi X-3D) przy tworzeniu swojego szkicu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ponieważ do podpory szkicu odniesiono się w pokładowym układzie współrzędnych, ograniczam geometrię szkicu do osi H i V.

Aby kopia mogła być konfigurowalna  , "Długość osi"

W szkicu używam dwóch zewnętrznych referencji (koniec zbudowanej osi X-3D oraz rzut sfery dla sfery D = strzałka D. (to jedno rozwiązanie, są inne, przejrzyj formuły itp.). 

Super. Dziękuję za wyjaśnienia. Konstrukcja twojego szkicu jest teraz dla mnie o wiele jaśniejsza.

Jeśli chodzi o wykorzystanie mojego punktu odniesienia, mam jeszcze kilka pytań. Chciałbym teraz używać go w złożeniach przy użyciu zoptymalizowanych kopii, jak już widzieliśmy w tym poście.

Pytania:

1) W filmie 4, dla zoptymalizowanej kopii o nazwie 3D-Isolated-Reference, jeśli spojrzymy na "wejścia komponentów" (jak w poście Ball part cf na zoptymalizowanych kopiach), znajdziemy następujące elementy:

Istnieje wiele "wejść komponentowych". Z drugiej strony ostatnie 3 wpisy: X-axis\Vertex.1, X-axis, Rotation axis (jeśli się nie mylę) zostały zbudowane z układu współrzędnych 3D (mam na myśli oś układu współrzędnych 3D). Czy więc nie mogę ich usunąć? Otrzymałbym wtedy tylko pierwsze 3 wejścia, ale to powinno wystarczyć, aby ustawić tylko moją część ciała. Co myślisz?

2) Nadal w filmie 4, w porównaniu ze zoptymalizowaną kopią, w której wzięliśmy pojedynczy punkt ((zwany 3D-Reference-on-point), trudno mi zrozumieć.

W rzeczywistości całkiem dobrze rozumiem zoptymalizowaną kopię o nazwie 3D-Reference-on+2directions. Dzięki tej kopii możemy ustawić zoptymalizowaną kopię (ciało części, która reprezentuje układ współrzędnych) w unikalny sposób

Z drugiej strony, w przypadku zoptymalizowanej kopii, w której wzięliśmy pojedynczy punkt (zwany znacznikiem punktu 3D), jeśli dobrze zrozumiałem, ustawiamy początek znacznika 3D. Z drugiej strony układ współrzędnych 3D nadal będzie miał 3 stopnie swobody w obrocie. Następnie konieczne będzie dodanie wiązań do układu współrzędnych, aby powiązać go z jego położeniem w części docelowej.

Czy może Pan/Pani potwierdzić tę kwestię?

Z góry dziękuję za pomoc

Zoptymalizowane kopie nie mogą być używane w CATProdut tylko w jednej części.

W związku z tym konieczne będzie, zgodnie z Twoimi potrzebami, stworzenie części, która będzie zawierała wszystkie punkty odniesienia lub kilka części odniesienia.

1) Tak, ponieważ w Twoim pliku nie dołączyłeś układu współrzędnych w kopii, jeśli dołączysz układ współrzędnych, "rodzice" używani dla osadzonych funkcji nie będą już wybierani jako odniesienia do rekonstrukcji, będzie to układ współrzędnych, który pojawi się w oknie

Nic, jeśli jest odizolowany

punktu, jeśli jest zdefiniowany tylko na punkcie

Punkt o dwóch kierunkach, jeśli jest zdefiniowany w punkcie, a dwie z tych osi są zdefiniowane w dwóch kierunkach (dwóch liniach).

To jest odpowiedź na ostatnie pytanie, w zależności od tego, jak chcesz utworzyć instancję kopii, wybierzesz, jak odwołujesz się do odwołania

1 polubienie

Super!

W końcu zrozumiałem (przynajmniej tak mi się wydaje), jak definiowane są elementy referencyjne w zoptymalizowanych kopiach, nawet jeśli muszą być jeszcze jakieś subtelności.

W przeciwnym razie prosiłbym o kilka dodatkowych wyjaśnień:

1) za dodawanie prowadnic w moich zespołach.

Chciałbym skonfigurować metodę, którą mi poleciłeś, aby oddzielić obciąganie systemu od mojego zestawu, a mianowicie:

"W asemblerze możesz utworzyć "komponent"  , który działa jak CATProduct, ale nie twórz pliku i twórz instancję znacznika CATPart. W ten sposób oddzielasz opatrunek od systemu. (umieść komponent w NoShow i wyklucz go z BOM)."

Z drugiej strony, w tym, co mi powiedziałeś, są terminy, których nie rozumiem:
1) Co to znaczy, że komponent nie tworzy pliku (pogrubioną czcionką w cytowanych elementach)?
2) Jak wykluczyć pozycję z nomenklatury?

Czy byłoby wspaniale, gdybyś mógł nagrać mi mały filmik na temat tej metody?

1) Zoptymalizowana kopia izolowanego układu współrzędnych --> W związku z tym nie ma żadnych "nadrzędnych" elementów odniesienia w treści części, które chcemy wkleić. Położenie i orientacja korpusu części klejonej będą zatem takie same jak w przypadku bryły części w oryginalnej części w odniesieniu do bezwzględnego układu współrzędnych.

Zoptymalizowana kopia układu współrzędnych zdefiniowanego przez punkt --> Istnieje tylko jeden punkt odniesienia. Tak więc pozycja korpusu części zostanie ustalona do tego momentu. Orientacja będzie taka sama, jak w przypadku korpusu części w oryginalnej części w stosunku do bezwzględnego układu współrzędnych

Czy możesz potwierdzić moje zrozumienie tych 2 przypadków?

Dziękuję za pomoc.

Jeśli przyjrzysz się uważnie ikonie Catproduct, jest to podwójny bieg na kartce papieru.

Ten z "Komponentu" to ten sam podwójny bieg bez blach. nie ma pliku zapisanego przez ten komponent (jest to kontener plików Catpart i/lub Catproduct) o takim samym zachowaniu jak Catproduct.

Wyłączając z nomenklatury, w poniedziałek robiłbym zrzuty ekranu (nie mam dostępu do Catii w domu).

1) Tak, a jeśli chcesz go przesunąć, użyj kompasu.

2) Tak, jest to orientacja układu współrzędnych w stosunku do bezwzględnego układu współrzędnych utworzonego w części źródłowej zoptymalizowanej kopii. Jeśli położenie punktu zmieni się w przestrzeni 3D, układ współrzędnych będzie podążał za nim

1 polubienie

Dziękuję za wyjaśnienia.

Z drugiej strony, w porównaniu do tego punktu "Ten z "Komponentu" to ten sam podwójny bieg bez blachy. nie ma pliku zapisanego przez ten komponent (jest to kontener plików Catpart i/lub Catproduct ) z takim samym zachowaniem jak Catproduct.", byłoby naprawdę wspaniale, gdybyś mógł mi dać małą ilustrację, ponieważ nadal mam problem ze zrozumieniem, jak działa ten "Komponent".

Dziękuję za pomoc.

Witam.

Operacja jest taka sama jak w przypadku Catproduct, wstawiasz części, formuły, parametry itp. Jedyna różnica polega na tym, że ponieważ nie ma pliku tego komponentu, jeśli chcesz go ponownie użyć w innym złożeniu, musisz skopiować / wkleić i przerwać zależności.

"Komponenty" są używane głównie na przykład do grupowania.

1 polubienie

OK. Myślę, że zaczynam lepiej rozumieć.

W przypadku tego komponentu w moim eksploratorze Windows nie ma żadnych "plików" powiązanych z częściami, które umieściłem w moim komponencie (ikona ).

W przeciwnym razie chciałbym teraz móc używać go do przechowywania moich markerów. Moje przewodniki są tworzone z instancji na zoptymalizowanych kopiach Współrzędna w punkcie + 2 kierunki.

Ponadto, aby osiągnąć to wystąpienie, jestem najpierw zobowiązany do utworzenia udziałów w tym "komponencie".

Na razie staram się stworzyć następującą strukturę:

Produkt
-    Część 1
     -     Układ osi - część 1 znacznik
     - Korpus     części
-    Część 2
     -     Układ osi - Współrzędne cz.2
    - Korpus     części

Składnik
 -   Znacznik 3D 1 (część)
 -   Znacznik 3D 2 (część)

Pytania:
1) W "komponencie" myślę, że jestem zobowiązany do posiadania tylu części, ile punktów orientacyjnych 3D, które chcę dodać. Teraz dla każdej z części, które dodaję, muszę określić układ współrzędnych (układ osi, który ma zostać dodany). To nie ma znaczenia, ponieważ nie powinno być powiązane z układami współrzędnych mojego mechanizmu. Z Twojego doświadczenia, gdzie umieściłbyś układy współrzędnych części układu współrzędnych 3D dodanych do "komponentu"?

2) Próbuję teraz utworzyć instancję w tych częściach zoptymalizowanej kopii układu współrzędnych 3D na punktach i 2 osiach. Z drugiej strony mam problem ze znalezieniem odniesień do miejsca docelowego, czyli w odniesieniu do punktu i 2 osi układu współrzędnych części obrotowej. Czy mógłbyś mnie poprowadzić, abym mógł utworzyć instancję moich punktów orientacyjnych 3D, ale w częściach tego "komponentu"? 

Mogę tworzyć instancje moich znaków bez użycia "komponentu". Oto zrzut ekranu z wynikiem, który chciałbym mieć (za pomocą "komponentu"). 

Z drugiej strony, chciałbym teraz mieć możliwość tworzenia ich instancji za pomocą komponentu, aby móc oddzielić dodane znaczniki 3D. Pozwoli mi to szybko uzyskać mój mechanizm z markerami 3D lub bez.

P.S: Załączam plik, w którym przeprowadzam testy tworzenia instancji markerów.

Z góry dziękuję za pomoc.

essairepisole.catprodukt

W przypadku tego komponentu w moim eksploratorze Windows nie ma żadnych "plików" powiązanych z częściami, które umieściłem w moim komponencie  .

To nie to, w moim eksploratorze Windows nie ma pliku powiązanego z "komponentem" (części zawarte w komponencie mają swoje pliki części. Część kota.

1) 

W zespole możemy mieć

- Ślady wszystkich części pokrywają się (typowy przypadek narzędzi "formowanych").

- Każda część ma swój własny układ współrzędnych i jest ustawiona względem innej części , na przykład śruba ma swój własny punkt odniesienia XY pod osią obrotu łba Z.

Na razie nie widzę, co projektujesz (ramię robota, gimbal?).

Co chcesz zrobić z montażem? Zwykle używamy szkieletu (zamocowanego w zespole), na którym ustawiamy części.

Myślałam, że twoje punkty odniesienia pełnią tylko rolę kosmetyczną?

2) 

Catproduct to tylko wskaźnik linku, który należy umieścić w folderze. Spakuj Catproduct i wszystkie powiązane pliki (lub nawet zrzut ekranu)

1 polubienie

Po pierwsze, punkty orientacyjne 3D są tylko kosmetyczne. Z drugiej strony muszę utworzyć jedną część na układ współrzędnych 3D, którą chcę wstawić, a dla każdej nowej części muszę zdefiniować układ współrzędnych (należy tutaj uważać nie 3D, ale układ osi). Tak więc a priori mogę umieścić je wszystkie na moim absolutnym znaczniku startowym. 

Podpowiedzi 3D muszą być tworzone poprzez tworzenie instancji zoptymalizowanej kopii w 1 punkcie i 2 kierunkach. Ten punkt i 2 kierunki zostaną wybrane na różnych częściach mojego mechanizmu (na przykład ramieniu robota). Z drugiej strony będzie to konieczne tylko wtedy, gdy zmienię początkową pozycję mojego mechanizmu. Wskazówki 3D (nawet jeśli służą tylko do ubierania) podążają za nową pozycją mojego mechanizmu.

Za 2) Dałem Ci załącznik w kopii.

essai.zip