Ustawianie (eleganckich) linii pomocniczych w CATIA lub 3DVIA Composer

Dziękujemy za Twoją opinię

1) Jeśli chodzi o "kierunki Repère3D-2", masz rację. Dziękuję za uwagę.

2) Jeśli chodzi o zbieżność "Punkt orientacyjny/punkt orientacyjny", to albo źle zrozumiałem, albo nie jest to możliwe w trybie hybrydowym.
Czy ograniczenie zbiegów okoliczności, o którym mówisz, jest naprawdę związane z tą ikoną  ?

Jeśli tak, to nie mogę użyć tego ograniczenia tylko dla punktów, linii i płaszczyzn, ale nie wydaje mi się, aby było to bezpośrednio układy osi całkowitych, nawet gdy próbuję je wybrać za pomocą drzewa konstrukcyjnego.

3) W przeciwnym razie coś innego

W metodzie "dodawanie układu współrzędnych 3D w komponencie, który jest rozluźniany", zauważyłem, że podczas kręcenia filmu zatytułowanego "zmiękczanie" punkt odniesienia 3D, który został skopiowany i wklejony do zmiękczonego "komponentu", pojawił się w katalogu, w którym znajduje się mój CatProduct. 

Z drugiej strony zmiany, które wprowadzam w układzie współrzędnych 3D, gdy jestem w zespole, mają również wpływ na układ współrzędnych modelu 3D.

W jaki sposób mogę użyć moich wskazówek 3D umieszczonych w komponencie w produkcie kota bez wpływu zmian w cue 3D na mój model podpowiedzi 3D?

Innymi słowy, w jaki sposób mogę użyć układu współrzędnych 3D i powielić je wiele razy w komponencie bez tworzenia połączenia między moim układem współrzędnych 3D a układami współrzędnych 3D wklejonymi do mojego komponentu?

Myślę, że muszę zmienić początek mojej manipulacji, gdy używam układu współrzędnych 3D, który umieszczam w komponencie.  Myślę, że przed skopiowaniem/wklejeniem układu współrzędnych 3D do komponentu, muszę najpierw skopiować układ współrzędnych 3D w budowanym zespole. Następnie musisz skopiować/wkleić mój układ współrzędnych 3D do katalogu zawierającego części i zespół, ale nie kopiować/wklejać z układu współrzędnych modelu 3D.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.

2) Tak, to jest to ograniczenie (spróbuj utworzyć zespół z 2 częściami, nawet pustymi w trybie normalnym), dziwne, że to nie działa (Zauważ, że wiadomość z CATIA w pasku poleceń inf jest niekompletna), możemy wybrać znacznik "CATIA help extract"

3) To normalne, że tworzysz instancję części referencyjnej 3D (nie jest to kopia, fakt jej skopiowania / wklejenia w CATIA jest sztuczką, gdy część jest otwierana w trybie scesji), nie tworzy kopii części, unika konieczności wstawiania / istniejącego komponentu itp.

Jeśli chcesz samodzielnie zmodyfikować jeden lub więcej punktów orientacyjnych 3D, musisz utworzyć pliki  "Przed" , w przeciwnym razie będziesz musiał zastąpić komponent (kliknij prawym przyciskiem myszy komponent / zamień, odznacz wszystkie instancje).

1 polubienie

2) Dobrze. Spróbuję jednak, czy możesz mi powiedzieć, jakie opcje należy odznaczyć, aby ponownie mieć "normalną" operację?

Przy okazji zdałem sobie sprawę, że jestem dobry w hybrydzie, ale
1) Nie wszędzie, ponieważ pole parametrów i relacji w projekcie hybrydowym nie było zaznaczone
2) że makiety w widoczny sposób wchodzą w ciało, a nie w zbiór geometryczny.

Czy interesujące jest zachowanie tej konfiguracji do pracy hybrydowej? Naprawdę nie wiem. Dlatego stworzyłem post na temat głównych rodzin opcji. Mam nadzieję, że dowiem się kilku dobrych rzeczy na ten temat, nawet jeśli mój post (http://www.lynkoa.com/forum/cao/une-bonne-comprehension-et-gestion-des-options-dans-catia) jest może trochę zbyt ogólny.

3) Jesteś dokładnie tym, kogo chciałem wiedzieć. Z drugiej strony potrzebuję kilku wyjaśnień: 

- "Jeśli chcesz samodzielnie zmodyfikować jeden lub więcej punktów orientacyjnych 3D, musisz mieć utworzone pliki  "Przed"" Cytat Franck

--> Czy możesz mi dokładnie powiedzieć, jakie operacje należy wykonać, aby utworzyć pliki "przed"
     ---> Czy jest to kopiowanie/wklejanie części na poziomie eksploratora Windows?
     ---> Czy w CATIA oznacza to rejestrację z niezależnym sprawdzeniem kopii (patrz "panel zarządzania rekordami")?

-"w przeciwnym razie konieczna będzie wymiana komponentu (kliknij prawym przyciskiem myszy komponent / zamień, odznacz wszystkie instancje)." cytuję Francka

OK. Po utworzeniu części zastąpię je za pomocą komponentu/zamiany, aby usunąć części referencyjne 3D, które są powiązane z moją częścią referencyjną modelu 3D.

Dobry wieczór tylko pudełko "umożliwia projektowanie hybrydowe w ciałach itp .... "

3 )

Przede wszystkim, gdy tworzysz plik, oprogramowanie przypisuje UID, unikalny numer wewnętrzny, jest to strona komputera (kod).

Jeśli zapiszesz jako lub skopiujesz/wkleisz (normalnie), numer pozostanie niezmieniony "wersja".

Jeśli utworzymy z , numer wewnętrzny zmieni się na "rewizja"

W Twoim przypadku markery nie są częściami przeznaczonymi do produkcji, więc powiedziałbym:

Otwórz plik 3D marker.CATPart; zmodyfikuj we właściwościach pliku  jego nazwę 'ex refere3D-size10mm', a następnie miej taką samą nazwę jak właściwość zapisana w "prawym katalogu".

Do powtórzenia tyle razy, ile chcesz.

Są to pliki, które zostaną wstawione lub zastąpione w produkcie CATProduct

Po zastąpieniu pliku w zespole domyślnym pole wyboru wszystkie wystąpienia jest zaznaczone, w Twoim przypadku musisz je odznaczyć, w przeciwnym razie zawsze będziesz mieć pojedynczy połączony znacznik 3D

1 polubienie

1) Czy wiesz, gdzie możemy zobaczyć ten numer?

2) "W Państwa przypadku oznaczniki nie są częściami przeznaczonymi do produkcji" 

– > naprawdę nie rozumiem, co to znaczy. Czy możesz powiedzieć mi coś więcej na ten temat? 

W każdym razie, jeśli dobrze rozumiem (z obsługą z zapisz jako), układ współrzędnych 3D skopiowany w katalogu zespołu powinien zachować identyczny numer jak model referencyjny 3D, ale nie jest to a priori irytujące.

3) "Otwórz plik 3D marker.CATPart; Zmień we właściwościach pliku  jego nazwę "ex refere3D-taille10mm", a następnie mieć taką samą nazwę jak właściwość zapisana w "prawym katalogu".

--> w tym przypadku, bez wykonania niezależnej kopii, czy jesteśmy pewni, że "układ współrzędnych 3D" skopiowany do katalogu zespołu z układu współrzędnych modelu 3D nie ma już żadnych linków?

Przepraszam, jeśli trochę się rozgaduję, ale często zdarzają mi się problemy w nagraniach i dlatego staram się wymazać wszystkie swoje wątpliwości.

Dziękuję za pomoc

1 ) Myślę, że jest to widoczne ze Smarteam PDM (nie jestem pewien, nie wiem).

2) "Wyprodukowane", obrobione, formowane itp., Twoje oznaczenia to tylko opatrunek, nie zamierzasz ich robić.

3)-> czy w tym przypadku, bez wykonania samodzielnej kopii, jesteśmy pewni, że "układ współrzędnych 3D" skopiowany  (zapisany) w katalogu zespołu z układu współrzędnych modelu 3D nie ma już żadnych powiązań?

Zapisano, a nie skopiowano , Tak, są to różne pliki bez linku.

1 polubienie

Super. Dziękuję za bardzo jasne wyjaśnienia!

Ten wpis powinien wkrótce dobiegać końca...

Ale mam jeszcze kilka drobnych uwag.

1) Drobny szczegół: w pojedynczym układzie współrzędnych, którego używam w metodzie "komponent + wstawienie układu współrzędnych 3D", zdałem sobie sprawę, że mam układy dwuosiowe. Pierwszy z nich nazywany jest "absolutnym punktem odniesienia". Drugi znajduje się w uporządkowanym zbiorze geometrycznym i nazywa się "Odniesieniem 3D". Uważam, że w przypadku tej metody potrzebny jest jedynie punkt odniesienia. Ten w zbiorze geometrycznym jest "historyczny", pochodzi z niewykorzystanej metody związanej z optymalizowanymi kopiami. Na razie używam tylko "bezwzględnego układu współrzędnych". Czy nie byłoby dobrze, gdyby w tym układzie współrzędnych 3D wstawione do komponentu pozostały tylko niezbędne elementy? Co myślisz?

2) Jestem bardzo zadowolony z realizacji tych markerów 3D wstawionych do komponentu. Z drugiej strony, na mój użytek, zdaję sobie sprawę, że brakuje mi jeszcze jednego kluczowego elementu ułatwiającego moją konfigurację, a mianowicie "sektorów kątowych 3D".

Aby lepiej zrozumieć ten ostatni element, którego potrzebuję, oto ilustracja poniżej:

Czy masz jakieś pomysły na zbudowanie tego elementu 3D?

Trudności są następujące :
1) że to wystarczy do mojej parametryzacji, czyli dostosowania się do zmian wartości mojego kąta.
2) że musimy pozostać prostolinijni, jeśli chodzi o wzorce, aby nie budować elektrowni gazowej i że jest to łatwe do wdrożenia.

Moje pierwsze pomysły to:
1) Aby utworzyć zakrzywiony element szkieletowy z ograniczeń kątowych
2) Być może, aby stworzyć część "sektora kątowego", którą dodalibyśmy do komponentu. Zobaczyć...

P.S: Skopiuję ci przykład

ang.zip

Witam

1 ) Jeśli nie jest to przydatne, należy je usunąć.

2) Czy to wszystko ?

Kąty "Kąty" CATPart na pierwszym poziomie złożenia nie będą działać w komponencie " zmiękczonym . 

Zasadniczo, tworzymy instancję zoptymalizowanej kopii na liniach X(n) układów współrzędnych 3D.

Budowa egzemplarza :

Utwórz 2 linie (pokrywające się w ich punktach początkowych).

Utwórz zestaw geometryczny pod pierwszym.

W swoim drugim secie stworzył :.

1. 1 płaszczyzna (przez te dwie linie)
  2. 1 punkt na jednym z dwóch (patrz opcje na zrzucie ekranu)
  3. 1 Szkic umieszczony (na rzucie, brak wyboru punktu początkowego, H na tej samej linii, która została użyta do utworzenia punktu.

W szkicu 2 linie i punkt są importowane jako geometria konstrukcyjna.

Tworzymy szkic " część camemberta " (należy uważać, aby usunąć wszelkie ograniczenia poziome i pionowe.

Tak, to prawie wszystko.

Jedyne, czego brakuje, to kształt pokazujący orientację sektora kątowego.

Oto, co chciałbym zbudować:

Zakrzywiona strzałka 3D powinna pozwolić mi przedstawić mój zorientowany sektor kątowy.

Z drugiej strony musiałby być cieńszy niż ten, który narysowałem.

Czy masz jakieś pomysły, aby zbudować ten styl elementów i ułożyć go jak punkty orientacyjne w komponencie, aby oddzielić to, co jest montażem, od tego, co jest opakowaniem?

Witam

PB, jeśli kąt spadnie do zera, nie zrobi tego, a jeśli wynosi 1 lub 2 °, strzałka nie będzie widoczna.

Wolałbym narysować coś takiego 

Z drugiej strony na zrzucie ekranu znajduje się błąd.

Nie jest to prosty obrót układu współrzędnych, ale rotacja plus odwrócenie niebieskiej i zielonej osi w drugim układzie współrzędnych ( ? )

OK, dziękuję za uwagi.

1) Rzeczywiście, myślę, że masz rację. Jeśli chodzi o dokładną lokalizację i konfigurację, myślę, że wyeksportuję makiety i dokończę mój diagram kinowy pod wideo.

2) W przypadku moich testów porównawczych zrobiłem to szybko i rzeczywiście występuje odwrócenie między dwiema osiami.