Ustawianie wartości domyślnej w tabelce rysunkowej

Witam 

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest ustawienie wartości domyślnej w tabelce rysunkowej, która pobiera wartość właściwości części. 

Pozwólcie, że wyjaśnię trochę więcej, mamy kartridż, w którym pobieramy właściwość (na przykład materiał o wartości $PRPSHEET: "MATERIAL") części , którą rysujemy.

Z drugiej strony, jeśli rysunek jest używany do czegoś innego niż plan szczegółowy części, pole materiałów, które nie jest wypełnione, powinno domyślnie wyświetlać symbol (na przykład myślnik),  aby wskazać, że nie ma on zastosowania do bieżącego rysunku. 

Czy można zmodyfikować rysunek w celu ustawienia tej wartości domyślnej, która zostanie usunięta, jeśli istnieje wartość.

Z góry dziękuję za pomoc. 

Jeśli nie jest to plan szczegółowy, to jest to plan ogólny?

W takim przypadku należy utworzyć właściwość w sldasm, która ma taką samą nazwę jak właściwość materiału jako plik części, a następnie ustawić wartość na łącznik.

A jeśli zapiszesz to w pliku modelu zespołu, będziesz musiał to zrobić tylko raz.

9 polubień

Idealnie byłoby, gdyby wszystkie właściwości znajdowały się w plikach części i złożeń. Rysunek jest tylko wizualizacją.

W rezultacie, jak @Frédéric mówi, w pliku części lub złożeniu , w którym nie masz żadnej materii, umieszczasz "-" we właściwościach tego pliku.

2 polubienia

Witam

Czy korzystasz z funkcji Smart Properties do zarządzania swoimi obiektami?
Jeśli tak, możesz utworzyć właściwość warunkową.

Witam

Można utworzyć warstwę, która będzie zbierać wszystkie informacje o płaszczyznach części (materiał, wykończenie powierzchni, wykończenie powierzchni,...). Ta warstwa będzie domyślnie wyświetlana w szablonie.

Stamtąd, gdy sporządzasz plan pokoju, nie musisz podejmować żadnych działań. Z drugiej strony, jeśli jesteś na planie montażu lub szkicu, schemacie pneumatycznym,..., będziesz musiał po prostu ukryć warstwę.

3 polubienia

Najlepiej jest użyć 2 różnych modeli rysunku: jednego dla części, a drugiego dla złożeń. Pozwala to na tworzenie określonych układów właściwości. Następnie twórz mapy bazowe dostosowane do części, a drugą do zespołów za pomocą kartusza, który pobiera odpowiednie informacje.

Zobacz moją stronę:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_56.html

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_168.html

Alan

1 polubienie

Witam

Byłem w takiej samej sytuacji jak Ty i ze swojej strony wziąłem model nowego utworu (kawałka. PRTDOT) i domyślnie podświetlone kreski w jego właściwościach. Nadpisałem istniejący i za każdym razem, gdy zaczynam od nowego pokoju, gdy robię rysunek, myślnik jest tam domyślnie.

Dla obecnych jest już za późno, ale dla twojej przyszłości jest świetnie.

Jeśli potrzebujesz więcej wyjaśnień, nie wahaj się.

Miłego dnia

1 polubienie

Witam

Tak, jest to możliwe. Oto mały samouczek, który Ci pomoże. Daj mi znać, czy jest dobry.

modification_dune_valeur_par_defaut_dans_un_cartouche.pptx

Witam  

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, myślę, że spróbuję, przechodząc przez właściwość zapisaną w modelu złożenia, zgodnie z sugestią @Frédéric, @flegendre i @mickael.alves .

Powinna to być najłatwiejsza rzecz do skonfigurowania i upewnij się, że nie zapomnisz o niej w przypadku nowych części. 

Miłego dnia!