Płaski rysunek bębna z zębem

Witam

Obecnie wykonujemy bęben, na którym musimy spawać zęby. (patrz załączone zdjęcie)

W celu ułatwienia pracy kotlarza chciałbym oznaczyć położenie uchwytów zębów na bębnie "na płasko".

Celem jest dostarczenie spawaczowi arkusza skali 1, który owinie wokół bębna i będzie musiał tylko zaznaczyć miejsce przed spawaniem.

Czy masz jakiś pomysł, jak mogę postąpić?

tambour_avec_dents.png

Witam

Czy bęben bez zębów to rura czy wygięta blacha???

1 polubienie

Witam

Radziłbym rzutować powierzchnię styku zębów na bęben, a następnie rozłożyć bęben i na koniec go narysować.

Jeśli wzór bębna nie jest tak duży, możesz spróbować wydrukować go na arkuszu kalki technicznej w formacie A4 lub A3.

Wszystko, co musisz teraz zrobić, to owinąć warstwę wokół bębna i przenieść do niego kształty. Jeśli masz problem z przenoszeniem kształtów, możesz je wyciąć, aby użyć ołówka/markera, lub wskazać rogi [za pomocą cyrkla], a następnie przenieść rogi za pomocą ołówka/markera

Tu

Witam

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Bęben składa się z rury o średnicy 330 mm i długości 525 mm. Biorąc pod uwagę liczbę adapterów, chciałem rozwiązania z rurką, aby uniknąć konieczności ponownego montażu.

Ale myślę, że będę musiał przerobić rurkę na blachę, przerobić montaż, rzutować powierzchnie adapterów na blachę i zrobić z niej stan rozłożony.

Jeśli jest to tuba, zgodnie z techniką bliską GT22, musi istnieć możliwość wykonania zwijanej powierzchni.

2 polubienia

Jeśli w twoich środkach produkcji vius z laserem; Dlaczego nie zrobić szablonu produkcyjnego? Jak mieszkanie z otworami do umieszczenia zębów z otworami do wskazywania i z każdej strony rodzajem grzebienia, który zamyka zęby w miejscu, aby ustawić kolejne...

Nie zapomnij wszystkiego przerobić, wystarczy wykonać jedną konfigurację rury blaszanej do szablonu, a drugą zachować do montażu...

Szablon do pozycjonowania to dobry pomysł, ale nie mamy do tego narzędzi.

Mam teraz swój bęben z blachy. Niezależnie od tego, czy pracuję w zespole, czy w częściach pochodnych, nie mogę znaleźć rozwiązania, które pozwoliłoby mi rzutować powierzchnię uchwytu narzędziowego na powierzchnię blachy. Ponieważ obie powierzchnie są cylindryczne, nie mam szkicu do rzutowania.

Czy istnieje funkcja przecięcia dwóch powierzchni lub blisko niej?

Myślę, że projekcja za pomocą szkicu 3D powinna być możliwa: Link

Myślę, że najprostszy

jest utworzenie powierzchni na elemencie zewnętrznym

biorąc pod uwagę obwód zębów 

Tworzenie linii podziału 

i za pomocą narzędzia Płaska powierzchnia

Masz swój własny szablon instalacji dla swoich zębów

@+ ;-)

4 polubienia

Witam

@gt22 @d. Ludovic , @Ac kobra i @Stefbeno

Masz szczęście, że to rozumiesz, ponieważ osobiście oscyluję między tym, jak zrobić plan - co jest bardzo proste - a tym, jak zrobić to na warsztacie, co wcale nie jest prostsze.

Pytanie:

- jest PB do wykonania planu wykonania obróbki

- Jak wygląda PB, jak wykonać część w warsztacie, gdy mam już manometr i rurę do obróbki?

Fala upałów musiała mnie zmusić do podgrzania karafki (przepraszam), a kondensacja musi być zwarta

Pozdrowienia

Cześć @ Zozo 

Wymaga stworzenia szablonu montażowego w celu zdefiniowania prawidłowego rozmieszczenia zębów

A więc blacha perforowana, aby umożliwić profesjonalistom z warsztatu prześledzenie  podstawy zębów, aby móc je spawać

@+

Witam @gt22

Dziękuję ;-)

To ciekawe, wydaje mi się, że prościej jest zrobić narzędzie za pomocą tokarki i frezarki.

Znakowanie miernikiem nie jest zbyt precyzyjne, zwłaszcza w przypadku spawania, które ma tendencję do przesuwania części.

Zależy to od precyzji ustawienia zębów, a zwłaszcza od tego, do czego te zęby służą. Zależy to również od liczby bębnów do wykonania 1 lub 50, a nawet więcej, nie są to te same procesy, które należy wdrożyć.

Cóż, poczekajmy, aż Kevin powie nam więcej.  ;-)

Pozdrowienia

Biorąc pod uwagę rodzaj części, wygląda to jak bęben strugający używany do usuwania asfaltu z dróg (słynne rowkowanie), więc precyzja nie powinna być ogromna, jednak ilość do wyprodukowania jest do określenia.
Zamiast papieru, którego żywotność w warsztacie będzie symboliczna, wolałbym blachę 5/10 lub 10/10 wyciętą laserem i skierowaną na bęben.

1 polubienie

Cześć wszystkim

Moim początkowym celem było wykonanie (płaskiego) rysunku położenia zębów, wydrukowanie arkusza w skali 1 i owinięcie go wokół rurki w warsztacie. Spawacz uzyskuje w ten sposób wszystkie pozycje zębów. Wszystko, co musi zrobić, to zaznaczyć miejsca, zdjąć blachę i na koniec zespawać zęby. (Mam nadzieję, że wyjaśnienie będzie jaśniejsze).

Obecnie mamy do wykonania 2 bębny, z których każdy ma około stu zębów do spawania.

Nie do końca rozumiałem metodę rzutowania szkiców 3D, a ponieważ nie miałem czasu na szukanie, w końcu zrobiłem plan 2D, wstawiając lokalizacje ręcznie, a następnie obliczając długości łuków odpowiadające kątom między zębami. Jest to mniej precyzyjne i nieco długie, ale akceptowalne dla części, które mają zostać wykonane i pozwoliło nam iść naprzód.

Jednak nadal chciałbym odnieść sukces w wykonaniu tego rysunku metodami, które mi zaproponowałeś.

W jakiej wersji jest twój pilnik do probówek i zębów ?

jeśli SW 2017 lub inf

opublikuj go, a ja uczynię Cię Twoim szablonem instalacji, tak jak go zdefiniowałem w mojej poprzedniej wiadomości

@+

Mając wcześniej za sobą produkcję kotłów, pomysł stefbeno wydaje mi się najbardziej odpowiedni w tej sytuacji. Poznanie tego papieru jako szablonu w warsztacie nie potrwa długo!!!  

Witam

Miałem czas, aby pogłębić technikę gt22 i zrobić to poprawnie. Sztuka jest już skończona.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

1 polubienie

Tylko uwaga dotycząca tego, że funkcja spłaszczania powierzchni jest dostępna tylko w wersji Premium.

1 polubienie