Witam
Gdy rozpoczynamy nową część, ze strony "nowy dokument SOLIDWORKS" wybieramy jeden z utworzonych przeze mnie modeli. Nie ma jednak żadnego rysunku związanego z tym modelem...
Czy jest jakiś sposób, aby móc to zrobić?
Witam
Gdy rozpoczynamy nową część, ze strony "nowy dokument SOLIDWORKS" wybieramy jeden z utworzonych przeze mnie modeli. Nie ma jednak żadnego rysunku związanego z tym modelem...
Czy jest jakiś sposób, aby móc to zrobić?
Witam, (I najlepsze życzenia)
Nie do końca rozumiem pytanie, ale skoro utworzyłeś model części, musisz również utworzyć model rysunkowy w pożądanym formacie, a także model do złożenia.
Spójrz na ten link "https://www.editions-eni.fr/open/mediabook.aspx?idR=72886aabcd4f19285654538f81cbbfd1"
Pozdrowienia.
AR.
Aby skopiować część i jej rysunek, musisz spojrzeć na pack and go (Menu: Plik, Spakuj i idź)
Alternatywnie możesz zacząć od części modelu, skopiować i wkleić rysunek, skojarzyć i zmodyfikować odniesienie MEp (aby skojarzyć odniesienie nowej części)
Aby to zrobić, przejdź do nowego MEP z eksploratora oprogramowania, kliknij odniesienie, edytuj do nowego pokoju i otwórz MEP.
To, czego szukam, to otwarcie nowej części (bez przerabiania istniejącej) przy użyciu istniejących szablonów (patrz załącznik).
Głównie mój model "colonne_v2", w którym skonfigurowane są SmartProperties (automatycznie przejmujące długość i średnicę), chciałbym, aby po dostosowaniu tych dwóch parametrów i chęci utworzenia rysunku był już skojarzony model rysunkowy, w którym nie trzeba dodawać widoków, wycena itp.
Witam
Naprawdę nie rozumiem twojej prośby.
Chcesz mieć automatyczny wybór następnego modelu rysunku, który wybiera model PRT? Jeśli to wszystko, nie jestem w stanie tego wiedzieć.
Z drugiej strony, to, co mogę powiedzieć, to to, że:
Można tworzyć modele tła rysunku ze wstępnie zdefiniowanymi widokami. Widok z przodu, po lewej, iso......
przejdź do wstawiania-> Widoki rysunku -> Widoki predefiniowane
Umieść żądane adnotacje, które można połączyć z niestandardowymi właściwościami modelu prt
Nie wydaje mi się, aby możliwe było automatyczne dodawanie wymiarów w modelu mapy bazowej.
Cdlt powiedział:
Jako dodatkowy bonus możesz generować automatyczne plany z integracją wymiarów, adnotacje 3D za pomocą Smartdrawing, ponieważ wydaje się, że masz pakiet mycadtools.
CDLT powiedział:
Witam
Właściwie myślę, że chcesz utworzyć bibliotekę komponentów i w tym folderze tworzysz również rysunek, a następnie po otwarciu swojego pokoju, a także rysunku i tworzysz zapis, zmieniając nazwę i lokalizację obu.
Zobacz załączony link
https://www.lynkoa.com/questions/comment-cr%C3%A9er-une-biblioth%C3%A8que-dans-solidworks
@ac kobra 427,
Tak, to jest to, czego szukam, ale ten plik części musi być dostępny z okna "Nowy dokument SOLIDWORKS"; Jeśli to możliwe, plik .slddrw powiązany z plikiem .prtdot
Okno, o którym wspominasz, ma dość jednoznaczną nazwę: "nowy dokument", w liczbie pojedynczej. Więc nie w ten sposób uzyskasz pożądany rezultat.
Powinieneś rozważyć stworzenie procedury użytkownika lub makra, zarówno w oparciu o kompozycję na wynos (zwaną pack'n go, nie wiem, dlaczego SW zrezygnowało z franczyzy tej linii menu) lub skorzystać z metod zaproponowanych przez @YP69 i @ac cobra 427 .
Zainteresowanie posiadaniem tej funkcji poprzez tworzenie nowego dokumentu jest moim zdaniem dość słabe (więc będziesz miał tendencję do tworzenia dziesiątek/setek podstawowych plików, co nie jest tak naprawdę pomysłem).
Stworzyliśmy podstawowe części + powiązany MEP dla wszystkich części, które ich potrzebują. Następnie wystarczy prosta kopia part+MEP za pośrednictwem Pack & Go (EPDM w naszym kraju) i sprawa załatwiona.