Mam na myśli (nie mam oprogramowania) stworzenie konkretnego profilu, aby używać go z modułem konstrukcji metalowej (nie znam nazwy Solidworks, w Inventor jest to FrameGenerator).
Czy można skojarzyć ten profil z konkretnym rysunkiem?
Oznacza to, że jeśli mam 6 razy ten sam profil w moim zespole, profile te nie miałyby tego samego punktu odniesienia, ale miałyby ten sam typ rysunku.
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to czy jeśli ten sam profil ma kilka długości, to czy będzie miał inny punkt odniesienia na rysunku i w nomenklaturze ?
Witam, jeśli jesteś metodyczny, możesz stworzyć szablon rysunku, w którym po wybraniu obiektu (w tym przypadku profilu spawanego mechanicznie) wstawia się go bezpośrednio z widokami zdefiniowanymi przez użytkownika.
Aby to zrobić, tworzysz szablon rysunku, wstawiając do niego żądane widoki z dowolnego pomieszczenia, a po zapisaniu poinformuje Cię, że nie możesz zachować widoków modelu i utworzy dla Ciebie puste widoki. Podczas planowania z profilem zostanie on wstawiony bezpośrednio do predefiniowanych widoków modelu.
Nie wiem, czy to jest dokładnie to, czego potrzebujesz, ale nie zrozumiałem dokładnie Twojej potrzeby :-/
EDIT: Wypróbuj moją technikę, mam wrażenie, że to jest to, czego szukasz. Konfiguracja nie zajmuje dużo czasu.
@Joss.G., jest to bliskie tego, czego naprawdę chcę!
Pomysł polega na tym, że za pośrednictwem Autodesk Vault można wykonać "kopię projektową" części z połączonym planem. Następnie, gdy tylko część zostanie zmieniona, zmieniany jest również plan ujęcia. (jest to przykład dla programu Inventor, który nie wie, jak wywołać tę samą funkcję w Solidworks)
Tutaj problem polega na tym, że nie mogę zrobić tej "kopii projektowej", ponieważ to moduł konstrukcji metalowej generuje mój profil.
Zapisz rysunek jako drugi kod, a następnie wybierz inną bryłę w widoku modelu, zwykle wymiary powinny być zgodne.
Edycja: czy istnieje możliwość podzielenia spawania mechanicznego na różne części (kilka 3D). Musisz przejść do listy spawanych części, a następnie wybrać "Wstaw do nowej części"
W przeciwnym razie dostępne jest narzędzie SmartDrawings firmy MyCadtools. Nie zapomnij zaznaczyć opcji "utwórz jeden arkusz na korpus dla części spawanych mechanicznie", a automatycznie wygeneruje rysunki różnych brył z modelu.