Skomplikowany układ

Witam

Zajmuję się wdrożeniami procesów proszkowych (coraz większych).
Integruję zakupione maszyny oraz maszyny, które produkują moi koledzy. Tworzę rury i podesty dostępowe.
Pracuję w sieciach (trudno jest inaczej, bo nie pracuję sam nad projektami).

Udaje mi się optymalizować moje modele 3D, tworząc podzespoły i pracując według podzespołów.
Wykonuję podzespoły według pomieszczeń lub w każdym podzespole, mam swój budynek, co pozwala mi mieć główny podzespół bez ograniczeń związanych z budynkami.
Dla rurociągów tworzę podzbiór i tworzę osie i płaszczyzny dla moich wejść-wyjść potoków (takich jak publikacje pod catia).

Moim problemem są ogólne rysunki. Spędzam czas czekając na solidworks.

Moje plany mają od 10 do 20 stron z maksymalnie 2 widokami (zwykle sekcjami budynku).
Czasami muszę zrobić 1 plik na stronę. (niektóre pliki osiągają 1 GB)

Moje czasy:

• Nagrane (od 5 do 20 minut)
  • Zrób cięcie (5 do 10 minut)
  • Otwieranie rysunku (od 5 do 20 minut)
  • Czasami zbliżenie zajmuje mi 5 minut
  • Utworzenie pliku/zapisz jako (tylko po to, aby uzyskać stronę systemu Windows) zajmuje od 5 do 30 minut
  • Zrób dwg (od 5 do 30 minut)
  • Wykonaj 2 kliknięcia: 3 min

Rysunki zajmują mi około 3 dni (z nocami oczekiwania) zamiast jednego dnia.
Modyfikacje są również skomplikowane do wprowadzenia.
Nie mogę sobie pozwolić na częste nagrywanie, ponieważ jest długie, więc kiedy się zawiesza, zaczynamy od nowa.

Czy znasz rozwiązania optymalizujące układ złożonych badań? Dodatkowe moduły?

Pakiet prędkości jest zbyt skomplikowany do skonfigurowania i powoduje błędy w rysunkach. Otwieram model w świetle, nie widzę żadnej poprawy.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Witam

Aby rozjaśnić całość, musiałbyś aktywować pręty blokujące na wszystkich swoich częściach i zespołach oraz podzespołach. Pozwala to uniknąć niepotrzebnych rekonstrukcji. W załączeniu znajduje się makro , które @OBI_WAN udostępnił i które uruchamia się z zespołu i blokuje wszystkie części podczas rekonstrukcji.
zamrażanie cobra.zip Ac (29.3 KB)
Aby włączyć pasek bloków, kliknij Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > Ogólne i wybierz opcję Włącz pasek bloków . Blokuj funkcje: Przesuń wskaźnik nad pasek blokowania.

3 polubienia

Witam

Musisz zobaczyć wszystko, co oferuje oprogramowanie, aby to wszystko rozjaśnić: stany wyświetlaczy, speedpacki, zarządzanie dużymi zespołami...
Z pewnością nie ma tylko jednej dźwigni, której można użyć, aby osiągnąć coś bardziej płynnego.
Zrobienie szkolenia z oprogramowania poświęconego tego rodzaju problemom powinno być w stanie Ci pomóc (co to są 3 dni szkolenia w porównaniu z Twoim czasem oczekiwania??)
Ponieważ pracujesz na stosie podzespołów, które wydają się bardzo ciężkie, zastąpienie ich plikiem części zawierającym tylko interfejsy (i ewentualnie widok zewnętrzny w speedpacku) powinno bardzo pomóc (stracisz czas na tworzenie każdego pliku części, a następnie utrzymywanie ich zgodnie z poprawkami, ale na pewno zaoszczędzisz czas na ostatecznym MEP).
Bardzo przydatne są również narzędzia do analizy montażu w oprogramowaniu (narzędzie do oceny/wizualizacji zespołów):
image
Możesz zdać sobie sprawę, że posiadanie 200 wystąpień małej komercyjnej oprawy z wygrawerowanym na niej logo w 3D wymaga wielu obliczeń. Wizyta w Twojej bibliotece w celu usunięcia tych bezużytecznych i ciężkich szczegółów z pewnością będzie bardzo korzystna). To samo dotyczy modeli, które są zbyt szczegółowe na twoich...

1 polubienie

Czy dobrze rozumiem: budynek pojawia się w każdym podzbiorze?
Tak więc, gdy przeglądasz cały zestaw, budynek pojawia się wiele razy w nakładce.
W takim przypadku musisz dokonać 2 konfiguracji w swoim S/E: domyślna (bez budowania) / z budowaniem.
To już może rozjaśnić sytuację.

Dziękuję za to makro, myślę, że jest bardzo interesujące.

Zgadzam się z tobą
Staram się przekształcać zestawy kupione za akcje.
Myślę, że po maszynach kolegów jest to skomplikowane, ponieważ musimy zobaczyć wpływ ich łatwej wymiany.
Na szkolenie, jeśli masz formaty, możemy być zainteresowani. Jesteśmy biurem składającym się z 20 osób, z czego 4 znajdują się w terenie.

Osobiście nie jestem fanem konfiguracji, mają one tendencję do opóźniania się modelu podczas przełączania stron. A według badań nad optymalizacjami SolidWorks nie jest najlepszy.
Aby uniknąć posiadania kilku budynków, chowam je. Generalnie budynki nie są zbyt zachłanne, robię ciekawe ściany, a następnie ustawiam model w chmurze punktów, aby sprawdzić, czy nie ma kolizji.

Możesz zmienić swój asm na prt, robiąc w ten sposób, aby prt utrzymywał połączenie z zespołem w przypadku modyfikacji, będziesz musiał tylko wykonać ctrl-q, aby zaktualizować część.

1 polubienie

Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie, pod którą wersją oprogramowania znajduje się szablon planu, jeśli jesteś w SW2022, a szablon planu pochodzi z 2004 roku, przekształcony w 2005-2006... Musimy rozważyć zrobienie tego ponownie.
Oto, co udało nam się (czas ładowania/nagrywania podzielony przez 2 lub 3)
Aby to sprawdzić, możesz użyć tego makra w VBA:

'------------------------------------------------
' Preconditions:
' 1. Open a model document.
' 2. Open the Immediate window.
'
' Postconditions:
' 1. Gets the version number of the model document.
' 2. Examine the Immediate window.
'------------------------------------------------
Option Explicit

Sub main()

Dim swApp As SldWorks.SldWorks
    Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
    Dim vVerStr As Variant
    Dim i As Long

Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc

Debug.Print "File = " & swModel.GetPathName

If IsEmpty(vVerStr) Then
       vVerStr = swApp.VersionHistory(swModel.GetPathName)
    End If

If Not IsEmpty(vVerStr) Then
        For i = 0 To UBound(vVerStr)
            MsgBox "  " & vVerStr(i)
        Next i
    Else
        Debug.Print "  No version information."
    End If

End Sub
2 polubienia

Witam
Nie wiem, z której wersji solidworks korzystasz.
Ale w 2021 roku masz otwarcie planów w trybie DRESS UP.
Dzięki temu możesz otwierać swoje plany bez zmian, ale masz ograniczone funkcje, z których możesz korzystać.

Oto, co możesz zrobić w tym trybie.

Klasa A+

1 polubienie

Witam, bardzo obszerny temat.
To, czym żyjesz, jest moją codziennością.
Nie będę w stanie Ci zbytnio pomóc, ponieważ Twój problem może wynikać z 1000 powodów, uwierz mi, wiem o czym mówię.
Sposób, w jaki rysujesz, ma już znaczenie dla opóźnień.
Punkty, które możesz szybko naprawić, to.
1-skutecznie makro dziękuję @ac_cobra_427
2- Czyszczenie importowanych części ma być zakazane, przeprojektuj je w zwięzły sposób.
3- Brak powierzchni i polowanie na otwarte powierzchnie.
4-Hunt na czas rekonstrukcji, aby jak najbardziej ograniczyć drobne szczegóły
5-usuń zbędne rzeczy (np. w ramkach)
6- Poluj na wykresy trójkątne, potrzebujesz mniej okrągłych rzeczy, moi ochroniarze są ośmiokątni.
7-Aby zrobić swoje plany, otwórz swój zespół w rozwiązanym.
8-Na swoich planach ukryj widoki, nad którymi nie pracujesz.
9-Pomyśl o oderwanym rysunku, który może pomóc.
10-Wyróżnij swoje podzespoły.
11-Uważaj na ukryte elementy, które czasami mogą wprowadzać w błąd.
12-Rozładuj ukryte komponenty.
Oto coś, co należy sprawdzić w tej chwili, ponieważ, jak już mówiłem, na pierwszej linii, którą wykonujesz, zaczyna się już zarządzać dużym montażem, ponieważ potem jest już za późno.
Niech moc będzie z tobą (będziesz jej potrzebować)

7 polubień

Witam

Wracam do tego tematu.
Mieliśmy jeszcze jeden problem. Używamy chmur punktów dla budynków przemysłowych ze skanerem leica. Dodatek SolidWorks firmy Leica nie jest już sprzedawany (Dassault nie chce już sprzedawać swojej licencji).

Poprosiliśmy więc o radę firmę Dassault, która zasugerowała, abyśmy dodali oprogramowanie do projektowania układu zakładu pracy firmy 3dexperience.

Czy znasz to oprogramowanie?
Nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji w internecie.
Nie chcemy używać PDM jako doświadczenia 3D enovia (zbyt duże ograniczenia i zbyt duży projekt do uruchomienia), ale mówią nam, że nie musimy tego robić.
Czy wiesz, czy możliwe jest wykonanie planów sytuacyjnych?

Tak, możliwe są plany sytuacyjne.
W zależności od wymaganego poziomu szczegółowości (zgrubny, średni, wyrafinowany itp.), otwór MEP jest mniej lub bardziej długi.
Wydaje mi się, że w przypadku widoków przekrojowych jest to również możliwe.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to za oprogramowaniem stoi silnik graficzny Catia, więc teoretycznie to, co jest możliwe w rysunkach Catii, musi być również możliwe.

Ale z drugiej strony rzeczywiście trudno jest znaleźć filmy na ten temat (zwłaszcza część rysunkową)
Podczas dema Visitativ uruchomiono demo tej części, ale nie można go znaleźć w Internecie. (może poproś ich o link lub wyślij go do Ciebie)

1 polubienie