Rysowanie części giętej w bryłach

Cze wszystkim.

Mam dość powtarzający się problem z moimi rysunkami części arkusza blachy w solidworks 2014.

Projektuję zestaw części arkusza blachy i kiedy rysuję na określonych odniesieniach, rozwinięta część jest zwykle oferowana w palecie widoków, podobnie jak ta sama część gięta, dzięki czemu mogę wykonać rysunek jako część rozwiniętą/zagiętą.

Z drugiej strony, w niektórych odniesieniach do części, podczas edycji rysunku  , rozłożona część jest proponowana jako część zagięta, nie mogę dokonać wymiarowania rozwiniętej części. A jak otworzę pokój to rozłożony moduł działa normalnie.

Mam nadzieję, że to zrozumiałe, co mówię:p

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tego rodzaju problemem?

Czy wiesz, jakie kroki należy wykonać, aby podczas rysowania stale mieć 2 opcje oferowane w palecie widoków?

Z góry dziękuję

Sami

Witam

Czy możesz dołączyć swój element?

Czy po kliknięciu "rozwiń" występuje błąd? (Rozłożony na drzewie staje się czerwony...)

Spójrz na swoje konfiguracje, kliknij na konfigurację "Domyślny wzór płaski SM" i rozłóż swój pionek, a następnie kliknij na "domyślny" i złóż swój pionek.

Zasadniczo musiałeś zmienić konfigurację pomieszczenia bez zwracania uwagi (na przykład klikając na rozłożoną część swojej części na rysunku i otwierając ją. Tak więc twoja część otwiera się po rozłożeniu, składasz ją z powrotem, a zapisując, informujesz Solidworks, że stan rozłożenia twojej części jest złożony...

Nie wiem, czy wyraziłem się jasno, ale na piśmie nie jest łatwo to wytłumaczyć....^^

Załączam screen z configa.

deplie.png
4 polubienia

Witaj Lapończycy,

Jeśli zrobisz "Utwórz rysunek z pomieszczenia", SW automatycznie utworzy konfigurację "DefaultSM-FLAT-PATTERN". To właśnie ta rozwinięta konfiguracja pojawia się w palecie widoków. Nigdy nie należy go składać.

Z drugiej strony funkcje dodane po utworzeniu tej konfiguracji. prawdopodobnie nie będzie w trybie "usuniętym"; Uważaj więc, aby je ponownie aktywować.

Do następnego razu.

JP

4 polubienia

Dziękuję Bart & JP.

Był to rzeczywiście problem z konfiguracją podczas wyświetlania rozwoju.

Nikiel jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia

Sami