Rysunek europejski na solidworks

Witam

Mam dużą wątpliwość co do mojego rysunku, chciałabym poznać Wasze opinie, bo gubię się po szukaniu informacji w internecie.

Który z moich poglądów jest dobry?

Ze swojej strony myślę o zrobieniu widoku z przodu w lewym górnym rogu, a następnie widoku przekroju poprzecznego rzutowanego obok prawego górnego rogu, prawda?

Z góry dziękuję za radę.....

piece1.pdf

Dobry wieczór

Pańskie prognozy są słuszne, zgodnie z prognozą europejską.

Pozwólcie, że podam sobie kilka wskazówek: 

1. W opcjach => Właściwości dokumentu => czcionka linii => Widoczne krawędzie "Proponuję grubość 0,35 mm, to naprawdę zrobi różnicę między ukrytymi liniami, ale szczególnie z wymiarowaniem; Co więcej, kiedy rysowaliśmy w trybie tradycyjnym, używaliśmy 0,35 lub 0,5, a nawet 0,7: co więcej, istnieje standaryzacja w tym temacie. " 

2. W Opcjach => Właściwości Dokumentu => Styl Linii => Kopiuję definicję Mieszanego Pociągnięcia do Długiego Mieszanego "Pozwoli to na lepszy wygląd osi centrujących i wszystkich osi 'automatycznych' ". Dodatkowo na osi pionowej masz dwa nakładające się na siebie pociągnięcia (płaszczyzna cięcia + oś centrująca), Wynik: widzimy ciągłą linię.

3. Zainstaluj oznaczenie kubka w górnej części widoku i bez słowa "kubek", pochodzi ono z angielskich (i germańskich) tłumaczeń. We Francji nie używamy słowa "Coupe", akceptujemy słowo "Detail".

4. W tego rodzaju części, z 3 lub trzema otworami gwintowanymi umieszczonymi pod kątem 120° (nawiasem mówiąc, brakuje osi 120°), cięcie "mówi" lepiej, jeśli podąża również ścieżką: Cięcie łamane z przecinającymi się płaszczyznami. Wykorzystujemy wycięcie, aby pokazać wnętrze i tak naprawdę to wnętrze biegnące pod kątem 120° byłoby bardziej spostrzegawcze ;-)

5. Nazwa sekcji: C-C, jest (od kilku lat) rozwinięciem planu przekroju i już nie na strzałkach (Szkoda, wolę Twoją reprezentację).

Pozwalam sobie jeszcze zamieścić przykład (datowany na rozpoczęcie roku szkolnego 2 marca). Solidworks ułatwia nam tworzenie ilustracji, umożliwiając wstawianie perspektyw, realistyczne renderingi itp. więc nie pozbawiam się tego. Zaczynając od faktu łatwego i przejrzystego odczytu, strona techniczna zawsze będzie trzymać się standardów rysunków, wymiarów, geometrii,...

Powodzenia, przyjacielu,

Lou B.

plan_dt_09.pdf
5 polubień

Dobry wieczór

Dziękuję za odpowiedź, przyjmuję do wiadomości Pańskie uwagi, mam pytanie dotyczące Pańskiego planu, dlaczego narysował Pan przekrój poprzeczny zaczynając od widoku z dołu po lewej?

Dobry wieczór

+1 dla widoku przerwanego cięcia z linią biegnącą od góry do środka, a następnie od środka przez gwint.

Odkąd korzystam z oprogramowania (około dziesięciu lat), zauważyłem, że widok ISO w pełnym kolorze w prawym górnym rogu stał się powszechny, więc nie pozbawiaj się go, dopóki jest miejsce na arkuszu.

Z drugiej strony, może zmień CC na AA, jeśli jest to jedyny w twoim MEP.

Witam was oboje,

@Floriantf72 => Przekrój może zaczynać się od dowolnego widoku źródłowego (nawet połowicznego). Ważne jest, aby wyraźnie widzieć, dokąd się idzie (aby czytać w obu kierunkach)

@FUZ3D => Jeśli chodzi o nazewnictwo wzroku: to prawda , że pytanie można zadać. Z mojej strony, fragment, który zamieściłem wczoraj, jest DT_09 planem 21-stronicowego Pliku Technicznego (DT_21). Aby kontynuować czytanie planów, kontynuuję alfabet (a w moim przypadku przechodzę do sekcji L-L). Dzięki temu możliwe jest, podczas wymiany, student, stażysta, klient,... cytować kubek bezpośrednio i nie mieć 12 A-A (w moim przypadku). Dwa lata temu byłem autorem krajowego przedmiotu BAC PRO i tam również mieliśmy tę dyskusję w komisji ds. czytania i korekty, moja rejestracja została zatwierdzona prawie jednogłośnie, w tym przez dwóch inspektorów. Miałem już taki przypadek w biznesie i naprawdę łatwiej jest pozwolić, aby alfabet działał dla tego samego pliku.

To powiedziawszy, drugi zapis nie byłby błędny, ponieważ zaczęlibyśmy od zera dla każdej części, podzespołu lub edytowanego zespołu.

Inne : podobnie jak w akwareli, czytelnik lub obserwator może zostać poprowadzony do zobaczenia jednego lub więcej szczegółów całości przedstawionej. Robię to, nakładając na siebie szczegół. Zobacz załączony plik PDF

;-)

Lou B.

plan_dt_02.pdf
2 polubienia

Dobry wieczór

Ostatnie pytanie, gdybym umieścił widok z przodu w prawym górnym rogu zamiast po lewej, a następnie wykonał rzut przekroju w przeciwnym kierunku, czy byłoby to poprawne?

Dobranoc.

Witam

Istnieją różne sposoby oceny tego typu monet.

Oto plan pokoju, który wygląda jak Twój.

Jeśli to może ci pomóc

Miłego dnia

mpe_piece_tournee.png
1 polubienie

Witam

@ lou.bellavia jaka jest twoja sztuczka, aby mieć kolorowe obszary?
Ponieważ w przypadku dokumentów prezentacyjnych wygląda to dobrze

1 polubienie

@yannick. mały
Wydaje mi się, że w (starych?) standardach, gdy 3 dołki były w równej odległości (tutaj pod kątem 120°), kąty nie były stopniowane.
Ktoś ma jakieś info na ten temat?
@lou. Bellavia
ładny częściowy kolor, to samo pytanie co Pierre, jak to zrobić?

Witaj Aliende,

Wskazujemy równoodległe kąty otworów dla naszych chińskich mechaników.

W przypadku naszych francuskich operatorów mechanicznych dodajemy jednakową odległość do  oceny

Wykonujemy plany montażu kolorystycznego:

Oto jak postępujemy, @lou.bellavia czy istnieje prostsza metoda?

Kliknij prawym przyciskiem myszy odpowiedni plik w drzewie budynków rysunku.

Kliknij czcionkę liniową komponentu.  

Wybieranie warstwy roboczej z kolorem

Yannicka

policie_de_ligne_composant.png
1 polubienie

Dziękuję @Yannick.little
Lubię rozumieć, jak działają firmy, co pozwala mi odkrywać oryginalne wskazówki.
Czekam na odpowiedź Luigiego na temat jego metody kolorowania.
:°)

Alan

Cze wszystkim

Jak @Aliende mówi, wymiana z innymi ludźmi jest bardzo wzbogacająca.
Zawsze pojawia się jakaś mała rzecz lub sztuczka, podejście, którego nie braliśmy pod uwagę...

I tak samo bardzo interesuje mnie ta wskazówka od @lou.bellavia.

Jerome