Witam
Pamiętam, że pytanie musiało już padać, ale nie mogę go znaleźć.
A więc: Zrobiłem plan w formacie A3 z moim wspaniałym kartridżem, moimi odniesieniami do mojego pliku części, aby wszystko było automatyczne, i chciałbym tylko zmienić tło A0.... A4, zachowując mój wkład i zapisując je po kolei jako szablon (tak jak zrobiłem to dla mojego A3-mep.drwdot)
Mój ostatni model stworzyłem bloki, a następnie rozbiłem usuń, ale zawsze są manipulacje, gdy integrujesz obraz (przykładowe logo).
Jeśli znajdziesz mi link, z góry dziękuję.
Witam
Musisz sporządzić plany tła dla wszystkich formatów (A0, A1, ... A4) każdy z nich zawiera własny wkład.
- Aby utworzyć mapę bazową - Plik - Zapisz mapę bazową
- Aby zachować tabelkę rysunkową i uniknąć konieczności jej ponownego wykonywania za każdym razem: Skopiuj/wklej z już wykonanej tabelki rysunkowej do nowej mapy bazowej. Możesz także zrobić blok kartusza i umieścić go na każdym tle samolotu.
1 polubienie
Bądź ostrożny, blok kasety przesuwa część tekstów (jest to błąd SolidWorks).
1 polubienie
Witam
Może samouczek dostępny na Lynkoa może ci pomóc:
http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/creation-de-modele-de-fond-de-plan.html
A pytanie brzmiało chyba tak:
http://www.lynkoa.com/forum/3d/comment-creer-un-cartouche-standard-sur-solidworks-et-qui-apparait-pre-rempli
@ Łukasz
To nie to pytanie, ale była to po prostu metoda zmiany formatu arkusza bez dotykania wkładu. Poradnik jak zrobić w kartridżu opanowałem od wersji SW2013 z właściwościami części
Pomysł, aby po prostu zmienić rozmiar arkusza bez dotykania tła planu, wydawał mi się znacznie prostszy niż to, co robię teraz
@ alain.erp
Dawno nie chodziłem do szkoły, ale nie chodzi o to, co muszę zrobić, ale o to, jak uprościć swoje życie.
Wykonuję plany meca i elec dla kilku firm, a także posiadam kartusz z różnym logo w zależności od klienta.
Moje formaty są europejskie i amerykańskie w całej gamie formatów i do powtórzenia dla każdej firmy.
Plusem jest to, że mam dokładnie ten sam format kartridża dla wszystkich firm z automatycznymi właściwościami, gdzie blok, tym mniej jest to obraz wstawiania logo (jpg lub png), który nie następuje w przypadku kopiowania i wklejania z jednego tła na drugie. Właściwość, która w magiczny sposób zmienia się między połączonym dokumentem/krótkim modelem
@flegendre
Czy to dlatego !!!
Jest coś, czego nie rozumiem:
Mówisz o planie tła, rozmiarze arkusza i szablonie dokumentu... To są różne rzeczy!
Szablon dokumentu (.drwdot) nie ma nic wspólnego z linią bazową, rozmiarem arkusza, czy tabelką rysunkową, jest to tylko plik, który może zawierać mapę bazową ale przede wszystkim opcje, które znajdziesz w narzędziach, opcji, właściwości dokumentu, lub rodzaj projekcji.
Mapa bazowa (.slddrt) określa rozmiar arkusza, zawiera również tabelkę rysunkową, która z kolei zawiera uwagi związane z różnymi właściwościami.
Krótko mówiąc, w Twoim przypadku wydaje mi się, że to, czego potrzebujesz, to różne tła, a nie szablony dokumentów.
Jeśli nie chcesz przechodzić przez bloki, możesz zmienić rozmiar papieru na jednej z map bazowych, a następnie przesunąć potrzebne elementy.
1 polubienie
@fthomas
Myślę, że położyłeś na to palec
Kiedy powiesz:
"Jeśli nie chcesz przechodzić przez bloki, możesz zmienić rozmiar papieru na jednej z map bazowych, a następnie przesunąć potrzebne elementy".
To jest to, co próbuję zrobić, ale nie widzę, jak zmienić rozmiar papieru, zachowując wkład.