Rysunek ROUTING - Wymiarowanie rzutu izometrycznego

Witam

Pracujemy nad Solidworks Routing w mojej firmie i pojawia się problem z rysunkami rur. Jeśli wstawisz do rysunku rzut izometryczny linii rurociągu i chcesz zwymiarować bezpośrednio na niej, niekoniecznie jest możliwe wybranie osi rur w celu uzyskania wymiaru, jeśli nie są one w tym samym kierunku (1 po X i 1 po Z). Metoda umieszczania punktów szkicu w narożniku kolanek nie działa, ponieważ wygenerowane wymiary są nieprawidłowe (nawet jeśli zaznaczona jest opcja "typ wymiaru: prawda").

Z drugiej strony, jeżeli w zespole linii rurociągu przejdziemy przez -> klikniemy prawym przyciskiem myszy nazwę linii -> Rysunek rurociągów, Solidworks automatycznie generuje widok izometryczny z liniami konstrukcyjnymi w środku rur i umieszcza punkty w narożniku każdego zagięcia. Dzięki temu wymiar może wybrać te punkty, a tym samym mieć prawidłowe wymiary.

Na tym historia mogłaby się zakończyć. Problem polega na tym, że przy drugiej metodzie Solidworks wybiera rzut izometryczny modelu i ten niekoniecznie jest najlepszy. W związku z tym chciałbym mieć możliwość generowania opisów rur w widoku rysunku, który wcześniej utworzyłem (Np . : Paleta widoków -> W trakcie).

Czy ktoś wie jak to zrobić?

Z góry dziękuję.

Witam

Nie ma wyboru, oto co robię:

• Korzystanie z metody 2
  • Reorientacja widoku -> automatyczna utrata wymiarów
  • Wymiarowanie z osiami i punktami połączeń

@+

1 polubienie

Dostałem odpowiedź od sopportu.

Dwa rozwiązania: Korzystamy z bieżącego widoku modelu, tracimy automatyczne wymiarowanie. Przechodzimy do widoku rysunku, przewijamy drzewo w dół do routingu, a następnie klikamy prawym przyciskiem myszy -> pokazuje trasę. Pozwala nam to na wymiarowanie za pomocą punktów szkicu.

Drugie rozwiązanie, w widoku 3D redefiniujemy widok z przodu, aż znajdziemy konfigurację, która dobrze pasuje do rzutu izometrycznego. W związku z tym zostanie wygenerowana automatyczna ocena. UWAGA, wymiary automatyczne nie są wykonywane od kolanka do płaskiej powierzchni kołnierza, ale do połączenia kołnierz/rura. Brakuje więc grubości kołnierza...

Zobacz odpowiedź