Rysunek Solidworks: kolorowanie pojedynczej części złożenia

Witam

Przeszukałem sieć i nie mogłem znaleźć odpowiedzi (może nie ma?).

Oto dylemat: mam rysunek, który służy jako przewodnik po montażu i chciałbym tylko umieścić części "do zmontowania" w moim etapie kolorystycznym, aby dobrze się wyróżniały. Do tej pory udało mi się umieścić kolor wszędzie we właściwościach widoku rysunku, umieszczając "Krawędzie w trybie cieniowanego obrazu". Wiem też, że można zmienić kolory krawędzi, ale jest to zdecydowanie za długie i żmudne.

Jakiś pomysł?

Jeśli pokolorujesz swoje części w 3D

Na przykład z gładkimi teksturami.

Na rysunku nie trzeba umieszczać widoku w stylu wyświetlania z cieniowaniem.

Twoje kolory zostaną przepisane na mep.

ombree.png
1 polubienie

Witam

Jest też metoda warstwowa, której używam, wybierasz w swoim arkuszu część, którą chcesz pokolorować, a następnie (po utworzeniu warstw kolorów) wybierasz warstwę.

Krawędzie twoich kawałków przyjmą kolor kalki kreślarskiej.

Pozdrowienia.

4 polubienia

Dzięki, Bart, wypróbuję Twoje rozwiązanie i będę Cię informować na bieżąco.

Fantastyczny obóz, wiedziałem o tym, ale i tak jest długi i skomplikowany.

1 polubienie

Cześć, jak mówi @Fab camp.

1-Wybierz kawałek na drzewie

2-Przypisz warstwę

3-Kawałek zmienia kolor.

Niech moc będzie z tobą

plan_couleur.jpg
2 polubienia

Właśnie wypróbowałem metodę Barta. Część, która ma być wyświetlana w kolorze, zmienia się z każdym widokiem, co uniemożliwia tę metodę.

Zamierzam zastosować metodę Fab Campa i Mistrza Obi-Wana (niech moc będzie z tobą też), czekając na lepsze rozwiązanie, jeśli takie istnieje...

EDIT: Metoda jest również niemożliwa poprzez zmianę pamięci podręcznej, aktualizuje wszystkie widoki!

Witam

Jest coś zrobionego w tym celu. W pliku zespołu należy utworzyć kilka stanów wyświetlania. Oto załączone krótkie wyjaśnienie, które, mam nadzieję, ci pomoże.

Miłego dnia

etats_daffichage.pdf
3 polubienia

Jeśli elementy, które mają być pokolorowane, zmieniają się z każdym widokiem, należy użyć metody Obiwana

Nie jest zbyt długi z warstwami, po zdefiniowaniu kolorów warstw, co zajmie Ci maksymalnie 2 lub 3 minuty dla około dziesięciu kolorów, pozostają one zapisane, podobnie jak tła lub wkłady, nie będziesz musiał ich odtwarzać za każdym razem ...

A potem nie widzę, ile czasu zajmuje kliknięcie części i  wybranie warstwy... Otóż to...

Pozdrowienia.

Rzeczywiście, nie jest zbyt długa, ale kolory warstw zmieniają się we wszystkich widokach, a nie tylko w jednym.

Znalazłem rozwiązanie dzięki Pierre'owi Mihailovicowi!

W rzeczywistości muszę tylko zaznaczyć "Połącz stany wyświetlania z konfiguracjami" w zakładce "Konfiguracje" drzewa i zdefiniować konfigurację dla każdego kroku montażu!