Pozwólcie, że przedstawię się Lucas, mam 24 lata, pracuję w biurze projektowym w Pas-de-Calais.
Szybkie pytanie do społeczności, jak zamrozić lub zablokować widok na rysunku Solidworks? Nie chcę, aby mój plan lub widok aktualizował się automatycznie. Więc już próbowałem odznaczyć "Automatyczna aktualizacja widoku", ale za każdym razem, gdy ponownie otwieram plan, resetuje się on automatycznie, a 2. rozwiązanie "Opcja - Opcje systemu - Rysunek - Wydajność - Zezwalaj na automatyczne aktualizacje... ", ale nie jest to zbyt praktyczne, ponieważ jest to parametr wewnętrzny SolidWorks (więc poniższe plany nie zostaną zaktualizowane) i wewnętrzny dla naszej maszyny, jeśli kolega otworzy mój plan na swoim komputerze, nie będzie miał takich samych ustawień jak ja, a zatem plan zaktualizuje się automatycznie.
Czy można wyizolować, zablokować lub zablokować widok na rysunku soliworks? (Jak w CATIA V5)
Jednym z rozwiązań byłoby kliknięcie widoku prawym przyciskiem myszy i wybranie opcji "Konwertuj na szkic"
Wszystko zależy od celu manewru. Możesz również zapisać jako plik pdf lub pozostawić model źródłowy i tworzyć kompozycje, które można zabrać ze sobą przy każdej modyfikacji.
Od SW2019 dostępna jest nowa opcja wykluczania niektórych widoków z automatycznej aktualizacji. Ta opcja jest zapisywana wraz z plikiem i dlatego jest zapamiętywana z jednej sesji na drugą. Widoki, które są wykluczone w ten sposób, nie są aktualizowane po zmianie modelu.
Dziękuję za odpowiedzi, pracuję na SOLIDWORKS 2017 i jedyną alternatywą, jaką znalazłem, jest rzeczywiście "konwersja do szkicu" , ale po zakończeniu manipa nie można wrócić. Szkoda, że opracowali go dopiero w 2019 roku... Na CATIA V5 można bez problemu zablokować każdy widok, w solidworks jest to znacznie mniej wygodne.
Jeśli ktoś ma inne rozwiązanie to jestem zainteresowany lub nawet usunąć powiązanie między planem a 3D czy jest to możliwe?
Życzę Ci miłego dnia
Pozdrowienia
[Ps: Zamrażanie widoku nie działa, już tego próbowałem i nawet nie wiem, do czego służy ta funkcja. Możesz manipulować swoim widokiem, jak chcesz, i zawsze aktualizuje się automatycznie]
Nigdy go nie używałem, ale możesz tworzyć odłączone rysunki, które nie aktualizują się podczas modyfikowania 3D, może niektóre tutaj będą miały więcej wyjaśnień, jak działają.
Najwyraźniej są dwa miejsca, w których można zaktualizować lub nie.
W MEP na palecie widoku, klikając dwie strzałki, które zmieniają się w kółka na czerwono, o ile ich nie klikniesz.
Ale druga metoda ma zostać przetestowana.
W pliku MEP należy kliknąć prawym przyciskiem myszy w menedżerze przyszłości w pierwszym wierszu drzewa i odznaczyć automatyczną aktualizację. Ponieważ jest to funkcja zapisana wraz z plikiem, powinna działać nawet wtedy, gdy ponownie załadujesz ten sam plik 20 razy.
Musisz również przejść tutaj i wprowadzić modyfikacje i zabronić zezwalać, ale bądź ostrożny, gdy chcesz zrobić aktualizację, i tak musisz wymusić system
Aby aktualizować automatycznie po otwarciu rysunków, należy:
Kliknij Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > Rysunkach.
Wybierz opcję Zezwalaj na automatyczne aktualizacje podczas otwierania rysunków.
Więc próbowałem już wszystkiego. Z wyjątkiem oderwanego rysunku, który właśnie przetestowałem, nie jest źle tylko do otwierania Planu, bez otwierania (ładowania) 3D, aby uniknąć jego automatycznej aktualizacji .
[Rozwiązanie:
Kliknij Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > Rysunkach.
Wybierz opcję Zezwalaj na automatyczne aktualizacje podczas otwierania rysunków.]
Próbowałem już tego rozwiązania, które jest całkiem dobre, jedyną dużą wadą jest to, że wpływa na parametry SOLIDWORKS, więc wpływa na wszystkie plany, które nie będą aktualizowane automatycznie. Dla mnie to tylko na 3-4 ujęcia, chcę, żeby był zablokowany, stały lub bardziej związany z 3D.
Krótko mówiąc, opcja, którą chcę, pojawia się najwyraźniej w wersji 2019
2 najlepsze rozwiązania na teraz :
"Konwertuj na szkic", ale nie można wrócić.
Opcje systemu > Rysunki > wydajność (SDW 2017) > Usuń zaznaczenie opcji "Zezwalaj na automatyczne aktualizacje po otwarciu.... ". Jest to jednak parametr wewnętrzny SOLIDWORKS, więc będzie miał wpływ na wszystkie poziomy.
(( Umieszczasz blok poza widokiem, tak aby nie był to widok nadrzędny. ))
Używam go, gdy chcę pokazać więcej widoków perspektywicznych, niż pozwala na to oprogramowanie. Jest to również bardzo przydatne do pokazywania szczegółów, gdy istnieje potencjalna niejednoznaczność co do części utworu.
Dziękuję d.roger za to rozwiązanie, z mojej strony jest najlepsze na chwilę obecną i bardzo mi odpowiada, nie myślałem o tym. Pomimo tego, że dla mnie jest to hack, to mi wystarczy i przynajmniej mogę wrócić.