Struganie: Usuń zaznaczenie ukrytej krawędzi

Witam

Obecnie pracuję na Solidworks 2019, od tej wersji, gdy tworzę rysunek, mogę wybrać ukryte krawędzie tak, aby nie były widoczne. Chciałbym usunąć tę opcję, ponieważ podczas wymiarowania rysunku ciągle wybieram te ukryte krawędzie. Szukałem w Solidworks , ale nie mogę znaleźć opcji dezaktywacji, czy wiesz, gdzie mogę ją znaleźć?

Z góry dziękuję.

exemple_solidworks.png
1 polubienie

Witam

Czy nie miałbyś zaznaczonej tej opcji w opcjach systemu?

Jeśli tak, spróbuj go odznaczyć.

Pozdrowienia

selection.png
1 polubienie

Witam

Nie, opcja jest wyłączona, próbowałem ją sprawdzić i ponownie odznaczyć , ale to nic nie zmienia.

Dziękuję

1 polubienie

Ja też mam ten problem od czasu instalacji SW2019

Witam

A odznaczając tę opcję? 

Miłego dnia

entites_cachees.jpg

Witam

Opcja nie jest zaznaczona, próbowałem też zaznaczyć i odznaczyć.

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, proponowana przeze mnie opcja modyfikacji jest ważna tylko dla krawędzi stycznych. Z drugiej strony właśnie wypróbowałem z opcją oferowaną przez @jmsavoyat i dla mnie działa bardzo dobrze (jestem w wersji SW2018 SP5). Zaznaczając to, mogę zaznaczyć ukryte krawędzie i nie zaznaczać ich już, gdy ta opcja nie jest zaznaczona.

Nie mam Solidworks 2019 SP5, więc nie mogę sprawdzić z tą wersją, ale myślę, że masz do czynienia z błędem, spróbuj go przywrócić za pomocą zgłoszenia, aby można go było naprawić w przyszłych wersjach (niestety wersja 2019 jest w dodatku Service Pack 5 i nie będzie już aktualizowana! ale to już inna debata).

Miłego dnia

2 polubienia

Właśnie przetestowałem z 2019SP5, który właśnie zainstalowałem: zachowanie jest normalne (zgodne z opcją @jmsavoyat).

Metoda trudna:
- Zaznacz pole;
- wyłącz maszynę;
- ponownie włącz maszynę;
- Odznacz to pole.

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, zrobiłem aktualizację SP5 2019 i dobrze rozwiązałem problem. Dziękuję za pomoc.

Miłego dnia