Mam dla Ciebie wyzwanie (cóż, myślę, że to jest wyzwanie).
Tutaj mam podstawowy produkt, do którego właśnie dołożyłem sprzęt. To, co chciałbym osiągnąć, to model MEP, który nawiązuje do modelu ASM.
Otwieramy model MEP, a następnie model ASM (z podstawowymi komponentami), dodajemy sprzęt, MEP jest aktualizowany, zapisujemy wszystko pod nową nazwą ASM i nową nazwą DRW.
Postaram się być jaśniejszy w kwestii pizzy.
zakładając, że MEP to mój przepis, a mój ASM to baza mojej pizzy (koncentrat pomidorowy i ser)
Chcę stworzyć nowy przepis, więc otwieram MEP tego MEPa, otwieram swoją pizzę (ASM), dodaję składniki do mojej pizzy (szynka, pieczarki...), a kiedy oszczędzam, mam nową pizzę z nowym przepisem.
W przeciwnym razie dobrze sprawdza się skopiowanie i wklejenie ASM i drw do folderu na pulpicie i zmiana jego nazwy za pomocą Solidworks, tak aby zachowały łącza i przechowywały je w dowolnym miejscu. Powiązania z pożyczkami zostaną utrzymane...
W rzeczywistości jestem administratorem floty CAD.
Stworzyłem małe narzędzie, aby móc generować te ASM-y. Ale ludzie, którzy będą z niego korzystać, niekoniecznie mają tego rodzaju logikę. w rzeczywistości jako administrator powinienem dać im dostęp do gotowego narzędzia do ±.
Dodatkowo EPDM niesie ze sobą pewne ograniczenia, które czasami mi umykają (nawet mnie, który ma być winiarzem oprogramowania dla mojej firmy), do budowy tego narzędzia użyłem save'a w ramach którego przysparza mi to problemów, bo nie mogę już archiwizować.
Szukam więc bardziej rozwiązania, które, nawet jeśli na początku muszę majsterkować, musi być proste dla użytkowników, do których niekoniecznie będę należeć.
Postaram się jednak skorzystać z tej ostatniej rady.
Dlaczego nie wygenerować konfiguracji z rodziną części w programie Excel
Zestawów
W rodzinie części zespołu można sterować następującymi parametrami:
Komponenty – usuń stan, konfigurację odniesienia, pozycję stałą lub wolną
Funkcje montażowe – wymiary, stan usuwania, rozmiar wiertła z Kreatora wiercenia
Wiązania – Wymiary naprężenia odległego i kątowego, stan usuwania
Właściwości konfiguracji — numer części i wyświetlanie w zestawieniu komponentów (w przypadku użycia w podzespole), konfiguracje pochodne, równania, relacje szkicu, komentarze, właściwości niestandardowe i stany wyświetlania.
Rzeczywiście, próbowałem czegoś takiego, kiedy byliśmy w 2010 roku.
było całkiem nieźle, ale pamiętam, że majstrowałem przy dwóch lub trzech formułach , aby implementacja była trochę bardziej seksowna, ale wydaje mi się, że arkusz excela połączony z SW nie lubił zbytnio formuł.
Będę drążył w tym kierunku, ale mam pewne obawy co do zarządzania za pomocą EPDM. jeśli znajdę się z ASM zarządzanym przez tabelę, ewolucje, a zwłaszcza rewizja, mogą stanowić problem.
Czy masz na myśli link do samouczka wideo lub coś na myśli? Jestem samoukiem w zakresie SW, więc na pewno brakuje mi kilku podstaw... ale Utube to mój przyjaciel.
Dziękuję za odpowiedź, wygląda to coraz bardziej jak to, czego szukam.