Model o tej samej nazwie

Witam

Jeden z moich kolegów regularnie ma okno, które otwiera się z tą wiadomością 

Sprawdziłem, plik rzeczywiście znajduje się w innym miejscu na serwerze, ale zdziwiłoby mnie, gdyby pobrał inny niż oryginalny. 

Czy masz "cudowne" rozwiązanie? wiedząc, że nie mamy PDM. Nie wiem, czy konfiguracja solidworks pozwala na bocznik tej wiadomości, czy też można wymusić ścieżkę do folderu "" w przypadku sporu

Witam

Od kilku dni mam ten sam problem, ale nie znalazłem skąd się on bierze. Zwłaszcza, że jest to losowe lub niezależne, w zależności od mieszanki.

Na cuda nie wiem ;-) Prawdopodobnie jest to trochę rozwiązanie z Lourdes, ale z pewnością istnieje techniczne wytłumaczenie: ale jakie???

Pozdrowienia

Witam, jeśli plik rzeczywiście znajduje się w różnych miejscach na serwerze i o tej samej nazwie, jest to problem, gdy są one używane w różnych zestawach i otwierane w tym samym czasie.

Domyślnie każdy plik musi mieć unikatową nazwę. Jeśli plik jest plikiem "standardowym" (sprzęt, część komercyjna itp.), powinien być przechowywany w specjalnym folderze i zawsze używany z tej lokalizacji.

Nadal możliwa jest zmiana ścieżki dla tego typu pliku w odpowiednich zestawach, tak aby wszystkie wskazywały na to samo miejsce, jeden i ten sam plik.

5 polubień

Tak właśnie myślałem...

Czy masz rozwiązanie, aby znaleźć plik/zestaw, który powoduje problem? Lub musisz przeszukać całe drzewo i sprawdzić właściwości pliku.

Czy aby zmienić ścieżkę do pliku, musisz wymienić komponent, czy masz inne rozwiązanie?

Są to powtarzające się problemy, szczególnie w w mojej firmie. Mamy Solidworks od 2000 roku i przez lata mamy wiele duplikacji itp.

Zwłaszcza pliki śrubowe, zanim zamiast pytać innego rysownika, zapisaliśmy plik pod inną nazwą (folder Vis TRCC XXX) Ale mamy pliki typu pack and go, które zostały źle zdefiniowane, pliki, których nazwy nie zostały zmienione... Tytaniczna praca, aby przywrócić wszystko na właściwe tory i zacząć od nowa na dobrych podstawach.

Szukaj Cudu, aby zwiększyć produktywność BE, a nie chodzić po wodzie.

Witam

Cudowne rozwiązanie koniecznie ma swoją cenę, nazywa się Epdm...

W przeciwnym razie spójrz TUTAJ i TUTAJ, wygląda to trochę jak Twoja prośba.

Pozdrowienia

1 polubienie

To zależy od tego, czy pracujesz według biznesu, czy według produktu.

Przede wszystkim możesz spróbować posprzątać teczkę z etui/produktem.

Dobrym sposobem, aby zobaczyć, dokąd SW zabierze pliki, jest skorzystanie z zewnętrznych odniesień do plików/list (nie jestem pewien dokładnego terminu i nie mam pod ręką oprogramowania). Możesz pobrać listę i pracować nad nią za pomocą XL.

1 polubienie

Mały dodatek, aby mieć nadzieję na zrozumienie, jak działa SW : http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Searching_for_Referenced_Documents.htm?id=bf69c5f4346342239b942e53cd95c741#Pg0

Powiedziałem nadzieję...

1 polubienie

Witam

W przeciwnym razie najprostszym rozwiązaniem (o ile użytkownik, który otwiera plik, ma prawo pisać na wszystkich otwartych podzbiorach) jest otwarcie plików przed otwarciem czegokolwiek, zapisanie wszystkiego (zaktualizuje linki) i zrobienie czyszczenia nie byłoby luksusem, aby już usunąć zduplikowane (skanowanie folderu za pomocą Excela w VBA Nie zajmuje to dużo czasu).

Następnie umieść wszystko, co jest "gotowym" komponentem (...) w jednym folderze z ograniczonymi prawami zapisu, jeśli to konieczne (pozwoli to uniknąć niekontrolowanych modyfikacji), a następnie dodaj tę ścieżkę do biblioteki projektów w oprogramowaniu.

Przywrócenie ich do szeregu, gdy różnica jest duża, i tak jest długie i zależy od wieku kapitana.

Edycja: Zakończę również stwierdzeniem, że nigdy nie należy tworzyć plików o tej samej nazwie podczas korzystania z SolidWorks (niezależnie od tego, czy pracuje się z SolidWorks PDM, czy nie). Domyślnie otworzy pierwszy znaleziony plik z tym samym nie, niezależnie od łącza do magazynu (jeśli plik jest już otwarty w innym zestawie)

2 polubienia

Jesteśmy w trakcie odtwarzania "czystych" plików śrubowych i o bardzo konkretnej nazwie, wszystko, co musimy zrobić, to wymienić wszystkie stare na nowe, co może zająć trochę czasu. Będę musiał przyjść wcześnie rano, żeby zacząć "sprzątanie".

Dziękuję za odpowiedź, umieściłem Cyril.f w najlepszej odpowiedzi.