Śrubowy model przekładni wewnętrznej

Witam
Poszukuję parametrycznego modelu spiralnego koła zębatego wewnętrznego (i jeśli to możliwe zębnika zaprojektowanego tą samą metodą), w wersji SW 2015 lub wcześniejszej.
Wydaje się to głupie, ale znajduję albo bardzo dobrze wykonane modele, z opcjami poprawy geometrii, ale są to albo koła zębate czołowe, albo modele tylko z zewnętrznymi zębami. Albo jest to płatne oprogramowanie.
Poniżej znajduje się małe podsumowanie tego, co wymieniłem:

toolbox: wewnętrzne zęby śrubowe OR, wybór modułów i liczby zębów z listy, brak dostępu do funkcji do modyfikacji adaptacji, geometria prawdopodobnie przybliżona: nie jest parametryczna, ale to biblioteka.

Constmeca http://constmeca.free.fr Świetna robota, udostępniona bezpłatnie do użytku edukacyjnego. Z drugiej strony brak zębów wewnętrznych.

GearExpert GearExpert - Oprogramowanie do projektowania kół zębatych Nie jest zbyt drogie (45 €), ale nie jestem pewien, czy oferuje spiralne koła zębate wewnętrzne. Jeśli qq1 ma odpowiedź, może bym zainwestował.

Oprogramowanie GearTrax Camnetics , które wydaje się bardzo ostre, ale nie mogłem znaleźć żadnych informacji na temat ceny.

3D Content Central https://www.3dcontentcentral.com/secure/download-model.aspx?catalogid=171&id=558676 : Ten model może być parametryczny, ale musi. Mógłbym go przerobić na helikopter, gdyby nie był w wersji 2020. Na razie mam tylko rok 2015

do wypełnienia, jeśli dysponujesz innymi źródłami
Z góry dziękuję :wink:

Witam;
Darmowe projekty CAD, pliki i modele 3D | Biblioteka społeczności GrabCAD ... Nigdy nie wiadomo.
To nic nie kosztuje, ale musisz się zarejestrować.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Nie, też nic nie znaleziono. tylko jedno proste uzębienie wewnętrzne w pro-e i jedno zewnętrzne uzębienie spiralne SW.

Kilka dni temu natknąłem się na samouczek dotyczący wewnętrznej korony heli w języku angielskim, z modelem SW 2021, ale nie ma sposobu, aby go zdobyć... cholernie!

Witam

Nie jest to dokładnie samouczek, ale raczej szkic do automatycznego generowania śrubowego koła zębatego z pierścieniem wewnętrznym i jego zębnikiem. Całość ręcznie wycięta w wersji SW2015 z kulek na mole, a także z prehistorycznego komputera...

Dane koła zębatego są dostarczane za pośrednictwem modułu " Równania " SolidWorks.
Próbowałem zautomatyzować generowanie geometrii, z 80% powodzeniem, niektóre szkice musiały być wykonywane " ręcznie ", gdy dane zasadnicze są modyfikowane.
Profile zębów są ewolwentami okręgów, a siatka jest wizualnie poprawna (patrz wideo).
Słabość rzeczy: brak korekty zębów, zgubiłem swój egzemplarz Henriota, Georges według jego pseudonimu.

Do wykorzystania bez umiaru i bez najmniejszej gwarancji ze strony dostawcy. :wink:

Pozdrowienia.
EngrenageInterieur_v2015.zip (6.1 MB)

4 polubienia

Wielkie podziękowania dla Ciebie m.blt!
Nie wiedziałem o możliwości zapisania zmiennych w module równań.
Ze swojej strony wziąłem modele Constmeca, aby zrobić koronę. Skończę ją wieczorem, jeśli Morfeusz zostawi mnie w spokoju. Zaletą jest to, że istnieją opcje korekcji zębów (offset i stopy). Ponownie, nie ma gwarancji na geometrię, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Opublikuję to, gdy to zrobię.

To jest mój model. Ustawieniami zarządzają niestandardowe właściwości części.
Mam wrażenie, że na końcu zęba jest poślizg. Jeśli ktoś może podzielić się ze mną swoją opinią...
Nie testowałem też offsetu i redukcji zębów. Zmodyfikowałem równania zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, ale jak powiedziałem wcześniej, nie mam podstaw technicznych, aby być pewnym swojego strzału.
Assembly1.SLDASM (626,1 KB)
spiralna korona. SLDPRT (3.8 MB)
spiralne koło zębate. SLDPRT (582.2 KB)

1 polubienie

Witam

Na pierwszy rzut oka model Constmeca wygląda na dobrze zbudowany, a symulacja kinematyczna pokazuje prawidłowe zazębienie.

Poślizg na styku boków zębów jest całkowicie normalny, to prymitywy toczą się bez poślizgu, a nie profile.
Poślizg jest maksymalny, gdy zęby zrywają kontakt, i jest anulowany, gdy punkt styku jest mylony z punktem styczności prymitywów.

W ciągu dnia przyjrzę się modelowi uważniej...

1 polubienie

Myślałem, że ustabilizowałem szkice, ale oczywiście nadal są pewne problemy z połączeniem:
image