Witam
Jestem początkującym w CATIA i wykonałem geometryczny model widelca motocyklowego typu DUOLEVER do nauki kinematyki.
Teraz chciałbym przeprowadzić analizę statyczną, aby mieć siły w połączeniach w celu ich zwymiarowania.
Próbowałem stworzyć model szkieletowy na podstawie geometrii mojego modelu kinematycznego za pomocą narzędzia do generowania kształtów, a następnie przeprowadzić symulację za pomocą generatywnej analizy strukturalnej.
Poniżej znajdują się pliki CATIA związane z moim badaniem:
model kinematyczny - https://drive.google.com/file/d/0B2P7aL1QJKyjUGxka0RGT0c1WDg/edit?usp=sharing
model szkieletowy - https://drive.google.com/file/d/0B2P7aL1QJKyjaVBlVUhMSlpubmM/edit?usp=sharing
analiza - https://drive.google.com/file/d/0B2P7aL1QJKyjeExXdGR1Q3dic2c/edit?usp=sharing
Tylko wtedy, gdy próbuję symulować, pojawia się błąd informujący mnie, że mam "osobliwość w obrocie (pivot jest zbyt mały)" podczas obliczania "macierzy czynnikowej". Próbowałem pobawić się rozmiarem oczek i nic to nie zmienia.
Jeśli chodzi o połączenia, nie widzę gdzie jest problem, umieściłem przeguby kulowe między wahaczami a widelcem oraz czopy między wahaczami a ramą.
Następnie planuję umieścić czujniki do pomiaru sił na poziomie połączeń.
Z góry dziękuję. Adrien.
Witaj Adrien,
Nie otworzyłem jeszcze waszych szablonów, ale nie musicie tworzyć szablonu przewodowego dla GSA
Tworzysz swoją rzeczywistą część, narzucasz ograniczenia, wysiłek, który chcesz i zaczynasz obliczenia
PS wykorzystuje gęstość siły do wysiłku pchania.
Patrzę na Twoje linki i do zobaczenia
z tego, co widziałem, wydaje się, że wynika to z faktu, że moje połączenia nie są dobrze zdefiniowane i że w analizie CATIA nie widzi moich różnych połączonych części...
Jeśli chodzi o fakt użycia modelu szkieletowego, poproszono mnie, abym zrobił to w ten sposób, aby odróżnić analizę kinematyczną od wymiarowania
Wykonanie jednego z nich nie jest długie w praktyce, ponieważ modeluję się na już utworzonej geometrii, ale tam, gdzie blokuję, jest zdefiniowanie połączeń między moimi różnymi poliliniami i z zewnętrzem
Dziękuję za pomoc!
1 polubienie
Re adrien,
Nie mogę odzyskać twoich modeli.
Czy masz dokument dla GSA?
Ps: najłatwiej jest na początku pracować w jednej części
Witaj Frédéric,
Nieznacznie zmodyfikowałem swój szablon i umieściłem oba pliki w .rar archiwum do pobrania tutaj: https://drive.google.com/file/d/0B2P7aL1QJKyjYnlHNWxpRksxaTA/edit?usp=sharing
Istnieje plik, który zawiera sparametryzowany szkic (mój model kinematyczny) i zestaw geometryczny (wykonany z generatywnym projektowaniem kształtów), który reprezentuje belki (poli proste) mojej konstrukcji, którą chcę przeprowadzić analizę statyczną. A następnie kolejny plik (analiza statyczna), w którym zdefiniowałem łączniki i połączenia między moimi belkami (za pomocą połączeń analitycznych).
Tam, gdzie utknęłem, jest obliczenie rozwiązania dla jednego obciążenia (siły rozłożonej).
Dodatkowo, aby umieścić czujniki (pomiary reakcji) na poziomie linków, nie mogę wybrać jednostek, na których mają być one stosowane.
Jestem początkującym w CATIA i nie widzę, co jest nie tak z moją metodą. Czy możecie uruchomić modele, które umieściłem w archiwum w CATIA? Jeśli tak, czy widzisz, gdzie zdefiniowałem moje powiązania/połączenia (ponieważ wygląda na to, że robię to źle)?
Dziękuję za pomoc!
Adrien.
1 polubienie
W rzeczywistości myślę, że udało mi się rozwiązać mój problem, nie blokowałem odpowiednich stopni swobody...
Teraz w końcu chce liczyć i udało mi się umieścić moje czujniki bezpośrednio na moich wiązaniach / połączeniach!
Zamierzam posunąć się do przodu w moim projekcie i prawdopodobnie myślę o utknięciu w innych punktach... Będę Cię informować na bieżąco.
Poza tym w moim modelu kinematycznym mam długość, która reprezentuje góra/dół mojego roweru (w pozycji poziomej), a zatem kieruje spadkiem mojego widelca. Chciałbym zrobić animację w kinematyce DMU pomiędzy dwiema skrajnymi wartościami (pozycja niska i górna) poprzez zmianę tej wielkości. Mój mechanizm jest dobrze ograniczony/sparametryzowany, więc zwykle wszystko jest przegubowe bez problemu.
Nie znalazłem samouczka na to, ktoś ma taki? A może mógłby mi wytłumaczyć, jak zrobić animację kinową, bawiąc się parametrem w moim szkicu?
Z góry dziękuję.
Adrien.
1 polubienie
Witaj Adrien,
Czy jesteś w grupie CATIA V5 pod lynkoa?
W przeciwnym razie zapraszam Cię do przyłączenia się do grupy.
Wydaje mi się, że w grupie znajduje się lista tutoriali z tym, czego szukasz.
Czy posiadacie dokumentację modułów GSA? Odpowiedź
Jeśli chodzi o samouczek, widziałem płatny moduł kinematyki.
Czy to jest ten, o którym myślałeś?
Jeśli chodzi o dokument GSA, nie mam nic szczególnego, tylko podejście, które kazano mi zastosować... I wreszcie, po prawidłowym zdefiniowaniu połączeń, wydaje się, że to działa!
Adrien.