Witam
Oto modele markiz, które należy zainstalować na istniejącej ramie.
Problem podczas symulacji polega na tym, że modele są niestabilne.
Jak rozwiązać ten problem (powtarzający się)
Dziękuję za pomoc
auvent_2.0.sldprt
Witam
Oto modele markiz, które należy zainstalować na istniejącej ramie.
Problem podczas symulacji polega na tym, że modele są niestabilne.
Jak rozwiązać ten problem (powtarzający się)
Dziękuję za pomoc
Witaj Syltab,
Pierwsza kontrola przed rozpoczęciem symulacji tego rodzaju części. Wstawiasz go do zespołu, aby sprawdzić, czy nie ma żadnych zakłóceń.
a tam masz jeden (na czerwono) prawdopodobnie materiał pokryciowy... Spróbuj go usunąć przed rozpoczęciem symulacji.
Niestabilny? Co to oznacza?
Przepraszam, za to pytanie nie jestem ekspertem w dziedzinie symulacji
Witam
Rzeczywiście, zdarza się to często.
Oto kolejny wpis na ten temat: http://www.lynkoa.com/forum/generalites/simulation-sw-2015-modele-instable
lub http://www.lynkoa.com/forum/ecoulement-des-fluides/simulation-en-poutre
lub http://www.lynkoa.com/forum/rdm/simulation-mecano-soude
Kolejny Twój post: http://www.lynkoa.com/forum/ecoulement-des-fluides/probleme-de-modele-instable
Osobiście często staram się zmienić solver...
Witam
Jaka to wersja SolidWorks?
Nie mogę go otworzyć z moim 2014.
Wersja 2015
Czy udało Ci się zrobić siatkę mimo tej ingerencji?
Biorąc pod uwagę grubość materiału, potrzebujesz bardzo małego rozmiaru oczek, a biorąc pod uwagę złożoność części, spędzisz nad nią kilka dni, jeśli zachowasz objętość.
Spróbuj wykonać siatkę mieszaną: belka dla profilu + powłoka dla blachy + objętość. z ograniczeniami kontaktu między zestawami.
A jeśli możliwe jest postawienie hipotezy symetrii, przetnij model na pół i wykonaj symulację na jednej połowie. Zaoszczędzisz połowę czasu tworzenia siatki i czasu obliczeń!
tak, siatka jest wykonana bez problemu
Przerzuciłem się na objętość, bo zauważyłem, że wyniki są bardziej precyzyjne i to jest bliższe rzeczywistości
Mój problem może wynikać z tego, że źle zdefiniowałem łączniki śrubowe? w porównaniu z powierzchniami, które nie stykają się ze sobą
Tworzy siatkę gruboziarnistą (w celu zaoszczędzenia czasu) i próbuje uruchomić solver.
Następnie, za pomocą iteracji, modyfikujesz jeden parametr na parametr (aby znaleźć to, co aktualnie Cię niepokoi). Dowiesz się, w jakich konfiguracjach Twój model jest stabilny, a następnie wracasz do początkowej siatki, aby dokonać obliczeń.
ok, spróbuję dziękuję
Mój błąd bierze się stąd, że moje dokręcają na pewno 3 sztuki i nie wiem co założyć jako styk do dokręcanych powierzchni (założyłem styk bez penetracji) i to nie działa
A dla pozostałych mam 2 mm luz między powierzchniami, do montażu i jest tak samo, konctact jest bez penetracji, ale to nie działa.
Niestety nie znalazłem w necie tematu, który dotyczyłby różnych konfiguracji złączy śrubowych w solidworks.
Dwie części, które są dokręcane, daję radę, ale nie wiem.
Dziękuję za pomoc i rozwiązania
Witam
Zwykle nie ma problemu ze, które dokręcają 3 sztuki, z drugiej strony musisz spróbować, usuwając 2 mm do symulacji.
Przede wszystkim, może powinieneś zrobić badanie bez (integralnych części), aby sprawdzić, czy to już tak działa, a następnie dodać (usuwając dołączone części).
Istnieje jedna opcja, która może usunąć niestabilność, a mianowicie "użyj niskiej sztywności do ustabilizowania modelu"
Czy możemy uzyskać przegląd warunków brzegowych i kontaktów?
Dlaczego nie użyć belek i skorup?
Witaj Yoann,
Dziękuję za wyjaśnienia,
Przekształciłem objętość i powłokę w celu rozwiązania badania
Czy w przypadku mocowania 3 części powinienem zachować styki bez przepustów na ciasnych powierzchniach?
Aby uzyskać prześwit 2 mm, musisz go usunąć na modelu, aby zasymulować?
Czy się nie mylę?
Tak dla 2 pytań
Dziękuję
Spróbuję
Cze wszystkim
Problem wynikał z tego, że niektóre dokręcają 3 sztuki, a w takim przypadku trzeba aktywować opcję serii i zdefiniować otwory w 3 częściach, przez które przechodzi śruba
Dziękuję wszystkim i życzę powodzenia