Jeśli jest to rozwój podłużnicy, którą rysujesz bezpośrednio, aby ją złożyć, będziesz musiał narysować dokładnie linie zagięcia i wstawić fałdy z kątami do wypełnienia! w przypadku elementów pod kątem prostym jest to łatwe, ale w przypadku podłużnicy, w której myślę, że będą regularne krzywizny, staje się to nieco bardziej pracochłonne!! Lepiej od razu przejść do obróbki blachy!!
W rzeczywistości wysłano mi zarys podłużnic rozłożonych w . DXF, więc otworzyłem rysunek z rysunkami i po prostu skopiuj/wklej szkic, aby zakończyć z wyciągniętą bazą/dodaniem.
Na razie mam tylko folder do rozbrajania bez boków, a dla prostych informacji promień i odległość (patrz szkic obrazu).
W tym momencie możesz użyć funkcji nawijania, aby rzutować ten szkic na cylinder, który ma promień gotowej części i może to być dobra podstawa do pracy, aby później przejść do blachy!!
Nie znam solidworks i dlatego nie mogę Ci pomóc z oprogramowaniem (pracuję z Inventorem).
Pierwsza uwaga na temat rysunku szkicu, składa się on z dwóch prostych części (na początku i z tyłu) oraz szerszej części pośrodku.
To skłania mnie do myślenia, że mamy do czynienia ze spiralnymi schodami, a nie ze spiralnymi schodami, w przeciwnym razie byłyby one po prostu w linii prostej.
Czy mógłbyś podać nam trochę więcej informacji na temat swojej klatki schodowej (na przykład widzianej z góry)?
Poza tym pracuję jako rysownik/coceptor w fabryce, która robi schody, więc z pewnością mógłbym ci pomóc w ich narysowaniu.
na widok twojego rozwiniętego planu i twoich wyjaśnień
Mówisz, że masz szanse , jeśli jesteś na odpowiedniej skali, wystarczy jeden
Myślę, że twoja nieciągła linia odpowiada twojej 1/4 obrotu, a więc twojej 1/4 koła
aby wiedzieć, czy jest to wewnętrzny, czy zewnętrzny
szerokość schodów między podłużnicami
Wysokość tego
Kąt nachylenia
więc tak, jak mówi Be3, możesz skopiować tę część i zwinąć ją na okrągłym odcinku obwodu odpowiadającym 4-krotności długości twojej nieciągłej linii za pomocą odpowiedniego narzędzia pokazanego w jego JPEG
i to samo na stycznych płaszczyznach prostopadłych dla części prostych
przekształciłeś całość w szkic 3D
Potem robisz zmianę
Co do reszty, wątki na stronie mówią o tym i zostały już opracowane