Modelowanie 3D podłużnicy schodów skrętnych 1/4

Cze wszystkim

Tu wyjaśniam mój problem:

Obecnie jestem studentem CPI na zmianę w firmie zajmującej się dekoracją wnętrz / na zewnątrz.

W chwili obecnej pracuję nad modelowaniem schodów obrotowych w skali 1/4 z wykorzystaniem oprogramowania Solidworks 2013.

Blokuję na skręcającej się części podłużnic.

Czy można go wygiąć po wytłoczeniu rozłożonej podłużnicy?

Dziękuję za odpowiedzi.

limon_ext._esquisse.png
1 polubienie

Czy widziałeś to pytanie: http://www.lynkoa.com/forum/3d/limon-escalier-tournant

Łączy w sobie kilka odpowiedzi i prowadzi do innych pytań na ten sam temat.

4 polubienia

Witam

Samouczek dotyczący schodów policzkowych można znaleźć tutaj:

http://www.mycadblog.fr/wp-content/uploads/tuto-limon.zip

A obraz:

http://i2.wp.com/www.mycadblog.fr/wp-content/uploads/HPIM71661.jpg

3 polubienia

Chcesz zgiąć podłużnicę po wyciągnięciu rozwiniętej podłużnicy???

Nie wszystko rozumiałam^^

1 polubienie

Witam

Coś w tym stylu?

Czy ktoś napisał o tym w zeszłym tygodniu!!

sw01.png
2 polubienia

Najlepszym sposobem na rozłożenie jest przejście przez moduł blachy i wykonanie zamaszystego giętego arkusza

Zrób szkic 3D i rozbujaj swój profil na podłużnicy

1 polubienie

Lub odwrotnie, narysuj podłużnicę na płasko, wyciągnij ją, przytnij zgodnie z krzywiznami, które musi mieć

Następnie przekształć go w blachę i wstaw fałdy, aby go rozłożyć

1 polubienie

Dziękuję za link Benoit.LF, trochę poszperam.

1 polubienie

Jeśli jest to rozwój podłużnicy, którą rysujesz bezpośrednio, aby ją złożyć, będziesz musiał narysować dokładnie linie zagięcia i wstawić fałdy z kątami do wypełnienia! w przypadku elementów pod kątem prostym jest to łatwe, ale w przypadku podłużnicy, w której myślę, że będą regularne krzywizny, staje się to nieco bardziej pracochłonne!! Lepiej od razu przejść do obróbki blachy!!

1 polubienie

W rzeczywistości wysłano mi zarys podłużnic rozłożonych w . DXF, więc otworzyłem rysunek z rysunkami i po prostu skopiuj/wklej szkic, aby zakończyć z wyciągniętą bazą/dodaniem.

Na razie mam tylko folder do rozbrajania bez boków, a dla prostych informacji promień i odległość (patrz szkic obrazu).

1 polubienie

W tym momencie możesz użyć funkcji nawijania, aby rzutować ten szkic na cylinder, który ma promień gotowej części i może to być dobra podstawa do pracy, aby później przejść do blachy!!

Czy możesz załączyć swój plik?

sw02.jpg
5 polubień

Witam

Nie znam solidworks i dlatego nie mogę Ci pomóc z oprogramowaniem (pracuję z Inventorem).

Pierwsza uwaga na temat rysunku szkicu, składa się on z dwóch prostych części (na początku i z tyłu) oraz szerszej części pośrodku.

To skłania mnie do myślenia, że mamy do czynienia ze spiralnymi schodami, a nie ze spiralnymi schodami, w przeciwnym razie byłyby one po prostu w linii prostej.

Czy mógłbyś podać nam trochę więcej informacji na temat swojej klatki schodowej (na przykład widzianej z góry)?

Poza tym pracuję jako rysownik/coceptor w fabryce, która robi schody, więc z pewnością mógłbym ci pomóc w ich narysowaniu.

Pozdrowienia

Cześć @ Wanper

na widok twojego rozwiniętego planu i twoich wyjaśnień

Mówisz, że masz szanse , jeśli jesteś na odpowiedniej skali, wystarczy jeden

Myślę, że twoja nieciągła linia odpowiada twojej 1/4 obrotu, a więc twojej 1/4 koła

aby wiedzieć, czy jest to wewnętrzny, czy zewnętrzny

szerokość schodów między podłużnicami

Wysokość tego 

Kąt nachylenia

więc tak, jak mówi Be3, możesz skopiować tę część i zwinąć ją na okrągłym odcinku obwodu odpowiadającym 4-krotności długości twojej nieciągłej linii za pomocą odpowiedniego narzędzia pokazanego w jego JPEG

i to samo na stycznych płaszczyznach prostopadłych dla części prostych

przekształciłeś całość w szkic 3D

Potem robisz zmianę

Co do reszty, wątki na stronie mówią o tym i zostały już opracowane

Miłego dnia

@+ ;-)

Ok, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dziś rano spróbuję wszystkiego i przekażę Ci wiadomości.

( Załączam .step )

limon_ext._int.. Krok

Cześć, właśnie wypróbowałem twoją prasę z funkcją "nawijania", czy nikel działa!! Po prostu narysuj

i nadać głośność rzutowanemu z góry view podłużnicy! Powodzenia a+

sw03.jpg
1 polubienie

Dziękuję bardzo!

wszystko dobrze, udało mi się modelować 3D.

Wielkie podziękowania dla Was wszystkich za pomoc!

assemblage.png
1 polubienie