W Catii zrobiłem montaż, który odpowiada mechanizmowi typu "układ korbowod-korba", aby wyjaśnić moje słowa.
W skład tego mechanizmu wchodzą również elementy odkształcalne typu sprężynowego. Warsztaty Catia (przynajmniej z klasycznymi częściami, montażem...) nie mogą reprezentować tego typu elementów. Tak więc na razie w mojej catii wykonuję pomiary między 2 punktami mocowania mojej sprężyny (jeden punkt mocowania na bryłę, sprężyna znajduje się między 2 ciałami stałymi).
Z drugiej strony, jeśli chodzi o wizualizację, pomiary nie są idealne, a tym bardziej, gdy mój mechanizm ma dużo sprężyn.
W mechanice często stosuje się elementy sprężynowe. Nie zdziwiłbym się więc, gdyby znalazł się warsztat do modelowania tego typu elementów.
Czy masz jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy jest warsztat do modelowania sprężynowego, a jeśli tak, to jaki?
P.S: Precyzja: sprężyna, o której mowa, musi mieć zmienną długość w zależności od konfiguracji mojego mechanizmu. Innymi słowy, w zależności od konfiguracji mojego mechanizmu, sprężyna może być ściśnięta lub wysunięta.
Teraz będę musiał przeanalizować ten film, aby odzyskać różne kroki do wykonania i nauczyć się, jak je odtworzyć.
W moim przypadku odpowiadałaby mi jeszcze prostsza reprezentacja moich motywacji. W zasadzie wystarczyłoby mi zrobienie drążka o zmiennej długości zgodnie z moim mechanizmem.
Dziękuję, ale wolę, abyśmy ponownie powtórzyli ten temat, aby dojść do szczegółowego rozwiązania zarówno dla mnie w tym poście, ale dla tych, którzy czytają te posty. W tym przypadku rozwiązanie (które może znajdować się w filmie) jest dalekie od tego, aby ukazać się czytelnikowi bez co najmniej godziny pracy.
Osobiście uważam, że odpowiedzi w linkach wideo są naprawdę nudne i minęło dużo czasu, odkąd je otwieram! ABE.
Co do pytania, to według mojej wiedzy nie ma na to warsztatu. W biurze stworzyliśmy parametryczny model sprężyny.
Zawiera płaszczyznę, która określa granicę sprężyny. Podczas wstawiania części kota do produktu, edytujemy część i ponownie dołączamy płaszczyznę do części kontaktowej produktu. W ten sposób tworzy się więź trwała.
Następnie od Ciebie zależy, czy szczegółowo modelujesz cewki.
Brak modułu do wykonania sprężyn, ale zamówienie z warsztatu GSD "Helix"
Metoda, której używam, jest mieszanką Twojej (pomiar) i @ DTS (link w kontekście tyłka)
Tworzę śmigło (Wysokość i obrót).
W dupie publikuję 2 powierzchnie podparcia (lub osie dla sprężyn trakcyjnych) lub linię prostą mojego szkieletu.
W kontekście montażu muszę tylko zdefiniować wysokość śmigła po kliknięciu prawym przyciskiem myszy (opcja miara pomiędzy, lub element, jeśli element definiuje się w moim szkielecie)
Jeśli to pomoże, zamodelowałem sprężynę parametryczną z Catią, która szanuje liczbę zwojów i wysokość. Jest to nieco skomplikowane, ponieważ końce (połączone lub nie) są również parametryzowalne. Można go dostosować do kontekstu montażu, publikując plan, który będzie planem górnym.