Witam
Staram się zamodelować drogę, jaką przebyłby elastyczny pasek , który pasowałby do wielostronnego elementu. Celem tego przycinania jest zorientowanie wyjścia paska pod kątem 90° od jego odejścia na małej powierzchni.
Na załączniku w wersji 5 mamy folder o nazwie "Kształt bazy", który jest surową formą mojej części i to właśnie po bokach szkicu 3D1 gram, aby osiągnąć pożądany efekt (przycinanie pod kątem 90°).
Następnie mamy szkic "Początek taśmy ", który modeluje początek taśmy.
Foldery o nazwie "2nd and 3rd objazd" są skomponowane w różnych krokach, które przeprowadziłem, aby znaleźć wycinek taśmy. Być może istniał prostszy sposób dla tych 2 folderów za pomocą narzędzia "Sketched Fold", ale to narzędzie nie jest zbyt stabilne w mojej wersji 2013 SolidWorks.
Dostępny jest również szkic "Wyjście taśmy", który pozwala sprawdzić, czy moja taśma kończy się w żądanym kierunku, czyli 90°.
Ponadto, jeśli zmierzymy 2 pasma mojego paska za pomocą szkicu "Długości pasm", zobaczymy, że 2 zewnętrzne pasma mojego paska mają tę samą długość, aby przycinanie było prawidłowe.
Aby zrozumieć sens budowania ścieżki paska, możesz spróbować zmienić kąt z 40° na 42° szkicu 3D1, a zobaczysz, że 2 pasma nie będą już tej samej długości, a zatem kąt nie będzie już wynosił 90°.
Jak zapewne zrozumiałeś, ta wersja części działa, ale niestety zaokrąglenia odlewnicze nie są modelowane i dlatego trasowanie nie jest już wykonywane między 2 ścianami (krawędź). Ponadto w nowej wersji monety 8 początek taśmy nie jest już płaski, ale przez kolejny mały objazd, który sprawia, że taśma dociera krzywo. Ilustruje to Rysunek 8:
Nadal mamy folder "Basic Shape" i po tym folderze znajdujemy sketch3D5, który reprezentuje prawdziwy początek taśmy. Pas najpierw przechodzi przez objazd Ø10 i jest styczny do tej Ø i znajduje się na końcu objazdu. Te różne wiązania styczności znajdują się w szkicu dla dolnego i górnego pasma. Następnie rysuję splajn na powierzchni zaokrąglenia, aby spróbować określić, w jaki sposób pasek dociera do tego zaokrąglenia. I to jest problem, ponieważ ten splajn nie jest dokładny, a jego precyzja jest ważna, aby znać odchylenie pasma. Rzeczywiście, używam tego splajnu, aby znaleźć płaszczyzny 29 i 30, a następnie dwusieczną. Ponadto widzimy, że splajn na powierzchni nie jest dobry, ponieważ po minięciu powierzchni granicznej nowo utworzona powierzchnia wchodzi w powierzchnię objazdu.
Nie wiem więc, jak zamodelować ten splajn, aby zawsze mieć styczność pasma względem Ø10 i zaokrąglenia objazdu. Na przykład, jeśli tniemy wzdłuż płaszczyzny33, możemy bardzo wyraźnie zobaczyć, że powierzchnia graniczna nie jest styczna do zaokrąglenia objazdu. Nawet jeśli splajn jest przybliżony, możemy zobaczyć, że rzutowane krzywe absolutnie nie są równoległe (szkic "Sprawdź"), co oznacza, że będę musiał zmodyfikować kształt mojego objazdu, aby były równoległe, a tym samym miały prawidłowe przycinanie.
Przepraszam, że długo się tłumaczyłem, ale myślę, że lepiej było dobrze postawić mój problem, aby go zrozumieć.
Jeśli ktoś ma rozwiązanie i/lub lepszą metodę, jestem za tym.
Dziękuję.