Modelowanie przycinania pasków

Witam

Staram się zamodelować drogę, jaką przebyłby elastyczny pasek , który pasowałby do wielostronnego elementu. Celem tego przycinania jest zorientowanie wyjścia paska pod kątem 90° od jego odejścia na małej powierzchni.

Na załączniku w wersji 5 mamy folder o nazwie "Kształt bazy", który jest surową formą mojej części i to właśnie po bokach szkicu 3D1 gram, aby osiągnąć pożądany efekt (przycinanie pod kątem 90°).

Następnie mamy szkic "Początek taśmy ", który modeluje początek taśmy.

Foldery o nazwie "2nd and 3rd objazd" są skomponowane w różnych krokach, które przeprowadziłem, aby znaleźć wycinek taśmy. Być może istniał prostszy sposób dla tych 2 folderów za pomocą narzędzia "Sketched Fold", ale to narzędzie nie jest zbyt stabilne w mojej wersji 2013 SolidWorks.

Dostępny jest również szkic "Wyjście taśmy", który pozwala sprawdzić, czy moja taśma kończy się w żądanym kierunku, czyli 90°.

Ponadto, jeśli zmierzymy 2 pasma mojego paska za pomocą szkicu "Długości pasm", zobaczymy, że 2 zewnętrzne pasma mojego paska mają tę samą długość, aby przycinanie było prawidłowe.

Aby zrozumieć sens budowania ścieżki paska, możesz spróbować zmienić kąt z 40° na 42° szkicu 3D1, a zobaczysz, że 2 pasma nie będą już tej samej długości, a zatem kąt nie będzie już wynosił 90°.

Jak zapewne zrozumiałeś, ta wersja części działa, ale niestety zaokrąglenia odlewnicze nie są modelowane i dlatego trasowanie nie jest już wykonywane między 2 ścianami (krawędź). Ponadto w nowej wersji monety 8 początek taśmy nie jest już płaski, ale przez kolejny mały objazd, który sprawia, że taśma dociera krzywo. Ilustruje to Rysunek 8:

Nadal mamy folder "Basic Shape" i po tym folderze znajdujemy sketch3D5, który reprezentuje prawdziwy początek taśmy. Pas najpierw przechodzi przez objazd Ø10 i jest styczny do tej Ø i znajduje się na końcu objazdu. Te różne wiązania styczności znajdują się w szkicu dla dolnego i górnego pasma. Następnie rysuję splajn na powierzchni zaokrąglenia, aby spróbować określić, w jaki sposób pasek dociera do tego zaokrąglenia. I to jest problem, ponieważ ten splajn nie jest dokładny, a jego precyzja jest ważna, aby znać odchylenie pasma. Rzeczywiście, używam tego splajnu, aby znaleźć płaszczyzny 29 i 30, a następnie dwusieczną. Ponadto widzimy, że splajn na powierzchni nie jest dobry, ponieważ po minięciu powierzchni granicznej nowo utworzona powierzchnia wchodzi w powierzchnię objazdu.

Nie wiem więc, jak zamodelować ten splajn, aby zawsze mieć styczność pasma względem Ø10 i zaokrąglenia objazdu. Na przykład, jeśli tniemy wzdłuż płaszczyzny33, możemy bardzo wyraźnie zobaczyć, że powierzchnia graniczna nie jest styczna do zaokrąglenia objazdu.  Nawet jeśli splajn jest przybliżony, możemy zobaczyć, że rzutowane krzywe absolutnie nie są równoległe (szkic "Sprawdź"), co oznacza, że będę musiał zmodyfikować kształt mojego objazdu, aby były równoległe, a tym samym miały prawidłowe przycinanie.

Przepraszam, że długo się tłumaczyłem, ale myślę, że lepiej było dobrze postawić mój problem, aby go zrozumieć.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie i/lub lepszą metodę, jestem za tym.

Dziękuję.

Witam

Zapomniałeś o swoim przywiązaniu!

1 polubienie

Ma

p-006206_5.sldprt

Nie mogę ich zmieścić w początkowym poście, więc robię to tak...

p-006206_8.sldprt

Witam

Twój temat wydaje się skomplikowany, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Podsumowując, Twoja fioletowa powierzchnia nie jest styczna do promienia, na który rzutowałeś segment pod kątem? Czy chcesz, aby segment wyznaczający koniec skręconej powierzchni był równoległy do krawędzi górnej powierzchni  ? Mam wszystko, prawda?

Na pierwszy rzut oka wygląda to skomplikowanie, ponieważ powierzchnię styczną powiedziałbym, że pokrój fioletową powierzchnię na kilka sekcji (jeśli to możliwe, zrób szkielet w szkicu 3D).

Czy mógłbyś użyć zdjęć, aby zilustrować swoje pytanie?

1 polubienie

Oto zdjęcie tego, co chciałbym mieć.  Znam początek mojego gangu, przechodzi przez 1. objazd Ø10, a następnie 2. objazd Ø10. Wielostronny objazd umożliwia zorientowanie pasa tak, aby przechodził pod spodem.

Chcę zamodelować, co dzieje się na 3 i 4 objeździe, aby wiedzieć, w jaki sposób taśma jest zwracana.

W przypadku elementu indeksu 5 jest to dość proste do określenia, ponieważ mamy ostre krawędzie jako objazd, a pasek wychodzi na płaską powierzchnię. Dzięki temu łatwo jest określić, w jaki sposób pasek dotrze i jak zostanie przecięty, tworząc dwusieczną itp.

Ale na indeksie 8 (prawdziwy przypadek) pasek faktycznie dociera do skrętu i muszę wiedzieć, w jaki sposób pasek schodzi stycznie na 1. urlopie... W moim szkicu 3D "Tape Start" narysowałem skrajne włókna, ustawiając je styczne do zaokrąglenia i umieszczając punkty linii pokrywających się z tym zaokrągleniem. Jednak nawet jeśli znasz te 2 końce, to widać, że podczas wygładzania pasek nie podąża objazdem...

Przeszedłem już przez etap szkieletu tworząc kilkanaście ujęć na wysokości pasa i wynik powierzchni granicznej był poprawny. Jednak SolidWorks tego nie lubi i przy każdej rekonstrukcji sprawia, że przedmuchuję splajn, który przechodzi przez punkty wszystkich linii stycznych do zaokrąglenia. 

Mam nadzieję, że wyraziłem się jaśniej.

5.jpg
1 polubienie

Ma

8.jpg
1 polubienie

Ok, rozumiem lepiej. W rzeczywistości myślę, że w rzeczywistości ten pasek nie może być całkowicie styczny do jednolitego promienia w zależności od kątów odniesienia, musiałbyś użyć promienia o zmiennym rozmiarze . Po co modelować skrzynię biegów, a potem taśmę? Łatwiej byłoby stworzyć subwoofer zgodnie z orientacją taśmy (właściwie odwróć problem).

1 polubienie

Coś takiego Ci odpowiada 

Odbywa się to za pomocą naszkicowanych fałd

Od Ciebie zależy, czy dostosujesz kąty i promienie fałd i boków 

Ale zasada działa

Rozłóż to

patrz załączony plik SW 2012

@+ ;-)

piece_jfrund_tolerie_deplie_plis_esquisse.sldprt
1 polubienie

Za pomocą narzędzia do szkicowania zagnieceń mogę rzeczywiście szybko utworzyć przycinanie, ale tylko dla płaskich powierzchni. Tak więc, w przypadku mojego przyjazdu do gangu, gdzie gang jest prześladowany, to nie działa.

Będąc na nim przez jakiś czas, myślę, że zmodyfikuję swój projekt i wprowadzę taśmę, aby uniknąć tego skręcania. Tak naprawdę to wróci do rozwiązania, które opisałem w indeksie 5. Muszę tylko dodać do tego moje wakacje.

1 polubienie

Nie rozumiem dobrze, aby rozwiązać twój problem 

Nie mam tego, że pierwsze 2 fałdy, które nie są tworzone za pomocą narzędzia do szkicowania fałd

i jest to proste: zagięcia pod kątem 90° , pozostałe kąty są tworzone za pomocą naszkicowanych fałd

aby  ten pasek wytworzył ćwierć obrotu i odwrócił ściany, więc obróć ten pasek

i że ta opaska jest zawsze w kontakcie ze swoimi podporami lub wraca z treningu

Masz kąty powrotu do szacunku 

Więc przyjrzyj się dobrze mojej części, jest ona w teloading i rozkładaniu go

Promienie i kąty muszą być zoptymalizowane pod kątem potrzeb klienta

Poprzez naszkicowane fałdy masz pewność, że nie skręcisz ani nie zniekształcisz tego paska

Czy trzeba nad tym trochę popracować ;-)

@+ ;-)

1 polubienie

Rzeczywiście, kąt, pod jakim pasmo dociera do fileta, generuje skręt. Dlaczego nie użyć stożkowych kształtów do powrotu (stąd użycie zaokrąglenia o zmiennym promieniu)?

Edycja: w rzeczywistości pasek jest już skręcony przed dotarciem do zaokrąglenia, więc z jednej strony koniecznie będzie większy promień krzywizny w porównaniu z drugą.

1 polubienie

Mówisz

Tak więc, w przypadku mojego przyjazdu do gangu, gdzie gang jest prześladowany, to nie działa.

Jeśli działa bardzo dobrze, dowód tutaj ;-)

Czy bierzesz pozycję opcji zagięć, tak jak powinieneś ?

w przeciwnym razie to nie zadziała

i możesz ustawić promień na domyślny

lub sam zarządzasz działem

W takim przypadku pole wyboru Użyj domyślnego promienia powinno być odznaczone

@+ ;-)

1 polubienie

Zgadzam się z pańskimi uwagami.

Wolałem więc zmodyfikować sposób dotarcia mojego paska, aby nie był zależny od skręcania paska, co tworzy inny promień krzywizny na każdym końcu, jak określono przez "a.leblanc". Bez modyfikowania mojego przyjazdu nie mogę faktycznie przejść przez naszkicowaną fałdę , a zmienny promień da mi wynik, z którym nie będę w stanie łatwo sobie poradzić.

Załączam część modyfikowaną w celach informacyjnych (nie zwracaj uwagi na strukturę drzewa, to bałagan...)

Dziękuję za pomoc.

p-006206_11.sldprt
2 polubienia

Zrzut ekranu jest preferowany, nie wszyscy mamy tę samą wersję lub ten sam dziennik

i może pomóc każdemu

Odnotowanie odpowiedzi z kciukiem w górę wskazuje na znaczenie w rozwiązaniu problemu

Podjęcie decyzji w odpowiedzi daje rozwiązanie problemu

Daje też punkty na plakacie z odpowiedziami i to jest miłe

Który DE+ jest dozwolony za pośrednictwem tych punktów, aby zdobywać nagrody i uwierz mi, potrzebujesz maksimum, aby otrzymać najmniejszy prezent

Zobacz zakładkę Nagrody na czarnym pasku

@+

3 polubienia

Witam

Proszę zobaczyć w załączeniu.

selon_moi.docx
1 polubienie

Oto rozwiązanie, które zamodelowałem. Użyłem naszkicowanego narzędzia do zagięcia i głównie zmodyfikowałem nadejście mojego paska, aby nie mieć różnych promieni krzywizny między górną a dolną częścią paska:

Dziękuję za pomoc!

2 polubienia

O tak, w rzeczywistości twój ostatni kawałek to trajektoria twojej taśmy, myślałem, że to pudełko, więc taśma znajduje się na zewnątrz, co wyjaśnia orientację stożka w stosunku do trajektorii.

2 polubienia

Jest mój objazd w szarej powierzchni i pasek w kolorze czerwonym. W tej chwili wszystko znajduje się w tym samym pomieszczeniu, co pozwala mi mieć pasek, który natychmiast ewoluuje zgodnie z kształtem, jaki nadaję mojemu kawałkowi objazdu.