Modelowanie pomieszczenia z kopułą z otworami

Witam wszystkich ,

Chcę zrobić tę część (zdjęcie w załączeniu) w 3D za pomocą Solidworks, ale tak naprawdę nie wiem, jak zaczyna się ta część , jest to pół kopuły 63° o wysokości 200mm z otworami wewnątrz kopuły,

Twoim zdaniem, aby rozpocząć ten artykuł,

Ze swojej strony zacząłem od "wygładzonego występu/podstawy ", ale potem mam trudności z wykonaniem okrągłych i kwadratowych otworów.

Czy możecie mi pomóc i doradzić?

Z góry dziękuję za pomoc.

capture.jpg

Załączam plik STL dla lepszej wizualizacji

200-kopuła1.stl

Nie jest łatwo odgadnąć na obrazie lub fasetowanym STL geometrię, którą chcesz mieć w swoim projekcie. Najlepszy byłby szczegółowy plan.

Dla mnie na pierwszy rzut oka kopuła jest zrobiona przez rewolucję.

Kwadratowy otwór przez dwa usunięcia materiału na obrót (jeden dla pierwszego szerszego stopnia, jeden dla otworu otwierającego), to samo dotyczy schodów na szczyt kopuły.

W przypadku okrągłego otworu nie widzę, czy jest cylindryczny czy stożkowy. On robi więcej informacji.

Różne kliny w ekstruzji, a następnie w kole powtarzają się.

Wszystko to jest tylko przypuszczeniem. Bez planu lub wyjaśnienia ograniczeń montażowych nie będziemy w stanie powiedzieć Ci więcej.

5 polubień

Witaj @sev-et-fab 

Najlepiej jest publikować w parasolid 

Jest to natywne jądro SOLIDWORKS 

w ten sposób, że wszyscy i wszystko log/wersja

będzie mógł łatwiej interweniować

@+

1 polubienie

Witaj @sev-et-fab  ,

Zgadzam się z analizą @yve dotyczącą braku informacji na temat zastosowania tej części, zwłaszcza tego, co jest funkcjonalne, a co jest tylko ubieraniem się. Możemy sobie jednak wyobrazić projekt objętościowy w kilkunastu funkcjach.

Na podstawie modelu stl, z wynikającymi z niego niedokładnościami:
- wykonanie szkicu 3D, który definiuje kluczowe punkty brył oraz niektóre przyszłe linie symetrii lub obrotu.
- Kilka szkiców "w najlepszym razie podniesionych odręcznie" w wersji triangulowanej, aby poradzić sobie z pewnymi szczegółami.
- usunięcie połączeń z modelem STL: wadliwe relacje szkicu zostały usunięte i zastąpione wymiarem lub "Ustalono" relacją w celu ograniczenia elementów. Pozostaje tylko (!) wygenerować funkcje głośności...
Rezultatem można cieszyć się jako załącznik, w wersji 2018.

M.Blt

200-dome0.sldprt
2 polubienia