Zrobiłem model sprężyny pod PRO/E (nadal działa pod CREO).
Na tym źródle masz parametry.
Bezpośrednio wprowadzasz długość, średnicę zewnętrzną, średnicę drutu i liczbę zwojów.
Następnie buduje go samodzielnie (z odpowiednimi relacjami).
I oczywiście jest elastyczny.
Ma tylko jedną wadę, patrz poniżej.
Wyjaśnię zasadę projektowania i jeśli chcesz, przekażę Ci ją w czwartek:
Zacznij od skanowania spiralnego ciała. (zobaczymy później dla podanych wartości). Konstruuje funkcję tak, aby miała wymiar średnicy zewnętrznej i była odsunięta od płaszczyzny (d5 poniżej)
Wykonaj 2. skanowanie spiralne w poszukiwaniu cewki złącza. (start na mapie). skok = średnica drutu
To samo dotyczy drugich połączonych okółków.
Wada jest między korpusem a połączonymi cewkami, zmiana wysokości dźwięku jest brutalna i niezgodna z rzeczywistością.
Następnie wykonujesz nacięcie na 2 ściernice sprężyny. (dobrze podaj ocenę długości)
To tyle, jeśli chodzi o funkcje.
4 parametry wymienione powyżej liczby rzeczywiste do utworzenia. (Dia-Wire, Długość, Dia-Exter, Nb-Turns)
Przejdźmy do relacji:
Dla długości 1. funkcji:
D1 = Dia-Wire (wymiar średnicy drutu)
d2 = długość-(3*dia-drut) (funkcja długości boku)
d3 = d1/nb-cewki (stopnie)
d4 = średnica zewnętrzna
d5 = 1,5*dia-fil
2. funkcja:
d6 = dia-fil
d7 = dia-fil (skok)
3. funkcja:
d8 = przewód diametryczny
d9 = dia-fil (skok)
d10 = d5 (funkcja spiralna długości)
4. funkcja:
d11 = długość
I to wszystko. Aby zapewnić elastyczność, należy zmienić parametr długości w wiązaniach zespołu.
Oto, co udało mi się zrobić, ale jest jeszcze pewna wartość, której nie rozumiem.
Stworzyłem spiralny występ skanu. Atrybuty: Zmienny skok, Prawa ręka, Według osi. Profil skanowania: "zobacz zdjęcie profilowe skanowania" Nie: "Zobacz obraz grafu" Sekcja: 'zobacz sekcję obrazu'
Oto relacje: X=(d49-1,9)*2000/20 /*X= WSPÓŁCZYNNIK OKREŚLAJĄCY POŁOŻENIE WYSOKOŚCI SPRĘŻYNY W ZALEŻNOŚCI OD JEJ STOPNIA ŚCISKANIA /*(JEŚLI D38=4.6, TO X=100, A JEŚLI D38=1.9, TO X=0. JEŚLI D38=1,35, TO X=50. \ /*4,6 = DŁUGOŚĆ SWOBODNA I 1,9 = DŁUGOŚĆ POŁĄCZONYCH ZWOJÓW)