Modelowanie śmigła samolotu

Witam

Musimy otrzymać wszystkie informacje, ponieważ na razie: poza tym, że jest to śmigło, nie wiemy nic o jego dokładnym kształcie.

Podajesz nam promień i skok, ale nic o stałym kącie, który jest kątem utworzonym między płaszczyzną poziomą a drutem cewki.

Ale podążasz za swoim pomysłem, najwyraźniej nie czytając tego, co proponujemy. Aby narysować samo śmigło, musisz znać profil przekroju poprzecznego z, powiedzmy, każdym centymetrem na długości 8 od osi wirnika do końca śmigła.

Spójrz tutaj na różne sekcje śmigła, które dobrze pokazują to, co staram się ci zrozumieć. Jeśli nie możesz ustalić kształtu tego, co odpowiada cięciu pod kątem 90° od pionowej osi śmigła. Oś pionowa (oś łopaty) jest zdefiniowana przez środek osi wirnika i końcówkę śmigła.

Zobacz załączone zdjęcie M. A. Moirier (patrz link na końcu wiadomości)

Na tym forum możemy tylko powiedzieć Ci technicznie, jak to zrobić za pomocą SolidWorks, ale z informacji, które musisz podać, aby samodzielnie wykonać szkice każdego planu  i których nie dostaniesz na tym forum AMHA, ponieważ to nie jest jego powołanie.

Pozdrowienia

Spójrz na tę stronę, którą powinieneś normalnie znać

2 polubienia

Witam

Ponieważ chcę odtworzyć znane śmigło, musiałbym znać profil, który jest na ogół stały, cięciwę profilu, liczbę sekcji, a także kąty nadane każdemu profilowi w każdej sekcji.

To właśnie te 3 ostatnie parametry mnie blokują.

Delikatność

capture.jpg

Cześć @ diiirty

na Twoim zdjęciu opublikowanym

Określa się, w jaki sposób tworzyć profile

Liczba sekcji 

Lokalizacja tych sekcji 

Musisz tylko stworzyć plany każdej sekcji

Jeden szkic na ujęcie

i wygładzenie objętości lub powierzchni 

Myślę, że jeśli weźmiesz pod uwagę wartości swojej skali 

Musi być możliwe znalezienie odpowiedniej formuły

@+

Witam

Skończyło się na tym, że znalazłem kilka informacji w sieci.

Liczba sekcji wynosi około 10 od osi stopy ostrza.

W modelarstwie lotniczym profil jest stały, podobnie jak przerwy. Wyjątkiem jest podnóże łopaty, gdzie profil jest wzmocniony w celu zwiększenia wytrzymałości śmigła. Jest to możliwe, ponieważ plony na tym obszarze są znikome.

Teraz trudność dla mnie polega na znalezieniu kąta nachylenia każdego profilu dla danego kroku, w moim przypadku chciałbym zrobić 8x4 , więc krok 4. To jest ta kalkulacja, której mi brakuje.

Zamieszczone zdjęcie jest tylko przykładem

Delikatność

A Twoje zdjęcie publikowane w jakim tempie?

Witaj Diiity,

Wiedząc, że skok jest stały, kąt nachylenia profilu będzie się różnił w zależności od średnicy. Zasadniczo śmigła charakteryzują się w calach. Domyślam się, że w twoim przypadku jest to średnica podziałowa 8" x 4". Ale niezależnie od tego, czy liczysz w calach, czy w mm, nic to nie zmieni. Zawsze będziesz mieć te same wyniki kątowe.

Na przykład, jeśli chcesz poznać kąt nachylenia profilu na czubku ostrza, musisz obliczyć w następujący sposób:

Alfa ° = atan (skok / Pi* Średnica)

Co powinno dać ci około 9° w twoim przypadku. Będziesz musiał powtórzyć to obliczenie tyle razy, ile masz profili, aby wygenerować wygładzenie. Kąt będzie się zwiększał w miarę zbliżania się do środka.

Mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc.

Steve

1 polubienie

Witaj Steve,

Świetnie, postępuje, nie jestem matematykiem, czy możesz potwierdzić, że atan to rzeczywiście tanh na kalkulatorze win7, a jeśli tak, to musisz najpierw obliczyć, co jest w nawiasie, a następnie nacisnąć przycisk tanh

Więc miałbym atan (4 / 3,14 * 8)

Delikatność

Witaj gt22,

Przepraszam, pominąłem cię, nie znam kroku tego obrazu.

Delikatność

Witaj Diiity,

Nie posiadając kalkulatora win7 mam małe wątpliwości. W moim przypadku funkcja do użycia w kalkulatorze to TAN-1. Co jest logiczne, musisz zrobić odwrotnie niż styczna, aby znaleźć swój kąt. Reszta tego, co zauważyłeś, wydaje mi się słuszna. Po prostu sugeruję, abyś spróbował wykonać obliczenia i zweryfikował je na podstawie wyniku. Musisz uzyskać kąt 9,043°

Co do reszty i w Twoim przypadku, dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie tych wartości w Excelu i możliwość szybkiego wyodrębnienia wszystkich wartości kątowych zgodnie ze średnicą. Postaram się podać przykład. Będzie prościej.

Pozdrawiam.

Steve

calcul_angle_helice.xls

NIE!

Tanh nie jest Atanem. Aby uzyskać atan na kalkulatorze W7, musisz zrobić INV-tan.
tanh jest tangensem hiperbolicznym.

1 polubienie

Cze wszystkim

steve.gelin_1

W końcu znalazłem formułę w sieci, załączam plik Excela.

Z drugiej strony ostatnimi danymi, których mi brakuje, jest lina i jej odmiany, czy mógłbyś dołączyć do mnie plik SW, który odpowiada przechwytywaniu, które umieściłeś w swoim pliku Excel?

Delikatność

angle_dincidence.xls

Witaj Diiity,

Jest to test wykonany kilka lat temu. Próbowałem wymodelować śmigło do modeli lotów wewnętrznych. W takim przypadku nie podlega takim samym naprężeniom jak śmigło do lotu zewnętrznego. Utworzony przeze mnie plik ma zatem charakter czysto orientacyjny. Nie można go zastosować do rozwiązania zewnętrznego.

Pozdrawiam.

Steve

180x90mmv11.sldprt
1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, profil jest nieco osobliwy i w niczym nie przypomina zwykłego profilu.

Alternatywnie, funkcja krzywej XYZ  umożliwia narysowanie profilu na podstawie współrzędnych z pliku txt. które wypakowałem z pliku SLDCRV .

To, co mnie zaskakuje w tym pliku, to fakt, że w tym samym czasie są współrzędne, które tworzą krzywą, cięciwę i kąt, przy czym przerwa między każdym profilem to 3. kolumna Z, którą zrozumiałem.

Załączam odpowiedni sldprt w drugiej wiadomości

Delikatność

0.txt

Oto plik SW

Delikatność

9x4.7v3.sldprt

Witaj Diiity,

Widząc śmigło wymodelowane w Twoim ostatnim poście i jego wymiary, domyślam się, że to plik, który gdzieś masz.
W każdym razie jest to bardzo dobry przykład osiągnięcia tego, co próbujesz osiągnąć. Jednak "know-how" tkwi w orientacji i pozycjonowaniu różnych profili. Oznacza to, że posiadanie pliku SolidWorks tak naprawdę nie pomoże, jeśli Twoim celem jest możliwość modyfikowania różnych parametrów śmigła. (zwłaszcza PAN)
Po bliższym przyjrzeniu się, w funkcji krzywej XYZ odwołujemy się do skryptu: propscript

Jeśli szukasz w sieci, znajdziesz następujące informacje na GitHub: https://github.com/Nate711/propscript

Jest prawdopodobne, że profile zaimportowane do przykładu SolidWorks pochodzą z tego skryptu.

Pozdrawiam.

Steve

3 polubienia

Witam

Tak, rzeczywiście, mam ten plik w sieci.

Spojrzałem na link i jest tam plik apcsf_9x4.7_geom.txt, którego kolumny są podobne do pierwszych trzech tego:

Pochodzi z oprogramowania javaprop, którego strona znajduje się tutaj:

http://www.mh-aerotools.de/airfoils/javaprop.htm

Ale jak oni integrują ten skrypt z plikiem współrzędnych i w ten sposób mają cięciwę, kąt i promień każdej płaszczyzny na SW, o to w tym wszystkim chodzi, ponieważ tak jest w przypadku każdego pliku txt importowanego z krzywą XYZ?

Delikatność

1 polubienie

Witaj Diiity,

Mogę więc powiedzieć, że plik apcsf_9x4.7_geom.txt zawiera następujące informacje:

1. kolumna (r / R) Położenie płaszczyzny (stosunek położenia płaszczyzny do nominalnego promienia helisy) 0 to środek twojej spirali, a 1 jest równe końcówce ostrza

2. kolumna (C/R) Ciąg Twojego profilu. To jest długość Twojego profilu. (Nie wiem, w jakiej wartości jest to wyrażone)

3. kolumna (beta) Kąt utworzony przez profil.

W przeciwieństwie do tego, co mogliśmy wcześniej myśleć, krok ten nie jest stały w większości przykładów widocznych w wyżej wymienionym oprogramowaniu. Właśnie dlatego istnieje 3. kolumna (beta). Wartość ta nie wynika z obliczeń trygonometrycznych, ale z funkcji, której nie znam.

Wreszcie, informacje te mogą już pozwolić na rozpoczęcie generowania wygładzania w SolidWorks. Znasz położenie płaszczyzny, cięciwę profilu i kąt. To jest to, czego chciałeś. To, czego może Ci brakować, to linijki, które ustawiają te profile, tworząc harmonijne ostrze...

Wreszcie testowane przeze mnie oprogramowanie propscript pozwala na konfigurację parametrów śmigła poprzez modyfikację jego kodu. Skrypt wygeneruje makro SolidWorks w celu utworzenia wygładzenia ostrza. Nie rozumiem tego dobrze, ponieważ kod jest stosunkowo mało komentowany. Dla mnie to wciąż skrzynka... Jeśli chcesz kontynuować w tym kierunku, powinieneś skontaktować się z jej autorem. Przykłady kodu makr można znaleźć w drzewie oprogramowania propscript. Jeśli wkleisz ten kod do makra programowego, możesz wygenerować blok.

Pozdrawiam.

Steve

1 polubienie

Witaj Steve,

Który skrypt do wklejenia to te z rozszerzeniem rb, jeśli do tego służy?

Zrobiłem test z plikiem i tym rozszerzeniem, duża część tekstu jest na czerwono w makrze VB, widocznie to nie to czy jestem kompletnie zrzucony?

W rzeczywistości nie wiem, jak korzystać z gitHuba, a przynajmniej ze skryptów, które tam są.

Delikatność

Witam

Następnie pliki zawierające makra są następujące: TMotor155.txt  i TMotor1861.txt

Musisz je edytować i skopiować cały kod.=>  Ctrl+A / Ctrl+C

Otwórz nowy plik części oprogramowania (pusty)

Tool menu=> macro => new => (nadaj makrowi nazwę)

Zastąp cały kod zawartością pamięci => Ctrl+A  / Ctrl+C

Uruchamianie makra

Plik części będzie wtedy zawierał wygładzenie twojego blada. Klasa A+

Steve

tmotor155.txt

Witam

Świetnie, działa dobrze pod SW 2018, ale z SW 2013, gdy klikam nowy, zawiesza się i denerwuje mnie, ponieważ rysuję z 2013, 2018 służy tylko do odczytu wszystkich plików.

W skryptach znajduje się bardzo dużo danych, a zwłaszcza takich, które pozwalają na umieszczenie profilu w stosunku do pierwszego, jego kąta , a także pasa, który również się zmienia.

To jedyne dane, których mi brakuje i których nie potrafię zdefiniować.

Przeanalizowałem scenariusze i trochę zrozumiałem, ale nie jest łatwo je zaadaptować.

Zlokalizowałem część dotyczącą współrzędnych różnych profili, łatwo to napisać ;-)

Zlokalizowałem również pozycję, jest to część, która znajduje się na dole pliku, byłaby to krzywa, która tworzy wszystkie punkty na krawędzi spływu, rodzaj krzywej prowadzącej.

Teraz musielibyśmy znaleźć sposób na dostosowanie go do innego profilu, tam też nie jest to łatwe...

Odzyskałem również plik, który wygląda interesująco, że mam tutaj

http://www.aerodyndesign.com/PROP_10/PROP_10.htm

Z drugiej strony nie mogę tego zrobić, działa z Excelem 2007, ale działa pod 2003 rokiem, dziwne...

Delikatność

propeller_or_rotor_in_axial_flight.xls