Witaj Diiity,
Mogę więc powiedzieć, że plik apcsf_9x4.7_geom.txt zawiera następujące informacje:
1. kolumna (r / R) Położenie płaszczyzny (stosunek położenia płaszczyzny do nominalnego promienia helisy) 0 to środek twojej spirali, a 1 jest równe końcówce ostrza
2. kolumna (C/R) Ciąg Twojego profilu. To jest długość Twojego profilu. (Nie wiem, w jakiej wartości jest to wyrażone)
3. kolumna (beta) Kąt utworzony przez profil.
W przeciwieństwie do tego, co mogliśmy wcześniej myśleć, krok ten nie jest stały w większości przykładów widocznych w wyżej wymienionym oprogramowaniu. Właśnie dlatego istnieje 3. kolumna (beta). Wartość ta nie wynika z obliczeń trygonometrycznych, ale z funkcji, której nie znam.
Wreszcie, informacje te mogą już pozwolić na rozpoczęcie generowania wygładzania w SolidWorks. Znasz położenie płaszczyzny, cięciwę profilu i kąt. To jest to, czego chciałeś. To, czego może Ci brakować, to linijki, które ustawiają te profile, tworząc harmonijne ostrze...
Wreszcie testowane przeze mnie oprogramowanie propscript pozwala na konfigurację parametrów śmigła poprzez modyfikację jego kodu. Skrypt wygeneruje makro SolidWorks w celu utworzenia wygładzenia ostrza. Nie rozumiem tego dobrze, ponieważ kod jest stosunkowo mało komentowany. Dla mnie to wciąż skrzynka... Jeśli chcesz kontynuować w tym kierunku, powinieneś skontaktować się z jej autorem. Przykłady kodu makr można znaleźć w drzewie oprogramowania propscript. Jeśli wkleisz ten kod do makra programowego, możesz wygenerować blok.
Pozdrawiam.
Steve