Modelowanie giętej konstrukcji blachowej

Witam!

Rozwijam mały projekt, który na papierze wydawał mi się prosty, ale na solidworks jest znacznie mniej prosty...

Mówiąc prościej, staram się uzyskać ten wynik:

Chodzi o to, aby ukształtować blachę za pomocą prostego zagięcia, ale takiego, które nie rozchodzi się na całej długości! Wypróbowałem narzędzie "Szkicowane zagięcie", ale nie mogę kontrolować długości zagięcia:

Następnie wypróbowałem narzędzie "Składanie przejściowe", ale wtedy mam problem z kontrolowaniem kształtu mojego obiektu:

Czy zatem wydaje się możliwe wygięcie powierzchni/wyciągnięcia na określoną długość w Solidworks?

Dziękuję!

1 polubienie

Biorąc głowę, będziesz mógł ją przemodelować na Solidworks, ale zrób to zgodnie ze składaniem, aby móc ją później rozłożyć ... Nie sądzę, żeby to było możliwe.

1 polubienie

Moim skromnym zdaniem, musi Pan albo zdać egzamin

_par powierzchni za pomocą szkiców profilu  i krzywych prowadzących

_ou za pomocą narzędzia do tłoczenia, aby stworzyć specjalne narzędzie dla obrabianego przedmiotu

inaczej żyć tolerie niet

lub również za pomocą 2-częściowego zestawu łyżki i uchwytu, który można podłączyć za pomocą liści

@+ ;-))

2 polubienia

Witam

Czy jest to najważniejszy kształt, czy też fakt wykonania go przez fałdę?

Bez przechodzenia przez blachę będzie zamiatanie.

5 polubień

W przeciwnym razie możesz zrobić 1. część kawałka ze składaniem. A potem wykonujesz funkcję "szefowania, wygładzonej podstawy". Ze szkicem wzorowanym na Twojej 1. części. 

Drugi szkic nieco dalej z owalnym kształtem 1/2. I łączysz całość (nie zapomnij określić, że jest to część tej samej części w twoim wytłoczeniu)

2 polubienia

To bardziej tłoczenie prostej blachy, której jesteś częścią, prawda?

4 polubienia

Wkrótce przyjadą specjaliści od blach (@Bart tam jesteś?), ale jeśli jest to wykonalne w przypadku blach, to dopiero od SW14, gdzie nastąpiła duża ewolucja tego modułu.

W której wersji oprogramowania jesteś?

Jeśli obróbka blach nie działa, odpowiedź @Tomalam jest najprostsza i najbardziej istotna!

2 polubienia

Tak, składając się pod sw, niemożliwe.

Za pomocą narzędzia formy, ale to, co rozłożone, nie zostanie zrobione...

Jak widać na obrazie, fałdy są ciągłe, ale promień jest różny. Tak niemożliwe do zrobienia w blasze. Przepraszam.

Możesz spróbować wykonać go w 3 różnych blachach, jednej na uchwyt, jedną na końcówkę i jedną na przejście 2 warstw. Ale myślę, że nie o to chodzi.

4 polubienia

To byłoby zbyt piękne, żeby było możliwe :) Używam SW14, spróbuję skanując...

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi!

Oto, co udało mi się zrobić w wygładzaniu powierzchni w 2 krokach, jeden krok, nie zgadzam się z panem

może zrobić lepiej, musisz poświęcić trochę czasu, aby zoptymalizować rzecz ;-)

zobacz plik w SW 2012

@+ ;-))

piece1_cuillere.sldprt
4 polubienia

Jezeli ktos ma troche czasu na odzyskanie mojego pliku w poprzednim poście i ma on SW 2015 

który z tego co słyszałem jest w stanie rozłożyć kształty czubka skorupy buta

Więc może musisz być w stanie rozłożyć ten kawałek 

dzięki za pomoc

@+;-))

2 polubienia

Staram się kiedy mam chwilę Gt22 ;)

1 polubienie

Dzięki @ Bart

To nie dla mnie

ale po prostu na plakat i

wiem, czy SW2015 jest w stanie to zrobić ;-)

Powierzchnia rozkłada się tak 

@+ ;-))

Witam

Spróbowałem rzucić okiem. Widocznie musi to być powierzchnia. W twoim @GT22 pomieszczeniu znajdują się dwa ciała wolumetryczne.

Myślę, że potrzebowalibyśmy jednego korpusu powierzchniowego. Aby zagłębić się w...

Zobacz pomoc: http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/t_flattening_surfaces.htm

@ remrem u podstawy to 2 powierzchnie, które zostały pogrubione, aby stworzyć bryłę objętościową

aby pozwolić mi go przeciąć od kłody

postanowił nie robić tego, o co go prosiłem

Tak więc w menedżerze funkcji masz 2 powierzchnie

@+ ;-))

Dzięki za radę, przetestowałem mały trik i jest na dobrej drodze:

Zrobiłem to za pomocą prostej wygładzonej powierzchni; połączenie między uchwytem a owalną częścią jest trochę brzydkie, ale właśnie wymyśliłem, jak zrobić to na jednej powierzchni, jednocześnie zarządzając kształtem - Dzięki za pomoc! :)

2 polubienia