Rozwijam mały projekt, który na papierze wydawał mi się prosty, ale na solidworks jest znacznie mniej prosty...
Mówiąc prościej, staram się uzyskać ten wynik:
Chodzi o to, aby ukształtować blachę za pomocą prostego zagięcia, ale takiego, które nie rozchodzi się na całej długości! Wypróbowałem narzędzie "Szkicowane zagięcie", ale nie mogę kontrolować długości zagięcia:
Następnie wypróbowałem narzędzie "Składanie przejściowe", ale wtedy mam problem z kontrolowaniem kształtu mojego obiektu:
Czy zatem wydaje się możliwe wygięcie powierzchni/wyciągnięcia na określoną długość w Solidworks?
Biorąc głowę, będziesz mógł ją przemodelować na Solidworks, ale zrób to zgodnie ze składaniem, aby móc ją później rozłożyć ... Nie sądzę, żeby to było możliwe.
W przeciwnym razie możesz zrobić 1. część kawałka ze składaniem. A potem wykonujesz funkcję "szefowania, wygładzonej podstawy". Ze szkicem wzorowanym na Twojej 1. części.
Drugi szkic nieco dalej z owalnym kształtem 1/2. I łączysz całość (nie zapomnij określić, że jest to część tej samej części w twoim wytłoczeniu)
Wkrótce przyjadą specjaliści od blach (@Bart tam jesteś?), ale jeśli jest to wykonalne w przypadku blach, to dopiero od SW14, gdzie nastąpiła duża ewolucja tego modułu.
W której wersji oprogramowania jesteś?
Jeśli obróbka blach nie działa, odpowiedź @Tomalam jest najprostsza i najbardziej istotna!
Dzięki za radę, przetestowałem mały trik i jest na dobrej drodze:
Zrobiłem to za pomocą prostej wygładzonej powierzchni; połączenie między uchwytem a owalną częścią jest trochę brzydkie, ale właśnie wymyśliłem, jak zrobić to na jednej powierzchni, jednocześnie zarządzając kształtem - Dzięki za pomoc! :)