Modelowanie powierzchniowe w Solidworks

Witam

Używam oprogramowania do modelowania akustycznego I SIPA , w którym muszę zaimportować strukturę w powierzchniach.

Ponieważ modelowanie powierzchni jest skomplikowane w Solidworks (szkic, wyciąganie, zarządzanie planami) dla początkujących ... Pytam, czy można wybrać objętość i zachować tylko powierzchnie.

Nie mówię o narzędziu do skorupy, grubość musi wynosić zero.

Korzystam z okazji, aby zapytać, czy możesz łatwo stworzyć niestandardową siatkę (w moim przypadku sześcienną)

a jeśli znasz darmowe oprogramowanie do modelowania powierzchni, w którym mogę zamodelować pomieszczenie z kostkami w nim (patrz załącznik)

Dziękuję

i_simpa.png

Witam

Tak. Kilka metod, ale ta, która działa dobrze w Twoim przypadku, to przesunięcie 0. Wybierz powierzchnie objętościowe i (w menu powierzchni) kliknij "odsuń powierzchnię". Ustaw odległość na 0. Następnie ukryj lub usuń woluminy. To wszystko.

Musisz to zrobić ponownie dla każdego woluminu , ale idzie to szybko. Użyj filtra zaznaczenia (powierzchnia), aby przyspieszyć zaznaczenie.

2 polubienia

Witam

Wiesz, jesteś tutaj na forum z autorami, którzy głównie używają Solidworks i Catia, więc wiemy, że wystarczy kilka minut, aby wyrównać kostki wykonane na powierzchni, jak wspomniałeś. Powierzchnia = ściany bez objętości, tj. bez grubości.

Uważaj jednak na przerażającą sztuczkę, jaką jest format pliku, który sprawia wiele trudności.
Sugeruję, abyś oparł swoje wyszukiwanie na formatach plików, których mogę używać i SIPA, unikając kaskadowych konwersji. Istnieje obszerna dokumentacja na temat różnych formatów plików, które mogą być używane przez I SIMPA.

Odpowiadając na twoje pytanie, masz MeshMixer i inne, ale czy mają one żądany format eksportu, taki jak Sketchup???

Pozdrawiam i dobra akustyka ;-)

PS: Czy masz Solidworks???

Witam

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Tak, mam Solidworks

Obecnie próbuję techniki @soring , ale kiedy usuwam objętości, moje powierzchnie, które są "dziećmi", również znikają.

Witam

Musimy usunąć rozmiary woluminów, a nie funkcje zaimportowane za pomocą usuwania. 

Ale wystarczy też je ukryć.

Właśnie przetestowałem, można wybrać wszystkie twarze wszystkich woluminów (z włączonym filtrem twarzy i oknem wyboru). Nie ma potrzeby robić głośność po objętości, jak powiedziałem powyżej.

1 polubienie

Witam

Korzystając z metody Odsuń powierzchnię zaproponowaną przez @soring , innym sposobem izolowania powierzchni jest wybranie wszystkich obiektów wielobocznych, kliknięcie menu kontekstowego prawym przyciskiem myszy, a następnie wybranie opcji Wstaw w nowej części.
Zaleta: Eksportowane są tylko wybrane obiekty wielokątne, co jest Twoim celem.
Wada: w wyeksportowanym pliku logika tworzenia zostaje utracona, a późniejsze zmiany nie będą proste.

Ponieważ tworzone obiekty są równoległościanami, myślę, że najprostszym sposobem byłaby bezpośrednia praca z elementami wielokątów w SolidWorks.
Załączony plik pozwoli Ci wygenerować kilka "kostek", przy użyciu jednego szkicu i kilku wyciągów, z różnymi przesunięciami i długościami.
Wada: wytłoczenia tworzą powierzchniowe "rurki", które następnie należy zamknąć na końcach płaskimi powierzchniami...

Pozdrowienia

i_simpa.zip
2 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim:)

W porządku, mam strukturę powierzchni (przynajmniej tak mi się wydaje) \o/

Cóż, nadal mam problemy na I SIMPA :( Ale to nie twoja wina.

Zasadniczo mówi , że niektóre twarze się przecinają (maszyna i ziemia), mimo że próbowałem usunąć dolną powierzchnię maszyn...  

Mam więc szybkie pytanie, czy to możliwe, że czoło maszyny przechodzi przez ziemię, jeśli ograniczę powierzchnię zewnętrzną powierzchnią podłogi?

Jeszcze raz dziękuję za radę

Tak dla oprogramowania, prawdopodobnie dwie strony stykające się ze sobą mylą obliczenia.

Zamiast zajmować się spodem maszyn, spróbuj przesunąć wszystkich o włos w górę (z wyjątkiem podłogi i ścian).