Używam oprogramowania do modelowania akustycznego I SIPA , w którym muszę zaimportować strukturę w powierzchniach.
Ponieważ modelowanie powierzchni jest skomplikowane w Solidworks (szkic, wyciąganie, zarządzanie planami) dla początkujących ... Pytam, czy można wybrać objętość i zachować tylko powierzchnie.
Nie mówię o narzędziu do skorupy, grubość musi wynosić zero.
Korzystam z okazji, aby zapytać, czy możesz łatwo stworzyć niestandardową siatkę (w moim przypadku sześcienną)
a jeśli znasz darmowe oprogramowanie do modelowania powierzchni, w którym mogę zamodelować pomieszczenie z kostkami w nim (patrz załącznik)
Tak. Kilka metod, ale ta, która działa dobrze w Twoim przypadku, to przesunięcie 0. Wybierz powierzchnie objętościowe i (w menu powierzchni) kliknij "odsuń powierzchnię". Ustaw odległość na 0. Następnie ukryj lub usuń woluminy. To wszystko.
Musisz to zrobić ponownie dla każdego woluminu , ale idzie to szybko. Użyj filtra zaznaczenia (powierzchnia), aby przyspieszyć zaznaczenie.
Wiesz, jesteś tutaj na forum z autorami, którzy głównie używają Solidworks i Catia, więc wiemy, że wystarczy kilka minut, aby wyrównać kostki wykonane na powierzchni, jak wspomniałeś. Powierzchnia = ściany bez objętości, tj. bez grubości.
Uważaj jednak na przerażającą sztuczkę, jaką jest format pliku, który sprawia wiele trudności. Sugeruję, abyś oparł swoje wyszukiwanie na formatach plików, których mogę używać i SIPA, unikając kaskadowych konwersji. Istnieje obszerna dokumentacja na temat różnych formatów plików, które mogą być używane przez I SIMPA.
Odpowiadając na twoje pytanie, masz MeshMixer i inne, ale czy mają one żądany format eksportu, taki jak Sketchup???
Musimy usunąć rozmiary woluminów, a nie funkcje zaimportowane za pomocą usuwania.
Ale wystarczy też je ukryć.
Właśnie przetestowałem, można wybrać wszystkie twarze wszystkich woluminów (z włączonym filtrem twarzy i oknem wyboru). Nie ma potrzeby robić głośność po objętości, jak powiedziałem powyżej.
Korzystając z metody Odsuń powierzchnię zaproponowaną przez @soring, innym sposobem izolowania powierzchni jest wybranie wszystkich obiektów wielobocznych, kliknięcie menu kontekstowego prawym przyciskiem myszy, a następnie wybranie opcji Wstaw w nowej części. Zaleta: Eksportowane są tylko wybrane obiekty wielokątne, co jest Twoim celem. Wada: w wyeksportowanym pliku logika tworzenia zostaje utracona, a późniejsze zmiany nie będą proste.
Ponieważ tworzone obiekty są równoległościanami, myślę, że najprostszym sposobem byłaby bezpośrednia praca z elementami wielokątów w SolidWorks. Załączony plik pozwoli Ci wygenerować kilka "kostek", przy użyciu jednego szkicu i kilku wyciągów, z różnymi przesunięciami i długościami. Wada: wytłoczenia tworzą powierzchniowe "rurki", które następnie należy zamknąć na końcach płaskimi powierzchniami... Pozdrowienia