Modelowanie lamp skandynawskich

Cze wszystkim

Od kilku godzin staram się wymodelować lampę, którą moja żona chce, żebym zrobił, ale utknąłem na projekcie, aby dostać żebra.

W konstrukcji trapezowej 2 ramiona są ustawione pod kątem 4° w kierunku wnętrza trapezu. Następnie sam trapez jest pochylony do przodu o 10°.

Nie jestem w stanie wymodelować nacięć drewnianych knag na spód trapezu.

Knagi mają wymiary 30x30mm przy wysokości 1400mm. Dolna poprzeczka ma długość 300 mm.

Czy możesz mi pomóc?

Dziękuję

tasseau_g.sldprt

Oto dołączona dolna poprzeczka.

pied_bas.sldprt

Witam

Korzystanie z funkcji spawanego mechanika zajmie Ci 5 minut, gdy knaga 30x30 jest już w śliniaku.

@+

10 polubień

@ Coyote właśnie dał ci odpowiedź

i moim zdaniem nie ma + proste

@+ ;-)

1 polubienie

Tak, Coyote był najszybszy (beep beep!).

To jest rozwiązanie! Połączenie szkicowania 3D ze spawaniem mechanicznym (no cóż, to drewno!)

Pozdrowienia

Jean-Michel SAVOYAT

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Myślę, że źle się wyraziłem. Spawany mechanik będzie po prostu podążał za szkicem, nie podając mi sekcji związanych z ustawieniem knag w stosunku do podłoża.

W załącznikach, które dodałem do postu 1, jest to bardziej wymowne.

Ale nie mogę zamontować poprzeczki do knagi. Ponieważ nie mogę narysować szkicu w celu usunięcia materiału.

Faktem jest, że jeśli twoja niska poprzeczka ma ten sam przekrój i ten sam kąt 90° 

będziesz miał wgłębienie albo z ziemi, będzie ono spoczywać na kalenicy knagi

lub dla tego kawałka nie może to być przekrój kwadratowy, ale diament

tak, aby każdy bok znajdował się w przedłużeniu części prostopadłej 

@+ ;-)

P.S. Zastanów się, jak przełożyć przewód do lampy ;-)

Obrazy przemawiają lepiej. Podczas montażu mogę ograniczyć tylko jedną stronę. Dla pozostałych 2 stron nic do zrobienia, mam laga ale nie wiem jak go rozwiązać.

Sprawdź, czy Twoja sekcja jest dobra między innymi z narzędziem do pomiaru

i zmierz przesunięcie, upewniając się, że przeciwna strona jest   współliniowa

@+

Dobry wieczór, Po kilku testach myślę, że nie wszystkie bloki mają ten sam kształt, zwłaszcza zewnętrzne słupki

aby dojść do czegoś prawie dobrego.... Wykonałem 2T i środkową poprzeczkę w kwadracie (3 szkice, dolna płaszczyzna + przesunięta płaszczyzna dolnej płaszczyzny, a następnie szkic 3D)

A żeby połączyć paralepulę ukośną w poprzek, umieściłem prostokątne grające pod kątem. 

Mała rozbieżność ze względu na moją bibliotekę. 

2 polubienia

Jak mówi nasz przyjaciel @Gerald

jeśli chcesz, aby drewniane końce znajdowały się na tej samej płaszczyźnie

Twoje sekcje nie będą podobne i nie będą miały sekcji kwadratowych lub prostokątnych ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Spawany mechanik nie tylko podąża za szkicami, ale pozwala na uzyskanie drewnianych kompaktów z nacięciami, popchnąłbym cię mój ifchier, ale jestem w SW2016, a nie ty a priori.

Spróbuj, a zobaczysz, że w ciągu 5 minut masz swoje knagi z odpowiednimi cięciami, postępuj zgodnie z samouczkami na temat spawanego mechanika, jeśli nigdy tego nie robiłeś.

@+

1 polubienie

@ Kojot

Dla tej części spawany mechanik nie jest najbardziej odpowiedni

dlaczego, ponieważ sekcje mają doskonały wygląd

Ściany muszą być współliniowe

czego nie można zrobić za pomocą tej samej sekcji

i + wszystkie sekcje nie mogą być pod kątem prostym

Między innymi niska i wysoka poprzeczka trapezu

Sekcje muszą mieć kształt rombu

(Prawdą jest, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć profil dla tych sekcji)

i tam mechanik przyspawał do wszystkich swoich atutów ;-)

dla idealnej ciągłości płaskości podstawy i blatu

cóż, to co rozumiem z widoku gry ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

@gt22,

Zgadzam się z tobą co do niskich i wysokich poprzeczek, ale po uzyskaniu spawanej mechaniki z odpowiednimi cięciami wystarczy "dołożyć" dodatkowy materiał na tych 2 częściach, cóż, to jest to, co uważam za najłatwiejsze.

@+

2 polubienia

@yohan, w najgorszym przypadku, jeśli nie chcesz lub nie możesz zajmować się mechaniką spawaną, rób wszystko w wielu bryłach i nie zawracaj sobie głowy złożeniami.

@+

4 polubienia